HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Amicon 2012

2012.12.24. 11:10 Travis.CG

Idén is volt Amicon, amire elmentem. Azért, hogy ne csak álljak, és nézzem mások Amigázását, elvittem az Efikát és kértem segítséget, hogy telepítsünk rá MorphOS-t.

Mint korábban már írtam róla, a rendszer USB képességeit feláldozták az alacsony fogyasztás oltárán. Ennek megfelelően egy közönséges pendrive nem mindig olvasható, ha pedig egeret és billentyűzetet is csatlakoztatunk a géphez, már szabad hely sincs neki.

A fórumon, mikor segítséget kértem, rögtön megkaptam a magamét, hogy milyen ócska felszerelésem van, hiszen még valami sok gombos, gyümölcsről elnevezett telefon/e-mail kliens is képes együttműködni az Efikával. Nekem nincs Blackberry-m, ezért a segítség mellett döntöttem, még akkor is, ha ezért nevetség tárgya leszek. Hiába, a nagy műszaki áruházak termékeire nem tüntetik fel, hogy az eszköz Efika kompatibilis-e.

A találkozó családias volt. A rossz idő és a munkahelyi gondok miatt nem voltunk sokan. Charlie, aki a fórumon leszólt az eszközparkom miatt, azonnal telepíteni kezdte a MorphOS-t. Mint kiderült, nem csak én nem vagyok ellátva "megfelelő USB eszközökkel".

A Blackberry kiesett, mert nem volt miniUSB csatlakozó. A pendrive-ok ugyan azt a jelenséget produkálták, mint az enyémek. Nem látták a fájlokat. Végül a netes telepítés mellett döntöttünk. Az Efika uboot-ja ugyanis képes TFTP szerverekről fájlokat letölteni.

A TFTP a legegyszerűbb, ebből következően a legkevésbé szofisztikált fájl átviteli protokol. Nincs jogosultság kezelés, ami jelen esetben előny. Használatához két környezeti változót kellett beállítani: server-ip és client-ip. (Az uboot ugyanis egy kis parancsértelmező, mint amilyen a Bash)

setenv server-ip 192.168.1.10
setenv client-ip 192.168.1.12

A szerver egy PowerMac volt. Betöltöttük a boot fájlt:

boot eth:morphos.img

Betöltöttük a fájlt, ami egy telepítés nélkül is használható rendszer volt. Ez ugyancsak képes az ISO állományt TFTP-n keresztül felhasználni a telepítésre. Most, hogy visszaolvasom, nem is tűnt olyan szörnyűnek, de míg eddig eljutottunk, addig 3-4 sikertelen telepítési kísérletet jártunk végig, mindegyik legalább félórás időtartammal bírt. Először ugyanis mindenképp USB-n keresztül akartuk másolni az ISO állományt, ami rendkívül lassú volt. Ráadásul a nem regisztrált MorphOS egy óra után leáll és megkér, hogy regisztráld. Mondanom sem kell, hogy a másolás hosszabb volt egy óránál.

Mindjárt telepítettünk egy SDK-t is, mert anélkül nem ér semmit egyetlen operációs rendszer sem. Legalábbis szerintem. A kis gép 1280x1024-es felbontást gond nélkül vitte, a memóriaigénye megközelítőleg 90MB, ami élvezetesebb felhasználói élményt tesz lehetővé a Suse linuxnál.

Lázi, a házigazda eközben Apache szerveren keresztül akart Hollywood segítségével dinamikus webtartalmat előállítani. Igen, a próbálkozás nem csak első hallásra tűnik feleslegesnek. A célja a projektnek, hogy valami Amigás szervert hozzanak létre. A Hollywood pedig az egyetlen interaktív tartalmat előállító program Amigára. (Becsületére legyen mondva, mindegyik újgenerációs Amiga-szerű rendszeren fut)

Annak ellenére, hogy az Amicon elsősorban Amigás találkozó, lehetett játszani Nintendoval, régi Mac gépekkel és még egy Chameleon 64 bemutatót is láttunk.

2 komment

Címkék: amiga rendszergazda

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr434979345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása