HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Erősnek kell látszani

2013.01.07. 15:38 Travis.CG

Az új év nagy változásokat hozott a Nyomicson számára is. Sikerült eladniuk egyetlen programot. A befektetői csoport, akik anya madárként figyelték a szárnypróbálgatást, nem voltak elragadtatva ettől a teljesítménytől. Tudták, hogy segítő kezük nélkül a Nyomicson-fióka megdöglene, de az eddig befektetett pénzt sem akarták veszni hagyni. Úgy döntöttek, nem adnak meg minden támogatást a cégnek. A cég vezetői, mikor értesültek erről, azonnal behívta Tervort egy kis elbeszélgetésre.

Trevor volt az egyetlen bioinformatikus-szerű lény a cégnél. Tudott egy kicsit programozni, ismert néhány bioinformatikai alkalmazást, amitől azt hitte, hogy ő valami ász. Felületes genetikai ismeretei miatt a többiek kikérték a tanácsát biológiai kérdésekben, mert ők még ennyit sem tudtak. Ez csak tovább erősítette benne felsőbbrendűségének tudatát. Előszeretettel keresett hibákat mások ötleteiben, munkájában, bizonygatva ezzel saját fontosságát.

Trevor belépett az irodába, kicsit kényelmetlenül érezte magát, mert mindenki a legdrágább öltönyét viselte, míg ő csak egy metál együttes fekete pólóját. Mikor meghallotta, hogy az ügyvezető igazgató, a főigazgató átszervezésekről és nehéz gazdasági helyzetről kezd beszélni, már tudta, hogy valakit el fognak küldeni, aki nem visel öltönyt. A hírt póker arccal hallgatta. Erősnek mutatta magát, mert már nem úgy gondolt magára, mint egy profira, aki mind a tíz ujjára találna állást, de kifelé ezt sugározta. Hiszen a profikat nem rúgják ki. A profikra szükség van. Tehát ha lapátra teszik, az csak azért lehet, mert mégsem elég profi.

- Az értékesítők közül is elküldünk egy embert - modta a főigazgató, hogy Trevor ne érezze úgy, ez valami személyes bosszúhadjárat, amiért többször kioktatta őt. De azt nem tette hozzá, hogy az értékesítők így is négyen maradnak, míg a bioinformatikusok közül csak egy viszi tovább a munkát.

- Mit fog csinálni Sly? - kérdezte Trevor. Sly volt a "tudományos" csapat megmaradt tagja.

- Ő szakértői értékesítést fog csinálni. Most erre a területre kell koncentrálnunk. A másik terület, ami nagyon fontos, a fejlesztés.

- Én tudok programozni is - mondta reménykedve Trevor. - Ha emlékeztek rá, az első feladatköröm a cégnél fejlesztés volt. Szabadidőmben meg Game Jam-eken veszek részt.

- Ez igaz, de a mostani fejlesztőink, sokkal hatékonyabban dolgoznak, mint te. Először azt a modellt alkalmaztuk, ahol a bioinformatikusok fejlesztettek, most viszont a bioinformatikusok elmondják az igényeiket a fejlesztőknek, akik leprogramozzák azt. Ez egy jobb megközelítés.

Trevor szerette volna megkérdezni, hogy ezzel az új modellel milyen bioinformatikai igényeket elégítettek ki, de nem látta értelmét, hogy tovább győzködje őket. Főnökei már eldöntötték, hogy ő menni fog.

- Van kérdésed?

- Igen. Miért engem?

- Te egy nagyon zárkózott ember van, ami nem baj. Ezen már nem tudsz változtatni. Megcsinálod a rádosztott feladatokat, de ennél a cégnél sokkal proaktívabban kell lenni. Nálunk az alkalmazottak kitalálják, hogy mit szeretnének csinálni és teljes erőbedobással azt csinálják. Nézd meg például Edwardot - Edward az egyik fejlesztő volt. - Kijelentette, hogy nem hajlandó webet fejleszteni, helyette elkezdett írni egy RNA-seq elemző programot.

Úgy, hogy azt sem tudja, mi az a transzkripció - tette hozzá gondolatban Trevor. Néhányszor mondta Edwardnak, hogy legalább ne ugyan azon az adatsoron validálja a programját, mint amit a fejlesztéshez használ, de nem volt foganatja.

- Én is elkezdtem írni egy GPU gyorsított de-novo összeszerelő algoritmust, de leállítottátok, hogy erre most nincs kapacitás.

- Igen, ha valakinek sok ötlete van, akkor számítania kell rá, hogy néhányat elkaszálnak.

- Ezek szerint, ha nem veszem figyelembe, hogy mit mondtok, csak megyek a saját fejem után, akkor most meglenne az állásom?

- Nem, a céljaidnak meg kell egyeznie a cég céljaival.

Trevor emlékezett arra a megbeszélésre, ahol a cég céljait akarták meghatározni. Negyven perc hiábavaló fecsegés után szétszéledt a társaság, mert a vita leragadt ott, hogy a cég céljai és küldetése ugyan az, vagy két különböző dolog.

A túlsúlyos Nyomicson-fóka nem tud repülni. Szülei kevesebb ételt adtak neki, hogy leadjon egy kis zsírt, de a fióka ehelyett lerágta a lábát, hogy könnyebb legyen. Trevor épp távozni készült, amikor utána szóltak.

- Ez egy nehéz időszak nekünk is. Nagyon spórolnunk kell. A honlapon szerepelni fog ugyan, hogy keresünk bioinformatikusokat, de nem fogunk felvenni senkit. Most erősnek kell mutatnunk magunkat.

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr54998113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása