HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

A nagy művész és a DNS

2013.05.09. 22:31 Travis.CG

Startup cégeknél, mikor befektetőkre vadásznak, előfordul, hogy nagyobbat mondanak az emberek, mint amit kellene. Ez egyeseknek be is jön. De a művész világról nem gondoltam volna, hogy ilyen kicsinyes módszereket használna. (Bár, mint látni fogjuk, a művész megnevezése nem is állja meg a helyét.)

Miről is van szó? Adva van egy művész, aki összeszedi az utcáról az eldobott rágógumit és egyéb szemetet, amin feltételezhetően emberi DNS van, megszekvenálja, megállapítja a fenotípust, megalkotja az illető arcát, majd egy 3D nyomtatóval kinyomtatja azt. A nyomtatott maszkokból pedig kiállítást szervez.

Első olvasatra - mondjuk ki - baromság az egész. Már csak abból a tényből kiindulva, hogy nem tudjuk senki arcszerkezetét megállapítani a DNS-ének birtokában. Amire képesek vagyunk, néhány kitüntetett távolság meghatározása, vagy ha tudjuk, hogy egy genetikai betegség arcdeformációval is jár, akkor a betegségre utaló jelek esetén feltételezhetjük, hogy rendelkezik a rá jellemző arcszerkezettel.

Sajnos vagy nem, a DNS önmagában kevés a fenotípus kialakításához. Van valami, amit nagy általánosságban úgy hívnak, környezet, és ez hatással van ránk. Ha Einsteinnek pálinkás kenyeret adnak gyerekkorában minden vacsorára és mákos teával altatják, hogy ne kérdezzen annyit, akkor hülye lesz, függetlenül a génjeitől.

Azért, hogy ne legyek igazságtalan a "művésszel" szemben, elolvastam a blogján található információtöredékeket. Ezek alapján a következő kép alakult ki bennem:

1. Összeszedi a mintákat. Megjegyzem a DNS nem egy darab műanyag pohár, az bizony bomlik. Laboratóriumi munkám során volt olyan, hogy "elvesztettem" a DNS-t. (A témavezetőm nagyon örült ilyenkor.) Az történt, hogy a DNS lebomlott vagy széttöredezett.

2. Valami labormunkát végez a mintákkal. Erről nem sok mindent sikerült megtudnom. Vagy SNP chipet használ, mert egy posztban linkel egy SNP Wikit. Vagy satellitákat néz (utal rá, hogy úgy érzi magát, mint a CSI-ben). Mivel kevés a minta, a második eset a valószínűbb. Amit biztosan nem csinál: teljes genom szekvenálás. Tehát eddig nem sok értelme van a labormunkájának.

3. Futtat egy csodaprogramot. Azt állítja, hogy írt valami tanuló algoritmust MATLAB-ban (bár a program nevét következetesen kisbetűvel írja) és BioPythonban (ha nem használna valami bio vackot, el sem hinném, hogy szekvenciákkal dolgozik).

4. Kinyomtat egy arcot az ingyenesen elérhető arc adatbázisból. Persze azt állítja, hogy az adatbázist csak tréning adatnak használja, de miféle tréning adat az, ahol hiányzik a genotípus?

Már csak azt nem értem, hol a művészet? A BioPython kódban? A szabvány kitekkel végzett laboratóriumi munkában? Talán abban, hogy ezt a sok hülyeséget el tudja adni.

Szólj hozzá!

Címkék: filozofálás

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr35290044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása