HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

A visszautasítható ajánlat

2014.03.10. 00:05 Travis.CG

Rájöttem, hogy rasszista vagyok. Előítélettel viseltetek a marketingesekkel (és salesesekkel) szemben. Kaptam ugyanis egy felkérést, hogy készítsek weboldalt egy cégnek. Meg akarták mutatni, hogy mennyire értik a fejlesztés csinját-binját, ezért még specifikációt is mellékeltek, amivel ki is vívtak egy meglepett hümmögést.

Először is híreket akartak megjeleníteni, mindegyiket kommentelhető formában. Ez rendben is van. Videókat akartak beágyazni. Ez is teljesen értelmes kérés. Azt is szerették volna, hogy Facebook kommentek jelenjenek meg a cikkek alatt. Mondhatnánk, hogy mindennapos igény. Kezdett is körvonalazódni bennem, hogy valami PHP-s keretrendszert kapnak, amelyhez a fenti igényeknek megfelelő bővítmények léteznek. A problémák ez után kezdődtek.

A weboldal kinézetét a következő mondat definiálta: "Látványos, de minimalista design." Egy pillanat, nem tudják, hogy nézzen ki az oldaluk? Ezt a részét nem szoktam szeretni. Először csak azt mondják, hogy mindegy, hogyan néz ki. Megtekintenek egy-két tervet, kiválasztják, amelyik tetszik és utána hetekig megy a "nem lehetne mégis X elem másmilyen?" De ezen nem lehet változtatni. Azon lepődnék meg, ha egy megrendelő nem ilyen lenne. Grass már máskor is segített webdesignban, majd most is megoldjuk valahogy.

A következő mondatot kétszer is el kellett olvasnom, hogy biztos legyek benne, jól értem-e: "Legyen elég tárhely a videóknak." Mi? Üzemeltessem a szervert is? Kapjam a telefonokat este, hogy nem megy a szerver, csináljam meg, de lehetőleg azonnal? Ekkor kezdtem gyanítani, hogy a specifikáció írójának fogalma sincs, hogyan is működik a web. Arról nem is beszélve, hogy a YouTube-on van elég hely a videóknak, minek azokat a webszerveren tárolni?

A specifikáció további részei már a homály zónába vezettek. Feltétel volt, hogy olyan programozási nyelvben készüljön, amit egy laikus is bővíteni, módosítani tud. Miben írjam, Logo-ban? Arról nem is beszélve, hogy egy többszintű jogosultság rendszerrel ellátott site-ot (ez is követelmény) semmilyen laikus nem fog módosítani kód szinten (vagy ha igen, akkor csak akkor hívjanak, ha röhögni kell). Valószínűleg itt arra gondoltak inkább, hogy legyen egy admin felület, ahol összeklikkelhetik a híreket, de annak semmi köze a programozási nyelvhez.

Még nem értem a végére, de az jutott az eszembe, hogy ezt egy marketinges írta. Szavak voltak összehányva, amit egy felületes szemlélő még szakszövegnek is hihet. Logikátlan elvárások, a hiányos ismeret elfedése szakzsargonnal, amit természetesen rossz szövegkörnyezetben használtak. A végére lapoztam, ahol a sejtésem beigazolódott.

Kellene valami ellenpéldát látnom, hogy meggyőzhessem magam, ez csak egy egyedi eset. Akár csak a korábbi munkahelyeimen tapasztaltak. Meg az összes ismerősöm munkahelyén tapasztaltak. Meg az ő ismerőseiknek a munkahelyén tapasztaltak.

Szólj hozzá!

Címkék: filozofálás

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr245829044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása