HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Cseppet sem objektíven: Revision2015

2015.04.12. 21:59 Travis.CG

Idén kimaradt a Revision és még az elő közvetítést sem néztem. A party után nyugalmasabb óráimban az alkotásokat nézem. Mennyiségben nincs hiány. Huszonnégy kategória, átlagosan tíz indulóval. Mi Magyarok is szép számmal képviseltettük magunkat, sőt még a Cybernetic genetics is releaselt a tudtomon kívül, nem kis meglepetést okozva nekem. Természetesen pozitív értelemben.

Grafikák

 Ebbe a kategóriába gyűjtöttem minden állóképet, tehát a fotókról is itt ejtek szót. Elég változatos volt a mezőny. A kedvencem Made képe volt. Nagy, ronda robot, szép kecses nő.

De a győztes Cigarette Break méltán lett első.

Prince valami csoda folytán nem készített freskó méretű képet. Helyette törpéket tűzött lándzsa végre. Valami azt súgja, a Disney nem fogja megcsinálni ezt az előzményt.

Unreal Modern Graphics kategóriában csak a negyedik lett, de talán elégtétel neki, hogy a kézi rajzban első lett.

A fotókból szokás szerint vegyes volt a kínálat. A vicces, de technikailag nulla képektől a profi kompozícióig volt minden. Amit én kiemelnél, az egy elvetemült scener képe a fényképezőjéről. Maga a kép, amit készített igazából nagy nulla, de a fényképezőgép. Na, az igen!

dscf2338.JPG

Ez egy A4 szkennerből eszkábált digitálist fényképezőgép Raspberry-vel meghajtva. Ezért szeretem a demoscenet. Teo képe a 15 helyen végzett.

Az "öreg" gépekre készített képek legtöbbje majd a demókból is vissza fog köszönni. Ezek is zseniálisak. Most csak egy Amigás képet emelek ki:

A proceduralis képek közül sajnos nem tudtam mindegyiket megnézni, mert a lusta programozók nem mellékeltek hekkmentes verziót. (Nem demoscenereknek: Azért, hogy beleférjenek a méretkorlátba, a programokat eszement hekkekkel zsugorítják. Ezért nincs visszatérési érték ellenőrzés. Ha valami balul üt ki, szétfagy az egész és nem lehet tudni, miért. Néha mellékelnek "biztonságos" verziót, ami minden körülmények között lefut.) Így a Lánchídról lemaradtam, és BoyC képét is csak képről láttam. Értitek.

Zenék

A zenék most nem tetszettek. Talán a futtatható zenék közül JazzCat zenéje fogott meg egy kicsit. Teo negyedik (executable music) és kilencedik lett (striming music), gratulálunk neki.

Wild

Ebbe a kategóriába négy versenyszámot gyűjtöttem. Az animációk idén nagyon elvontak voltak. A Blank például kifejezetten tetszett, pedig csak a negyedik helyezett volt.

BLANK from grade die. on Vimeo.

Természetesen volt vicces videó is ezúttal a Jumalauta tálalásában. Nem biztos, hogy a második helyre érdemes, de a közönség így gondolta.

Az igazi Wildot a Raspberryk és a saját építésű hardverek uralták. A Panda Cube kockapandával rukkolt elő. Igazából a medve nem sokat tesz hozzá a produkcióhoz (hiszen csak a kockában ül), az ötlet viszont zseniális:

Lft kivételesen nem épített számítógépet, csak zongorázott. Az oszcillátorral összekötött C64-k mit kerestek ott, az nem értem. Szerintem így akarta megszerezni az oldschool arcok szavazatát. A 120 Hz demók legtöbbje korábbi demók feltuningolt változatai voltak. Ez az a fajta kompó volt, amit látni kellett volna. Hasonló a helyzet a media facade demókkal is, de azokat azért videóról is meg lehet nézni. Itt egy speciális szoba vetítőit kellett vezérelni. Pontatlan leírások helyett itt a nyertes demo:

Intrók

A 64k-ban a Conspiracy nyert, ahogy korábban megjósoltam, kezd beérni a demotooljuk. Én mégis inkább a második helyezettet emelném ki. Nemes egyszerűséggel azért, mert ahogy néztem, soha nem tudtam, mit is látok igazán. Mikor azt hittem, tudom, mit látok, változott a kép és már megint elvesztettem a fonalat. Ezt a bizonytalanságot sikerült három és fél percen keresztül fenntartani, úgyhogy egy linket megérdemelnek:

Mivel a szívem csücskei a sztoris demók, ezért meg kell említenem az Approximate végtelenül szentimentális intróját is. A 4k indulók nem voltak kimagaslóak. Még fraktálokat sem láthattunk. Úgy vettem észre, a csapatok inkább a 8k-ra tartogatták erejüket, ami a minőségen is meglátszik. A TRSI nyerte a compót teljesen megérdemelten. Már az első jelenet önmagában is jobb volt, mint a 4k mezőny, és még erre tettek rá további jeleneteket. A zene is pompás volt.

A Future Crew legendás demóját már rengetegen feldolgozták, most épp 8k verzióban. A gumiemberes modellek elég érdekesek voltak. A recycle 8000-t emelném még ki. Technikailag nem volt olyan jó (bár én ilyet nem tudok), de élvezetes volt nézni.

Demók

A Fairlight NVScenen megkapta, hogy amit csináltak, az nem bír művészi értékkel. Talán erre (is) volt válasz ez a demó. Itt azért halványan volt egy kis társadalom kritika is. Fájó pont, hogy még 1024x768-ban sem tudtam akadás nélkül lejátszani. Félek kell egy új videokártya. A Coccon demóját sem tudtam vason megnézni, pedig nagyon szerettem volna, hiszen a leírás szerint valós idejű globális illuminációt használtak. A harmadik helyezett Oniria a dizájn demók sorát gazdagítja. Jó példája annak, hogy nem csak az lehet jó demó, ami szétégeti a videokártya processzorát. Azután ott van a 6. helyezett Interstase. Néztem és nem tudtam eldönteni, hogy jó vagy nem. Nem teljesen random, mert vannak visszatérő motívumok benne, de mivé is áll össze az egész? Nem tudom. Amiga vonalon most nem volt olyan erős a mezőny, mint tavaly. A Ghostown messze mindenki felett nyert.

Csak nagyon felületesen mutattam be az alkotásokat. Akinek van egy kis ideje, csemegézzen belőlük:

http://www.pouet.net/party.php?which=1550&when=2015
http://demozoo.org/parties/2444/

Szólj hozzá!

Címkék: demoscene

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr877348970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása