HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Tesla titkai

2015.05.28. 22:58 Travis.CG

Szeretek híres kutatók életéről olvasni. Karácsonyra meg is kaptam Nikola Tesla és az univerzum titkai című könyvet. Tesla különösen érdekelt, mert annak ellenére, hogy igen kreatív, sokoldalú és nagy hatású feltaláló volt, elég keveset tudtam róla.

Az életéről sok mítosz kering és erre Tesla rá is játszott. Reménykedtem benne, hogy ez a könyv eloszlatja ezeket és kaphatok egy tisztább, objektív képet erről a hatalmas emberről.

Ez hiú ábránd volt.

Az első gyanús jel a harmadik oldalon jelent meg. Tesla apja ugyanis hangosan beszélt magában és még a hangját is elváltoztatta, mikor önmagával vitázott. Az író pedig megpróbált meggyőzni, hogy mindez teljesen normális, mert ő is ismer ilyen embereket és azoknak sincs semmi baja.

Tesla gyerekkorában sokat betegeskedett, és képzeletbeli utazásokat tett, hogy elterelje a figyelmét a betegségéről. Az író erre még rá is tett egy lapáttal, hogy biztos idegen civilizációkat is meglátogatott, akik tanácsokat adtak neki a felfedezéseihez.

Egyébként nem értem, miért nem lehet elfogadni, hogy egyes emberek kimagasló teljesítményekre képesek. Vannak, akik ezt annyira nem tudják elképzelni, hogy inkább más magyarázatokat keresnek. Ezt nem csak Teslára értem, vannak, akik szerint Shakespeare sem írhatott meg annyi művet.

Azt gondoltam, a könyvben ennél már nem jöhet rosszabb, de ismét tévedtem. Az író elég tájékozottnak tűnt, de az életrajzi bemutatáson túl sajnos a könyvbe belekeverte saját ezoterikus világnézetét is. A könyv mondanivalóját így összegezhetném:

  1. Tesla mindig igazat mond.
  2. Mindent Tesla talált fel. Az utána jövők csak az ő találmányait pontosították.
  3. A fizika Tesla óta rossz úton jár.
  4. Ha valami ellent mond az első három pontnak, az a gonosz kormányügynökök műve.

Tesla nem mondott mindig igazat. Például mikor a vezeték nélküli hálózatának első tornyát építették, Tesla azt állította, hogy egy hasonló torony épül Skóciában is. Az író erre vonatkozóan semmilyen adatot nem talált és ezt egy vállrándítással el is intézte, hogy ez nem is fontos. Pedig szerintem az. Tesla ugyanis befektetőket keresett az építkezéshez, ezért nem mondhatta, hogy kérem, ez a rendszer egy prototípus, még én sem tudom, hogy működni fog-e.

A könyvben idézett Tesla cikkek túlnyomó többségére jellemző a végletesség. Tesla minden találmányát a legjelentősebbnek bélyegezte, ami soha sem fog elromlani, bármekkora távolságra, minimális energiával bármit eljuttat és még a kezelése is teljesen triviális. Ezek a túlzások nem lehetnek igazak és ezt Teslanak is tudnia kellett.

A második ponthoz annyit tennék hozzá, hogy a világ Tesla óta is fejlődik. Ezt nem nehéz észrevenni. De mikor az író Teslának tulajdonítja az internetet, azt erős túlzásnak éreztem. Tény, hogy a feltaláló is vizionált egy globális vezeték nélküli hálózatot, ami szöveget, hangot és rajzokat is továbbítani képes (bármekkora távolságra), de ettől még szerintem nem lesz a szűlőatyja.

Amit viszont elfelejtett az író, az a Flabélos, mert ezt is Tesla találta fel. Igaz, ő mechanikus rezgéskeltőnek nevezte. Észrevette ugyanis, hogy az egyik kísérletének a mellékterméke egy erősen rezgő talapzat volt. Mikor erre ráállt, utána nem sokkal ki kellett mennie a WC-re. Később úgy írt, hogy ezzel valószínű fogyasztani lehet az elhízott embereket.

Ahogy az író lenézi a modern fizikát, az teljesen nevetséges. Tesla pont egy paradigma váltás idején élt, még a régi iskola szerint tanulta a fizikát. Az éter létezésétől nem tudott elszakadni. Kritizálta Einstein relativitás elméletét is. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen radikális változások voltak ezek, biztos nehéz volt elfogadni őket. A baj az, hogy az iró mind a mai napig ezeket a nézeteket vallja. Igazán utána nézhetett volna, hogy milyen kísérletes bizonyítékok vannak a relativitás elméletre. Érvelésében azt hozza fel, hogy vannak most is olyan elméletek, melyek cáfolják a relativitás elméletet. De ez nem jelenti azt, hogy az elmélet teljesen zsákutca és vissza kell térnünk az éterhez vagy a lapos Földhöz. Az éter létezésére a sötét anyagot hozza fel bizonyítéknak, mert az is mindent kitölt és jelenleg detektálhatatlan. Ez is hibás érvelés. Az éter ugyanis azért született, mert nem ismerték a részecskéket. A sötét anyag azért, mert nem ismerik a kozmoszt alkotó összes anyagot.

A könyv ezen hibáit nehéz tolerálni, de mikor végképp megszakít minden kapcsolatot a valósággal, arra nincs bocsánat. A könyvből az is kiderül, hogy Tesla idézte elő a Tunguszkai robbanást, földrengéseket volt képes létrehozni és minden bizonnyal földönkívüliekkel kommunikált. Sajnos a Bermuda háromszög rejtélyét nem hozták kapcsolatba Teslaval, így a paranormális jelenségek bemutatása kissé hiányos. De vannak ley-vonalak, úrhajók az abidoszi templom keresztgerendáján és persze a védikus tanok (az ott leírtak természetesen száz százalékig igazak). Mindez összegyúrva egy olyan eleggyé, amit még Daniken gyomra sem venne be.

Az iró abszurd világképét Tesla életrajzba csomagolja és ezzel akar tisztelegni a nagy felfedező előtt. Ez viszont nem tisztelgés.

Szólj hozzá!

Címkék: életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr917468754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása