HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Ez már nekem sok

2015.11.05. 00:14 Travis.CG

Egyes biológusoknak nehezen megy a statisztika, mint tudományos módszer elfogadása. Már volt pár hiábavaló harcom ezen a fronton, pedig ha jól belegondolok, nem is értek hozzá. Amit tudok, az néhány recept, és tudom, mikor kell használni őket.

Azt, hogy miért akkor kell használni, elhiszem a hozzáértőknek. Másoknak viszont ez nem megy, és én nem értettem soha, miért hadakoznak kézzel-lábbal ellene.

Óhatatlanul eszembe jut a nagy Pauling esete a kvázi-kristályokkal. Megnézett minden kísérletet, külön neki bemutatták az eredményeket. Elismerte, hogy egyikben sincs hiba, de a következtetést, hogy léteznek kvázi-kristályok, továbbra is tagadta.

Tegnap viszont megértettem, mit is érezhetnek ezek az emberek. Egy előadást hallgattam a meta-analízisről. A meta-analízis lényege a bioinformatikában, hogy a nyers adatok ismerete nélkül, csupán a végső statisztikai eredményeket felhasználva további összefüggéseket derítsenek fel.

Ez érdekesen hangzik. Elsőre nem értettem, hogy miért nem lehet visszanyúlni a nyers adatokhoz, de megtudtam, ha páciensek adatairól van szó, személyiségi jogokra hivatkozva vagy nem közlik a nyers adatokat, vagy megváltoztatják az azonosítókat, hogy ne lehessen konkrét személyekhez kötni az eredményeket.

Ezután az előadás rátért a konkrét módszertanra. A GWAS eredményekből egyedül a p-értéket tartják meg és azok segítségével számolnak korrelációt. Először azt hittem, a nyelvtudásommal lehet valami gond. De nem, a diákon is ugyan ezt láttam. Innentől csak egy dologra tudtam gondolni: ez hülyeség. Ez nem lehet igaz.

A fonalat akkor vesztettem el teljesen, mikor a normál eloszlású számok helyett csak azok előjelével kezdett dolgozni. Körbenéztem, de egyetlen hitetlenkedő arcot sem láttam. Az ember csak magyarázott, magyarázott, nekem meg csak ellenérvek jutottak az eszembe

Az előadás végén senki nem kérdezett, még Richard Durbin sem. Még nem hallottam itt előadást kérdés nélkül. Később rákerestem a hivatkozott cikkre. Elolvastam, de továbbra sem értem. Nem tudom elfogadni. De legalább értem, mi játszódhat le a statisztika gyűlölők fejében.

6 komment

Címkék: filozofálás bioinformatika

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr578051486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalle 2015.11.05. 11:39:04

A biológus nem egy okos népség, legalábbis ritkán műveltek más tudományterületen is. Matekhoz meg sosem értenek, ha ment volna nekik, nem biológus szakmát választottak volna :D

Travis.CG 2015.11.05. 18:14:00

Ez most eleg rosszul esett. Kerlek ne az en tudasom alapjan iteld meg a biologus tarsadalmat.

Kalle 2015.11.09. 11:33:08

@Travis.CG: Nem soroltalak a biológus társadalomhoz (eddig sem), úgyhogy nincs mi rosszul essen :)

Kalle 2015.11.09. 11:33:40

@Kalle: Viszont sajnálom, ha félreérthető voltam.

Travis.CG 2015.11.23. 00:06:34

Az első cikkeim labormunkán alapulnak, sőt egyetem alatt még ökológus szakdolgozó is voltam. Később fajzottam el.

Csenge Tarnói 2018.10.01. 21:39:32

Ez érdekes. Most csinálok egy meta-analízist, életemben először, úgyhogy az én tudásom is felszínes, de amit eddig a szakirodalomban olvastam, az ennél értelmesebb volt.
süti beállítások módosítása