HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Nincs megállás

2016.08.25. 08:01 Travis.CG

Következő bejegyzés olvasása közben javaslom ennek a hallgatását. Végtelenítve, ha lehet.

Szerencsés vagyok olyan szempontból, hogy mindig épp időben kapcsolódok bele egy-egy munkába. Ez volt a mangalica cikknél is és ez történt itt, a Sangerben is. A munka nehezét, vagyis az egerek felnevelését, a sejtek mikroszkópos nyomon követést már megcsinálták, mielőtt megérkeztem volna. Az expressziós vizsgálatok egy része is megvolt, így nekem elég könnyű dolgom volt.

Olyan szempontból is könnyebb volt a dolgom, hogy nem kellett több százszor megcsinálni ugyan azt az ábrát, mert a PhD hallgatók különböző grafikai programokkal addig szerkesztik a képeket, ameddig a csoportvezető azt nem mondja, rendben. Természetesen, ha programozással egyszerűbb átalakítani a képet, akkor azt továbbra is nekem kell, de 10-20 probálkozás után valahogy mindig konszenzusra jutottunk, nem volt túl sok felesleges iteráció.

Eddig nem sokat írtam a főnökömről, de most ideje megtenni. Érdekes keveréke egy bohém művésznek és egy offenzívát vezénylő tábornoknak. Egyfelől, ha beszélgetünk, sokszor terelődik a beszélgetés a ködös jövőre, ahol oxigénmentes környezetben akar szöveteket vizsgálni vagy gamma sugarakkal bombázna állatokat (ez utóbbi terve egyébként kiverte a biztosítékot a managereknél, mert a cézium izotópot tartalmazó berendezésnek 24 órás fegyveres őrzést kell biztosítani.) De ha a kísérletekről van szó, valahogy minden egy irányba mutat. Már a kísérlet tervezése során arra gondol, vajon a reviewer mibe akar belekötni. És mindig szem előtt tartja az időt. Most is volt egy olyan gond, hogy az exome elemzések nem voltak elégségesek az egyik hipotézis alátámasztására, ezért azt javasoltam, csináljunk teljes genom szekvenálást is. Julia aggódott, hogy akkor soha nem fog elkészülni a cikk, mert mire kész lesz a szekvenálás, elemzés, utána küldjük csak be a kéziratot, stb. A főnök erre csak annyit mondott, a teljes genomot biztosan kérni fogják, mert ha ő lenne a reviewer, akkor ő is kérné. De attól még a kéziratot beküldjük, közben elindítjuk a szekvenálást, mire átnézik a cikket, az is lesz egy pár hónap. Az alatt meglesznek az eredmények. Csak álltam és néztem.

Végül az editor azt mondta, hagyjuk ki az exome eredményeket, de Phil már tervezte a következő cikket, amiben viszont benne lesznek. Semmi nem vész kárba. Máshol is jó lenne ilyen hozzáállást látni.

A kirtikához való hozzáállása is más az itteni kutatóknak. Korábban, ha valami baj volt a kézirattal, akkor egyes szerzők sok esetben (tisztelet a kivételnek, mert ilyen is volt) lehülyézték a reviewert: Minek akarja ezt? Nem tud olvasni? Ott van két bekezdéssel előbb leírva. Mit arcoskodik itt?

Itt ennek nyoma sem volt. Úgy tekintettek a kritikára, mint egy véleményre, amitől jobb lesz a cikk. Én egyébként úgy éreztem, az egyik reviewer nem kedvelhette a főnökömet, mert az esszé-szerűen megfogalmazott véleményében oda-oda szólogatott, de mielőtt felkaphatta volna az ember a vizet, mindig tompította valamivel az élét. Példának okáért kifogásolta, hogy megint az asszimmetrikus sejtosztódás két állapota a témája a cikknek, amit már egyszer megjelentettek ebben az újságban. Ha pedig egyszer már megjelent, akkor utána a csoportvezetők az összes ebből származó cikket ugyan abban az újságban jelentetik meg. Ez pedig milyen veszélyes a minőségre, bla bla bla. Majd a következő mondata: de ez nem a szerzők hibája, hogy ilyen a rendszer.

El is mondtam aggodalmaimat, de Phil csak mosolygott egyet és azt mondta: nem kell vele foglalkozni, nekünk az editort kell boldoggá tenni, nem a reviewert. Idézetnek is beillő félmondat. De meg kell jegyezni, a többiek azért rendesen megszenvedtek a cikkel. Emlékszem, hányszor láttam Juliát a gép előtt ebédelni, mert időre le akarta adni a javításokat, amiből azért rengeteg volt.

Végül minden összejött. Majdnem egy éve vagyok itt és már megvan az első cikk az itteni munkák egy részéből. Ez azért nem rossz. Az, hogy a Nature Cell-ben jelent meg, csak ráadás.

Szólj hozzá!

Címkék: publikáció

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr2111610866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása