HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Nyerő páros

2016.11.20. 20:00 Travis.CG

Toby mindig meglepődött, ha a hülyeség váratlan helyen bukkant fel. Nem kellett volna neki. Negyvenkét évesen épp elég tapasztalata lehetett volna, hogy ne lepődjön meg olyan elemi dolgokon, mint, hogy vannak ostoba emberek.

Ez mégis csak a Broad Institute - gondolta magában. Ez egy hely, ahol a minőséget folyamatosan magasan tartják azzal, hogy mindenkinek be kell számolnia az eredményekről a ranglétra magasabb fokán álló embereknek. Ez pedig azt jelenti - okoskodott tovább Toby - hogy az arra érdemtelen embereket kiszelektálják. Egy molekuláris biológiával is foglalkozó tudományos intézetnél ez egyet kellene, hogy jelentsen az ostobaság eliminálásával.

Toby azért nem panaszkodhatott. Rengeteg brilliáns koponyával találkozott. Kollégái remek emberek voltak. Leszámítva Pault. Paul ugyanis munkája során mellőzött minden statisztikai eljárást és különböző Excel bűvészkedésekkel kereste a rákos mutációkat. Rendezgette az adatokat, kézzel eltávolított elemeket, melyek tapasztalata alapján "nem lehettek fontosak". Toby ezért igyekezett távol tartani magát tőle.

Most viszont Paul megtalálta és hozta az egyik haverját, Ulrichot is.

Toby elég sok expressziós adatot dolgozott fel élete során, ezért egy vizsgálathoz az ő segítségét kérték. Az elején minden rendben ment. Paul, Ulrich és az egyik PhD hallgatójuk, Grace meghívták egy megbeszélésre, ahol átbeszélték a kísérlet hátterét, a lehetséges feldolgozási lépéseket és felosztották a munkát. Ulrich határozott, kompetens személynek tűnt, aki értette a vizsgált betegség biológiai hátterét. Paul a megbeszélés alatt az Excellel játszott és büszkén mutogatta a nyers readszámokat, mint expressziós profilt, egészen addig, míg Toby fel nem világosította annak felesleges voltáról.

A megbeszélés után Grace rendszeresen felkereste Toby-t, hogy segítsen neki az analízis egyes lépéseinél. Gyorsan elsajátította az ismereteket, nem kellett neki kétszer elmondani semmit. Sőt, még Toby is ellesett egy-két R fogást. Grace néha panaszkodott Ulrichra, hogy ennyire képtelen egy témára koncentrálni, de Toby betudta ezt az ősidők óta fennálló hallgató-témavezető viszálynak és nem foglalkozott vele.

De a hülyeség nem egy masszív tömeg. A hülyeség alaktalan gáz. Nem állítják meg falak, gátak. A hülyeség átszivárog mindenen. Megtalálja a legkisebb rést is és könyörtelenül keresztül furakszik. Tobyhoz is elkezdett szivárogni, méghozzá furcsa e-mailek formájában. Az első egy metilációs heatmap volt PNG formátumban. Ulrich azt tudakolta, a minták hierarchikus elrendezése mennyire hasonlít az expressziós minták elrendezéséhez. Ha a kérés nem lett volna már így is elég furcsa, de a két kísérlet alig tartalmazott közös elemeket. Mintha valaki azt kérdezte volna: itt ez a szép piros paradicsom. Mennyire hasonlít erre a sárga paprikára? Termés mindkettő, tehát hasonlítanak. Egyik gömböly, másik nem. Tehát nem hasonlítanak.

Toby is hasonló dilemmával nézett szembe.

Egy másik alkalommal Ulrich kooperációs partnere további expressziós eredményeket adott, de CPM normalizálva, mert ők azt tarották a legjobbnak. Toby TPM normalizálást használt, ahogy korábban egy megbeszélés során eldöntötték. Talán csak az egy betű különbségnek köszönhetően, de Ulrich megkérdezte, össze lehet-e hasonlítani a kettőt. Az e-mail alján Toby látta a korábbi levelezést az említett partnerrel, ahol Ulrich már feltette ezt a kérdést és a választ is látta, ahol elmagyarázták neki, miben más a kettő. Ennek ellenére tőle ugyan azt megkérdezte. Toby nagy levegőt vett és a lehető legudvariasabban elmagyarázhat, hogy nem lehet őket összehasonlítani, de ő szívesen megcsinálja a CPM normalizálást, ha azt kérik tőle. Igyekezett más szavakat és kifejezéseket használni, mint amit a levél alján látott, mert abban bízott, így talán könnyebben megértik mondandóját.

De Ulrichet nem lehetett ilyen könnyen lerázni. Még egyszer visszakérdezett: A CPM ugyan az, mint a TPM? Toby keze megállt a billentyűzet felett. Azért nem szerette a hülyéket, mert a sok magyarázás és értetlenkedés után azt gondolta, ő maga a hülye, amiért nem képes érthetően kifejezni magát. Mint, amikor mindenki röhög egy poénon, csak egyvalaki néz kérdő szemmel, hogy most mi a csattanó?

Toby végül azzal nyugtatta magát, hogy különböző entitások különböző nevet szoktak kapni. Tehát ha más a neve, akkor más tulajdonságai vannak. Mint ahogy az sem mindegy, ki fekszik a nászéjszakán mellettünk: Józsi vagy Rózsi. Itt is csak egy betű a különbség.

Egyik ebédnél épp a fenti dilemmán töprengett, amikor mellé ült Katerina. Már korábban is beszélgettek és ahogy az lenni szokott, nagyon hamar munkára terelődött a szó. Tobynak meglepetésként hatott a hír, hogy Katerina Ulrich post-docja és Paul munkatársa. A nő elmondta neki, hogy főnöket képtelen egy dologra koncentrálni, folyamatosan egymással össze nem függő vizsgálatokat kér.

- Legtöbbször a könyvtárba menekülök előle - mondta Katerina. Ha meglát, rögtön eszébe jut valami hülyeség. Ha pedig haladni akarok a saját témámmal, otthonról dolgozom.

- Paul miért nem menekül el?

- Pault nagyon kedveli Ulrich, mert bármilyen ötlete is van Ulrichnak, Paul pillanatok alatt választ tud adni a táblázatok módosításával. Bármit össze tud hasonlítani, bármit kielemez.

- De Paul legtöbb válaszának semmi értelme.

- Igen, de a legtöbb kérdésnek sincs, amit Ulrich feltesz.

Toby mégsem szerette ilyen rövid ismerettség után kijelenteni emberekről, hogy diettánsok. Talán csak arról van szó - vélekedett. - hogy nem tudták feldolgozni azt a váltást, amit a számítógépek megjelenése okozott a biológiában. Talán próbálják megérteni ezt a számáukra idegen közeget, csak nem megy nekik. Hiszen egy világbajnok sprintertől sem lehet elvárni, hogy lefussa a maratont. De nem is állnak rajthoz.

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr6811944255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása