HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Fájltalan, szervertelen...agyatlan?

2017.01.11. 01:07 Travis.CG

A cím kicsit félrevezető. A fájl nélküli (filess) nem azt jelenti, hogy nincsenek fájlok. A szerver nélküli (serverless) esetén se gondoljunk arra, hogy a szolgáltatások a semmin futnak. A két koncepció csupán annyit jelent, hogy a fájlok és szerverek, mint elsődleges célok megszűnnek és helyüket átadják egy magasabb absztakciós szintnek. Mik is ezek a magasabb szintek?

Fájltalan

Erről a koncepcióról először a Broad Institute egyik előadásán hallottam, ahol az intézet infrastruktúrális hátteréről beszéltek. Náluk nincs hatalmas számítógép park, amit lehet, kereskedelmi felhő szolgáltatóknál oldanak meg. Ott tárolják a szekvenciákat, a metainformációkat, mindent. Amolyan jenki mentalitással, csapatmunkában dolgoznak. Tehát ha a Google-nek/Amazonnak van számítási kapacitása, akkor vesződjenek ők a biztonsági mentésekkel, rendszer frissítéssel és egyéb adminisztrációs gondokkal, a Broad meg vesződik a szekvenciák feldolgozásával.

Amiben más a koncepciójuk, az a szekvenciák tárolása. Egy BAM fájl ugyanis már nem elég az összes információ tárolására. Rákos mintáknál például vannak páciens adatok, a betegség előzményei de akár a könyvtár előkészítés, minta begyűjtés is fontos lehet. Ezeket a metainformációkat is tárolni kell. Egy hagyományos fájl alapú megközelítésben készítenek még egy fájlt (legrosszabb esetben egy Excel fájlt) ezek tárolására. De még ha adatbázist használnak is a tárolásra, akkor is a hagyományos fájl műveletek (másolás, átnevezés) könnyen inkonzisztens állapotba hozhatják azt.

Elsőre talán furcsa lehet ezt hallani, de ha belegondolunk, a mindennapi élet is hasonló kihívásokat tartogat. Vegyük csak a legegyszerűbb esetet, a fényképek tárolását. Normális esetben a fényképeket dátum és tematika szerint rendezzük egy könyvtár struktúrába. De bizonyára mindenki találkozott olyan esettel, hogy egy fénykép két csoportba is belefér. Mit csináljunk? Másoljuk két helyre? Hozzunk létre linket? Bármit választunk is, a hagyományos fájl alapú megközelítést használunk, annak minden korlátaival.

Szervertelen

Az Amazontól is tartott előadást egy ember. Ő az Amazon Lambda szolgáltatásról beszélt, ami - kicsit eltúlzott formában - a jó öreg callback függvények felhős megfelelője. Röviden arról van szó, hogy ahelyett, hogy szervereket konfigurálnánk, kódot írunk, majd beállítjuk, hogy a kód milyen esemény hatására fusson le (trigger).

Az előadáson a példa a fájl feltöltés volt. Adva van egy weboldal (természetesen ez is az Amazonon futott), ahol a felhasználó feltöltött egy képet. A kód elhelyezte azt az Amazon tárhelyére. Ezután a példát kiterjesztették egy mobilos alkalmazásra, ahol a kód változtatása nélkül, csupán egy új trigger hozzáadásával, immár mobilos felhő szolgáltatássá változtatták a programot.

Természetesen az egész csak az Amazon berkein belül, azok szolgáltatásaival összhangban működik, saját szerverrel mindez elképzelhetetlen. De hát ezért szervertelen, nem?

Szólj hozzá!

Címkék: cloud computing

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr4612110665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása