HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Revision 2017 (3. nap)

2017.04.17. 10:46 Travis.CG

Eljött a harmadik nap is. Ismét megkaptam a magamét. Eldicsekedtem, hogy rákkutatással foglalkozom, mire kioktattak, hogy a dohányzás nem is okoz rákot, csak a stressz és az élelmiszer adalék anyagok. Egy ideig gondolkodtam, hogy reagálok valamit, de aztán úgy döntöttem, felesleges. Szépen végighallgattam az érveit.

Érdekes módon találkoztam egy régi motorossal is, aki retro számítógép megszállott és évek óta Luxemburgban él. Átautózott a partyra majd' minden nap, a családi vacsorát kihagyva.Teljesen odáig volt, hogy még vannak mások is, akik ezekre a régi gépekre kódolnak.

A mai nap első megmérettetése a futtatható zenék voltak. A legnagyobb bajom, hogy az alkalmazott kódról nem sok leírást lehetett olvasni, így amikor azt látom, hogy ennek vagy annak a programnak SSE 4.1 kell, akkor nem értem, miért. Többször előkerült a hangszerek fizikai modellezése a leírásban, de ez sem tiszta nekem. Ettől eltekintve elég barátságos volt a felhozatal, de nem nagyon volt olyan, amit a telefonomra töltenék.

A 4k futtatható grafikák tetszettek, nem volt olyan, ami spontán ovációra készteti a közönséget, de a készítők tényleg kitettek magukért, nem lehet ok a panaszra. A régi gépekkel készített képekben az tetszett a legjobban, hogy alig volt konvertált kép. (Amikor a lusta készítő fog egy fényképet, átkonvertálja az adott platform formátumára és hártadől. Persze a konvertálók ezt nem ismerik be és bizonygatják, hogy mennyik kell még dolgozni a kovertálás után, de nem szabad bedőlni nekik.)

A modern grafikai felhozatal szerény volt, a prímet a nagy nevek vitték (Made, Lycan, Unreal, nem feltétlenül ebben a sorrendben). A Poo-Brain azt kell mondani, jön föl. Oni képe simán megállja a helyét a nagyok között.

A Wild a szokásos zenegyűjteményekkel és DOS 256b-al indult, aztán jött valami, amit Atari Music Videónak hivnak. Egy CPU nélküli zenei kütyü. A bemutató videón szétszedték a gépet és meg kell mondanom a Sokol rádió bonyolultabb elektronikával van felszerelve, mint ez a vacak. De ez nem akadályozta a csapatot abban, hogy demót készítsenek rá. Dekadence továbbra is a 20 éves évfordulóját ünnepelte, ezúttal egy 3D nyomtatóval. Ha lenne olyan kategória, hogy a leghülyébb platform, akkor a valódi motorra szerelt mobil telefon által irányított Amigás motorszimulátor biztosan jó eséllyel pályázna rá. Felejtsd el a virtuális valóságot, ha a valósággal irányítod a virtuális világot.

Az animált GIF egy elég furcsa kategória számomra, de most mintha láttam volna az értelmét. Olyan rövid poénokat lehet készíteni, ami önmagában nem elég egy videóhoz, képben pedig nem jön át. Elég marginális kategória, most mégis úgy éreztem, volt értelmük, mégha a legtöbb alkotás felejthető, akkor is.

Az utolsó grafikai megmérettetés a Paintover volt, ahol egy kriksz-krakszra kellett értelmes képet készíteni. Még most is megdöbbent, mit képesek az emberek belelátni egy halom vonalba. Legközelebb egy kínai újság gyászhirdetését kéne nekik adni, mert úgy látszik, ez túl könnyű a résztvevőknek.

Persze beteg játékokból sem volt hiány. Lángszórósként macskákat égethettünk (akik veszélyeztették a zöld területeket), a jó öreg Snake lövöldözős verzióját is láttuk, de még a jó öreg Pongot is megbolondították (az egyik ember a léceked, a másik a labdát irányította).

Nem akartam úgy járni, mint tegnap, ezért elmentem aludni kilenc óra magasságában, pont a koncert alatt. Bár az alvó helyiség a hangfalak mögött volt, olyan erővel dübörgött a föld, hogy azt hittem a frontvonalon vagyok. A csontjaimban éreztem a zenét. Majd meglátjuk, mire lesz elég ez a pihenés.

Az esti kompók közül a 8k volt az első. Mindjárt kaptunk is egy Function invitációt beszéd szintetizátorral. Fulcrum is készített egy beszólós intrót. Kis tankok nyírták egymást nagy erőkkel, míg végül csak egy maradhatott. Egy másik prod is odaszólt az Alcatraznak, igaz csak a leírásban. A kihívásra meg is jött a válasz. Egy igen összeszedett produkciót tettek le az asztalra, több jelenettel, letisztult színekkel és kellemes zenével. Aztán megismétlődött az, amit tegnap a 4k-nál. Elkezdtek jönni a jobbnál jobb produkciók. Homokvihart kavaró kockák, Holdra szálló emberek.

Az oldschool 4k-k nem voltak olyan jók. Huszonöt byte Atari zaj, hosszú C64 scroller, régi PC-s . A Dekadence ismét megünnepelte 20 éves fennállását. Úgy tűnik, 4k elég kevés ezeknek a régi gépeknek.

Az Amigás demókra már nem lehetett panasz. Folytatódott a "minél kevesebb gyorsítás" irányzat. Vagy sima 500-asra vagy közönséges 1200-esre készült a legtöbb produkció. Persze egyesek továbbra is kipaszíroztak mindent a 060-as gyorsítókártyákból. Charlie - az Amigás kompók egyik szervezője - elmesélte, hogy valami speckó kártyának köszönhetően 70MHz-en pörgött a kompógép, aminek örülhettek azok, akiknek nem volt idejük optimalizálni.

Végül eljött az éjszaka fénypontja, a PC-s demók. Annyi volt, hogy a felénél szünetet kellett tartani. Sajnos a 4k-nál látott csoda nem ismétlődött meg, nagyon sok közepes, gyenge produkció volt. Három alkotást emelnék ki a demó tengerből: A Terraforming egy halvány filozófiai hangvételű demó, ennek megfelelő lassú történet meséléssel. A Viianki egy érzelmekre ható, a természet szeretetét előtérbe helyező produkció. Végezetül nem mehetünk el szó nélkül a Spacepigs infantilis alkotása mellett, ahol megismerkedhettünk Kevinnel, a csámpás fogú kisfiúval, akinek hangulat változásait a fogai mozgásából tudhattuk.

Összességében jó kis party volt, a kezdeti nehézségek rendeződtek, sikerült aklimatizálódni és nagyon jó volt látni ennyi remek produkciót.

Szólj hozzá!

Címkék: demoscene

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr3912429681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása