HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Ágyrács

2017.08.13. 16:47 Travis.CG

Ahogy gyermekem növekszik, úgy változnak az igényei is. Mióta lecseréltük a kiságyat heverőre, az átmeneti időszakban, amíg megtanulja, hogy ne essen le az ágyról, szükség volt valami védelemre.

Angliában, ahol az ágyak és a matracok két külön entitást képeznek, lehet kapni egy egyszerű eszközt, amit az ágy és a matrac közé kell bedugni. Itthon is kapni hasonló felszerelést, de egyik sem illeszthető heverőre, mert nem lehet megoldani a rögzítést, ha az ágy felnyitható.

Szerintem két székkel is simán boldogultunk volna, de egy túlvédő anyának, akit még a családja is támogat különféle rémtörténetekkel, ezt nehéz elmagyarázni. Helyette szükség van egy asztalosra vagy más mester emberre, akik majd megcsinálják.

Mikor jeleztem, hogy én is szívesen megcsinálnám és talán olcsóbb is lenne, csupán megvető megjegyzéseket kaptam és indokokat, miért is vagyok képtelen néhány fát összecsavarozni. Igen, ilyen egy jó, támogató család. Többször hallani, hogy a piramisokat képtelenség felépíteni az akkori technológiával. Ez is biztos hasonló mentalitású feleségekől származik. Mert ha valami nincs az IKEA-ban, akkor az vagy nem létezik vagy lehetetlen előállítani egyszerű halandónak.

Mint azt sejthetitek, ilyen könnyen nem adtam meg magamat. Mikor egy hétvégén egyedül maradtam, elmentem faanyagot vásárolni. Két darab két méteres léccel és két L alakú vassal tértem haza. Az egesz került talán 3000Ft-ba. A korábbi felújításokból marad még laminált parketta otthon, azt is felhasználtam.

A terv az volt, hogy készítek egy ágy alá csúsztatható korlátot. A koncepció megegyezett a matrac alá illeszthető változattal, csak ez magasabb volt.

agyracs1.jpg

Már az összeszerelés során láttam, hogy az eredmény nem lesz jó. A csavarok menték a lécek elfordultak. A parkettára való illesztés után pedig az egész láb rész az L alakú fém mentén nagyon kicsit rugózott. De ami csak egy kis kilengés volt a lábnál, a korlát tetejénél 5 cm-re növekedett. Egy másik probléma magával a parkettával volt. Ha csak kicsi erőhatás érte, szép lassan kicsúszott az ágy alól.

Ez nem lesz jó. A feleségem bele fog kötni a stabilitásába és még igaza is lesz. Széttörni nem volt erőm, így a tákolmányt a pince egy eldugott zugába száműztem. Nem is szóltam róla senkinek.

A kudarc eléggé frusztrált. Nem hiszem el, hogy ne lehetne ezt az elég egyszerű feladatot megoldani! Aztán rájöttem, hogy semmi nem akadályoz meg abban, hogy építsek egy újat. Most már tudom az összes gyenge pontot, csak annyit kell tennem, hogy kiküszöbölöm azokat.

Már csak egyetlen probléma volt: nem volt több magányos hétvége. A következő műveletetbe a feleségemet is be kellett vonni.

Mikor legközelebb szóba került az ágyrács, megint előhozakodtam, hogy én is megcsinálhatnám. Megint jöttek a szokásos érvek, hogy úgysem tudom elkészíteni. Ekkor elővettem a tákolmányt.

- Nézd, építettem egy prototípust. Ez nem jó, de ha vastagabb fát használnák, megerősítenénk ott, meg ott, akkor jó lenne.

- Vastagabb fa kell.

- Gyere el velem és válaszd ki, melyik lenne jó.

Innentől sínen volt a projekt. A feleségem kiválasztott egy 5x3-as gerendát, én összeszedtem a vastagabb vasakat, választottunk bútor lakkot, majd az egészet hazavittük. A projekt összköltsége így háromszorosára ugrott, ha a prototípust nem számítom, de nem bántam.

Talpnak a laminált parketta helyett lambériát választottam, mert a pincében fellelhető hulladák fák közül ez tűnt a legmerevebbnek. Az illesztési pontokat epoxi gyantával kentem be, majd szépen lelakkoztam bútorlakkal. A talp részre csúszásgátló gumikat ragasztottam.

agyracs2.jpg

A végeredmény sokkal jobb lett, mint a prototípus. Olyan erős volt, hogy még engem is kibírt. Igaz, amikor teljes erővel nekifeszültem, recsegett itt-ott. Ha harmadszorra csinálnám meg, akkor nem csak egy csavarral rögzíteném a darabokat, mert ahogy a képen is látszik, az epoxi gyanta ellenére egy kicsit elfordulnak a fák az illesztések mentén. A gyakorlatban ez nem olyan zavaró, mert az ágy alá csúsztatva nem tud elfordulni, de a végeredmény precízebb lenne.

Szólj hozzá!

Címkék: barkácsolás

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr3812709672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása