HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Első nap

2017.10.08. 22:38 Travis.CG

Tyler korán kelt. Ma fog kezdeni új munkhelyén és az előtte álló másfél óra utazás megköveteli, hogy korán elhagyja az ágyat. Sötétben tapogatta ki ruháit és magában megfogadta, hogy legközelebb már este kikészít mindent. Fogadalmát meg is erősítette, mint a világosba kiérve észrevette, hogy egy narancssárga pólót vett fel, amit annyira utált, hogy csak festéshez, WC-pucoláshoz és más alantas munkákhoz vett fel, abban reménykedve, hogy talán végérvényesen tönkre megy. De a póló túlélt mindent. Már öt éve.

Nem volt sok idő, indulni kellett. A póló maradt és rohant a vonatra. Az épületet gyorsan megtalálta. Ötszintes modern építmény kártyás beléptető rendszerrel, ami mellett érthetetlen okokból egy lengőkapu volt. Tyler gondolkodás nélkül nekirontott, de az éber portás megállította.

- Maga hova megy?

- A munkahelyemre - válaszolta ártatlan képpel Tyler.

- Nincs kártyája?

- Ez az első napom.

- Hol dolgozik?

- Tumor Biomarker Csoport - de mikor kimondta, már tudta, hogy ismét eltévesztette a nevet. A portás lassan bólintott, mintha fejben számolná végig az épületben megtalálható kutatócsoportokat és beengedte Tylert. A férfi első útja új főnökéhez vezetett.

- Nekem most egy telekonferenciám lesz - kezdte a csoport vezetője - addig ülj le ehhez a géphez. Utána körbevezetlek. A fiúk - mutatott a két húszas éveiben járó PhD hallgatóra - majd segítenek.

Tyler azonnal a gép erőforrásait kezdte tanulmányozni. Négy mag, 8Gb memória. Egy jobb mobiltelefon paraméterei - gondolta magában keserűen. Reménykedve megkérdezte a PhD hallgatókat, van-e valami szerverük.

- Van, a közeli egyetemen van egy igen komoly gép. Huszonnégy mag és 32Gb memória!

Ez már talán jó lesz nekem, de akkor ti mit használtok? - gondolta Tyler. Időközben a telefonkonferencia is véget ért.

- Jó lesz az új gép? - kérdezte főnöke.

- Attól függ, mire. Vékony kliensnek megteszi.

Egy nagyon vékony kliensnek - tette hozzá magában.

- Nem kaphatnék valami komolyabbat? - kérdezte reménykedve Tyler.

- Mindent meg lehet oldani. Készülj fel, hogy közbeszerzésen keresztül megy. Három hétig fognak ülni rajta, nem csinálnak semmit. Utána megvizsgálják az igényedet, hogy ki lehet-e váltani hasonló termékkel, ami megvan a közbeszerzési listában. Ha nincs meg, új papírt kell kitölteni, újabb három hetet ülnek rajta...

- Látom, jó lesz nekem ez a gép is - törődött bele Tyler.

- Az a helyzet, hogy egyszerűbben veszek egy aranytömböt, mert azt el tudom számolni laboratóriumi vegyszernek.

- Akkor vegyél egy aranytömböt, adjuk el és vegyünk belőle számítógépet.

Főnöke csak mosolygott. Átmentek a központi folyosón, ami az északi és a déli tömböt kötötte össze.

- Bemutatlak Zsuzsának. Ha bármi problémád van, hozzá menj. Egy emelettel felettünk 70 adminisztrátor van, de nem dolgoznak semmit. Egyedül Zsuzsa csinál valamit. Csak rendszergazdából öt van. Nem is értem, miért. Van egy kutató csoportom a klinikán is. Ott kétszer annyi ember van, mint itt, de egyetlen rendszergazda meg tudja oldani az összes feladatot. Fél állásban. Itt is vagyunk. Zsuzsa már előkészítette a papírokat. Itt is hagylak vele.

Tyler nem emlékezett rá, hogy korábban ennyi papírt kellett volna kitöltenie. Nyilatkozott, hogy a papírjait lefénymásolhatják, hozzájárult, hogy az adatait az adminisztráción megismerhetik, kijelentette, hogy nem pályakezdő, nincs egyéb jövedelme. Igen, ott a 2015-öt át kell húzni és tollal fölé írni, hogy 2017. Sajnos nem kapnak új nyomtatványt. Van gyermeke? Akkor az adókedvezményes papírt is ki kell tölteni. Nem, ennyi adat nem elég, kell a gyerek TAJ száma is. Igaz, hogy nincs a formanyomtatványon rublika, a papír határa kell írni. Jaj, fekete tollal kitöltött papírt nem fogadnak el, mert az olyan, mintha fénymásolták volna. Igaz, mindenképp lefénymásolják, de akkor sem szabad feketével kitölteni. A gyerek után pótszabadság is jár, arra egy másik nyomtatvány van. Kellene az érettségi bizonyítvány is. Látom, hogy itt a egyetemi diplomája és a doktori oklevele, de akkor is kell az érettségi. Magánnyugdíj pénztári tag? Kell az igazolás, hogy nem lépett vissza az állami rendszerbe és a pénztárral kötött szerződés.

- Most szólok: az óvodai ballagáson kapott pogácsám sincs meg - jegyezte meg Tyler a végén.

Átment a tűzvédelmi oktatásra. Az oktató egy lakástűz videóval indított. A végén megkérdezte:

- Van maguknál otthon tűzoltó készülék? - az emberek a fejüket rázták.

- Miért nincs? Havonta 22 tűzeset történik, amelyek megelőzhetőek lennének egy 6 kg töltetű poroltó készülékkel!

Ezután potenciális veszélyforrásokat mutatott. Áram alatt álló USB töltő, ami nem töltött semmit, sérült szigetelésű vezeték, virágcserép a tűzoltó szekrény tetején. Az oktató minden egyes képnél hosszan ecsetelte, milyen hülyék ezek az emberek, pedig egyetemet végeztek.

A belépő kártya igénylés sem ment zökkenő mentesen. Az üzemeltetés vezetője elküldte az egyik beosztottjához, aki egyszer sem volt a helyén, pedig Tyler négyszer is kereste aznap.

- Zsóka hihetetlenül arrogáns. Nekem még egyetlen e-mailemre sem válaszolt. Azt hiszi a kutatók vannak érte - kommentálta az esetet Tyler főnöke - pedig ő van miértünk. Mégis hogy képzeli ezt? Ha én lennék a főigazgató, az első helyen rúgnám ki.

Tyler azért még kétszer visszament aznap, de négykor közölték vele, hogy Zsóka elment és már nem jön vissza. Ezután úgy döntött, letörli a Windows gépéről és Linuxot rak rá. Megkérdezte, van-e pendrive valakinél.

- Most pont nincs, mert három hónapja adtuk le a rendelést és még nem érkezett meg. De a sajátomta kölcsön tudom adni - mondta az egyik PhD hallgató.

Tyler csak sóhajtott egyet és nekilátott dolgozni.

1 komment

Címkék: irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr3812934043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robertherczeg 2017.10.17. 21:10:00

Hello!

Tanulságos történet :)
süti beállítások módosítása