HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Cseppet sem objektíven: Revision 2018

2018.05.10. 00:09 Travis.CG

Az idei Revision a nyers demoscene hangulatában telt. Már az invitáció is azt sugallta, a maga letisztult formájával, hogy a sallangokat felejtsük el. Bár csak a közvetítést néztem, (azt is folyamatos harcban az álmossággal) de úgy tűnt a szervezők komolyan veszik a célt. A kompók felvezetése is néha olyanná vált, mintha DFox nem akarna semmit csinálni. Ült a színpadon, sört kortyolt és elvolt.

A résztvevőkről szerencsére a résztvevők nem fogadták meg ezt a fajta hozzáállást és igen kitettek magukért. Lássuk, mivel kápráztatták el a nézőket!

Streaming music

Zeneileg nem volt lenyűgöző, amit hallottam, de szórakozásnak kiváló volt. Mit értek ez alatt? Netpoet mindjárt az Áttörés babérjaira tört You című számával. A szövegben remekül keverte a konyha-filozófia és a motivációs előadások klisés tanácsait, mindezt egy kellemes dallammal fűszerezve.

A másik Kangaroo blaszfémiát súroló dalszövege, ami szerint Jézus azért halt meg, hogy legyen Húsvéti demóparty. Érzékeny lelkűeknek meghallgatását nem ajánlom.

Executable music

Csak négy futtatható zene volt, de végig sem tudtam hallgatni őket. Túl monotonak voltak.

Oldschool music

Elég sok Amigás induló volt, akadt egy Atari is. Ez utóbbi a platform adta limitáló tényezők miatt volt érdekes, de élvezeti értéke számomra nem sok volt.

Tracked music

A nekem tetsző zenéket a közönség a lista hátsó végébe száműzte. Ez az Ulterior és a Slow cha cha cha volt. Kívül állóknak mesélek egy kicsit erről a fajta zenéről. Ma már nem nagy szám, hogy egy számítógép egy teljes zeneszám hullámformáját lejátssza, de a régi időkben ez nem volt lehetséges. Ezért csak rövid zenei elemeket, úgynevezett sample-ket tároltak a memóriában és egy kottához hasonló táblázat határozta meg, mikor és hogyan kell lejátszani az adott sample-t. A compok alatt ezt a táblázatot lehet látni, ami valljuk be, nem túl érdekes.

Ezt gondolhatta Ferris, H0ffman és Wobble is, akik gyakorlatilag egy demót csináltak ezen minták felhasználásával. A zene sem rossz, de ezzel a vizuális trükkel egyértelműen a legjobbak voltak a compón.

Fotó

Elég sok igényes kép készült, viszonylag kevés purhab típusú alkotást adtak be. Mégis némelyik képnél nehéz elhinni, hogy mérsékelt retusálást tartalmazott.

Most nem voltak elérhetőek a retusálás nélküli képek, ezért nehéz valódi ítéletet mondani.

4k executable graphics

 Mivel továbbra is erős vonzalmat érzek a Linuxos releasek iránt, meg kell említenem Cenotaph-ot. Bár nálam nem működött rendesen (a kép csak egy pillanatra villant fel, amikor a fekete képernyőből ki akartam lépni), a szerző azt állította, hogy kifejlesztett egy új tömörítőt. Kíváncsian várom! A harmadik helyen egy magyar produkciót is láthattunk egy jópofa űrhajóról.

Animált GIF

A többi kategóriához képest ez most könnyebb volt, de azért akadt pár felkavaró elem. Az egyik a második helyezett szemes-ajtós volt. Szerencsére a nyertes heeelix igen ötletes volt. Azt lehet nézegetni órákon át.

ASCII/ANSI/PETSCII

2018 ide vagy oda, a karakterekkel rajzolás még nem ment ki a divatból, amit 12 induló is bizonyít. A legjobban nekem is a győztes Summit tetszett. Nem csak egy képet, de egy egész történetet mesélnek el karakterekkel rajzolva. Szinte megelevenedik a történelem.

Modern graphics

Nem lehet teljes a grafikai kompó egy sárkány nélkül. Unreal mostani képe számomra nem egyértelmű, mert a sárkány állkapcsa kicsit csálé, vagy én nem látom mi fog és mi szikla.

Természetesen robotok sem maradhatnak ki. Az Omegashrimp egész jó, de a végtagok itt sem egyértelműek nekem.

Paintover

Az előbb látott motivumok természetesen visszatérnek. Unreal sem aprózza el, egy képen már két sárkány és más furcsa lény bámul bambán. Oni Unexpected visitor képe viszont tarol. Szó szerint és átvitt értelemben egyaránt.

Oldschool graphics

Szerintem, ha az összes grafikai kompót nézzük, akkor Made Amigás képe mindegyiket lealázza. Nem csak a színek káprázatosak, a kompozíció és a téma is remek. Ráadásul megvan benne az a plussz, amitől beindul a néző agya. Igazi mestermű.

4k intró

Fizzer és Noby kettős elég sikeresen szerepelt a kategóriában. Két release-t adtak le és el is hozták az első és második helyet. Mindkét release amolyan egyszerű, de nagyszerű koncepciót képvisel, bár az Oscar's Chair a realisztikus megjelenítésre helyezte a hangsúlyt, és szerintem a kor elvárásainak maximálisan megfelel. A kategóriában egyébként meglepő mennyiségű release érkezett, ami nem tett jót az átlagos színvonalnak, de jó látni, hogy az emberek kezdenek visszatérni és alkotni ebben a méret tartományban is.

64k intró

A Conspiracy folytatta borús hangulatú intró sorozatát. A történet talán nem olyan nagy hatású, mint a két évvel ezelőtti Darkness lay your eyes upon me, de sokkal letisztultabb, könnyebben befogadható, mégis megőrzi az első rész baljós hangulatát. Összességében számomra jobban bejön. Kíváncsian várom a sorozat következő darabját! A komolyság után nézzük a compó legbohókásabb alkotását, a Farbrausch tálalásában. A Popular Demora hajazó mű idétlen, reggeli tornát megszégyenítő táncmozdulatokkal vonaglik.

Animációk

Érdekes módon az idei animációk elég gyengék voltak. A Last symphony érdekes lehetett volna, de csak elvont lett. A Byte me, Blossom pedig csak az alkalmazott effekt miatt volt érdekes.

Amiga demo

Az Alice csodaországban egy részlete volt a témája a legjobb Amigás demónak. A The Fall azt a részt vizualizálja, mikor a kislány beleesik a nyúl üregébe. Egy képet a demóból már megcsodálhattunk a grafikák között is. A Pt2 Horizons hagyományosabb szerkezetű, azok is élvezhetik, akik PC demókon szocializálódtak.

Amiga intro

Az intrók közül a Seven and Countinggal kezdeném, mert ebbe Grass rajzolta a logót. Elmondása szerint az utolsó pillanatban keresték meg, mert ő rövid határidőkkel is képes dolgozni. Az akadályt sikerrel vette. Azért a többi indulóra sem lehet panasz. A Centaur szerintem kifejezetten ötletes volt, mert nem csak a 3D erőltetett alkalmazásával akarta elkápráztatni a nézőket, mint ahogy a második helyezett Overtone tette.

Oldschool demo

A régi gépek szerelmesei sem panaszkodhattak. A Commodore és az Amstradt igazi párharca volt, amit végül előbbi nyert, de a második helyezett PHX-nek sincs oka a panaszra. Én mégis a VIC-20 demót emelném ki, mert bár nem volt olyan dinamikus, mint az első helyezett We came in peace, vagy vidám, mint a PHX, de a platformból mindent kifacsart, amit lehetett. Talán a C64-en történt szocializálódásomnak tudható be, hogy a VIC-20 demókért soha nem voltam oda, de a Gnork ezt képes volt ezt megváltoztatni.

PC demo

Bevallom, félve kapcsoltam be SlySpy legújabb Rainbow Clash alkotását. Úgy voltam vele, mint a Halálos Iramban széria legújabb részével: rosszabb lesz, mint az előző, vagy nem? A trend csökkenő, de ott motoszkál az ember fejében, hogy hátha most másképp lesz. Sajnos Vin Dieseléknél mindig bejön a papír forma, nem úgy a Rainbow Clashnél. Nekem határozottan tetszett a koncepció és örömmel látom, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki még emlékszik az Idő Uraira.

Érdekes módon három Notch-al készült demó is volt. Ezt az eszközt Smash készítette a munkájához, de úgy látszik rácuppantak a demó készítők is. A Wander végre visszahozta azt, amit a Sokiaból hiányoltam. Mikor a táncoló figura olyan lett, mintha tejből állna, akkor mondtam magamban: Ez az! A rendezés kicsit kaotikusnak tűnik, mintha részeket csak egy hirtelen ötlettől vezérelve raktak volna bele, de ez szerintem elfogadható.

Amiről viszont beszélni kell, az az Echo Chamber. Az Űrmalacok legújabb agymenése a demók Inception-je, amibe még a kompót is bevonták. Először is betettek egy compo fillert a demók közé, ami megjelent a demóban is, mintha a demó lenne a kompó. De ettől a kompó lett a demó. Vagy valami hasonló.

Szólj hozzá!

Címkék: demoscene

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr7613801464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása