HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Woops

2013.08.04. 09:19 Travis.CG

Ajánlottak nekünk egy egyetemi hallgatót, akinek a "második nyelve a programozás", hogy a nyári gyakorlatát nálunk töltse. Segítene nekünk a mindennapi feladatok megoldásában. A beszélgetések során értelmes ember benyomását keltette, aki dolgozott többek között a Mol-nál is. Volt néhány megvalósítandó ötletem, ezért elvállaltam a felügyeletét és azt, hogy készítek neki egy munkatervet, de a mindennapi ügyek mellett ennek jó része elmaradt.

Még két hét volt vissza az érkezéséig, amikor szóltak nekem, hogy vegyem fel vele a kapcsolatot, mert ha mi nem csapunk le erre a zsenire, akkor máshova megy dolgozni és akkor mi egész életünkre sajnálhatjuk az elszalasztott lehetőséget. Ráaásul a bérezését is meg kell beszélni. Állj! Pénzt kap? Javasoltam, hogy ez esetben teszteljük le, mire is képes. Természetesen a napi robot mellett a tesztelés elmaradt. (Woops)

Levélben megkérdeztem tőle, hogy milyen programozási nyelven szeretne dolgozni, milyen statisztikákat és algoritmusokat ismer. Azt írta, hogy C-ben szeretne kódolni, statisztikát alig ismer és például a hashekről még nem is hallott. Ez már kicsit gyanús volt, de gondoltam, majd itt megtanulja, amit kell.

Mivel eddig Windows alatt ügyködött, kapott egy gyorstalpalót Linux fejlesztésből. Mikor láttam, hogy ez nehéz lesz neki, kapott Midnight Commandert, KDevelopot, hogy ne érezze annyira egyedül magát a "Déli Sarkon", a pingvinek között.

Az első meglepetés akkor ért, amikor nem tudta, micsodák azok az include részek a C program elején.

- De megkérdeztem tőled, miben akarsz programozni? Azt mondtad, hogy C-ben.

- Én azt úgy értettem, milyen programozási nyelvekről hallottam. Pascalban programoztam (Woops), meg PLC-ben.

- Mi az a PLC? Még nem hallottam róla.

- Folyamatábrákon keresztül lehet programot írni. Össze kell kötni négyzeteket és abból lesz a program.

- Mint a Lego Mindstore-ban?

Végül is gyorsan belerázódott, a végén már a pointereket is értette, de valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag csak és kizárólag hátul tesztelős ciklusokat írt. Azt gondoltam, talán nem ismeri a for ciklust, de nem erről volt szó. Tulajdonképpen a maga nyakatekert, függvények nélküli, beégetett sztingekkel operáló kódjaival minden rá bízott feladatot megoldott, csak rossz volt nézni (meg debuggolni, mert azt többnyire én csináltam).

Nyár lévén én is szabadságra akartam menni, és sokat gondolkodtam azon, milyen feladatot adjak neki, amit a jelenlétem nélkül is tud végezni. Vagy legalábbis meg tudja keresni a választ a felmerülő kérdésekre. Ekkor gondoltam először a Java-ra. Nincsenek furcsa pointerek, nem kell a memóriaszivárgás miatt aggódni, ráadásul a net tele van a legtipikusabb Java hibák megoldásával. Az Eclipse pedig olyan, mint egy pelenka. Bármi kerül bele, megbírkózik vele. És itt nem csak a kék tintára gondolok.

A másik ok, ami miatt a Java mellett döntöttem, hogy egy olyan alkalmazásra volt szükség, ami képet generál, lehetőleg keresztplatformos módon. Már volt Java kódom, ami png-t generált, ezért azt is odaadtam, amolyan súgónak.

Fél nap elteltével szólt, hogy nem jelenik meg semmi, pedig ő mindent leírt, amit a kódomban talált. A rutin ránézésre tényleg jól volt megírva.

- Meghívod ezt a metódust? - mutattam a az egész program lelkét képező rajzoló rutinra.

- Persze, itt van. - ott viszont egy másik osztály metódusa volt, ugyan ilyen névvel. Kiderült, mikor valami hibát talált az Eclipse, az első javítási opcióra klikkelt annak elolvasása nélkül, ami a hiányzó metódus elkészítése volt. Nemsokára üres metódusokkal volt tele minden osztálya. Miután kigyomláltam a szemetet, már futott a program, készített png fájlt. De mikor meg akartuk nézni a végeredményt, a gép váratlanul lelassult, nekiállt swappelni. A halálán volt.

- Mekkora ez a kép? - kérdeztem, miután az egérmutató ismét mozgott a képernyőn.

- 10000 x 10000. Az nagynak számít?

- Nem szoktál letölteni képeket a netről? A nyolc megapixeles képek 3264 x 2448 felbontásúak. A képernyő, amin dolgozol, 1024 x 768-as.

Rámnézett, mint akinek ezek a számok továbbra sem mondanak semmit és csak ennyit mondott:

- Woops.

2 komment

Címkék: programozás

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr695427669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalle 2013.08.08. 15:04:09

Őstehetség. Ennyivel már el lehet menni programozónak?

Travis.CG 2013.08.09. 21:35:25

Természetesen nem. Még nincs meg a diplomája.
süti beállítások módosítása