HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

  • Kalle: @Travis.CG: Igazság szerint bioinformatikában nem is nagyon tudnék érvet mondani, hogy miért kéne ... (2019.06.28. 23:45) CentOS, nagyoknak
  • sdani: @Travis.CG: Nohát, nem is tudtam, hogy ilyen van... bár ahogy elnézem ezek a komponensek fizetősek... (2018.11.01. 10:14) Rossz beidegződések a bionformatikában
  • Csenge Tarnói: Ez érdekes. Most csinálok egy meta-analízist, életemben először, úgyhogy az én tudásom is felszíne... (2018.10.01. 21:39) Ez már nekem sok
  • robertherczeg: Nekem a kedvenc az volt, hogy: "Inkább eleve Mann-Whitney és/vagy Wilcoxon tesztet használjunk, m... (2018.09.04. 07:47) Ezért utálom a Wilcoxon-tesztet
  • Travis.CG: ÉÉÉÉÉs megjelent! (2018.08.24. 23:31) Nehéz szülés 2

Klaszter adminisztráció

2017.01.29. 01:37 Travis.CG

A klaszter adminisztráció nem egyszerű feladat. Emlékszem, még az egyetem alatt az egyik tanár mesélte az új labor felállításáról, hogy a telepítést úgy oldották meg,  hogy egy gépre elvégezték, majd a dd paranccsal a többi gép merevlemezére másolták azt. Nyilván, ha egyforma gépeink vannak, azokat ugyan olyan feladatot látnak el, ez működik is.

A mai klaszterek nem homogének. Változatos konfigurációban állnak rendelkezésre és van közöttük webszerver, tárolásra kialakított gép és számításokat végző egységek. A helyzetet bonyolítja, hogy ezek a szerepek az idő folyamán változhatnak.

Miként biztosítsuk a flexibilitást és a könnyű kezelhetőséget? A Sangernél az OpenStack használatával. Minden egységen egy virtuális gép fut, és ezen gépekre távolról rakják fel a képfájlokat. Ha valamelyik gépnek új funkció kell, csak a megfelelő képfájlt kell ráküldeni és már kész is. Gyakorlatilag ezt a módszert alkalmazzák az Amazonnál is. Csakhogy nekik nem kell törődni a szoftver környezettel, mert az a felhasználó dolga.

Itt viszont ha frissíteni kell egy programot, akkor új képfájlt kell létrehozni, ami lehetőleg hibamentes (tehát tesztelni kell), lehetőleg automatikusan készüljün el (ne kelljen a nulláról installálni mindent, csak mert megjelent egy új verzió az awk-ból) és az sem árt, ha a képfájl elkészítésének folyamatát egy verzió követő rendszerben megőrizzük.

Természetesen mindegyikre van megoldás. Jöhet a szakzsargon zsonglőrködés.

A verziókövető rendszer a Git, gondolom nem kell bemutatni. A stabil verzió a fő ágon van, minden újítást egy másik ágon kezdenek. Ha elkészültek a módosítással, letesztelték azt, mennek vissza a fő ágra. Akár csak egy szoftver fejlesztési projektnél. De a Git alapvetően kódot (szöveges állományt) tárol. Milyen kód kerüljön bele?

A virtuális képfájlokat a Packerrel készítik. Ez egy konfigurációs állományt állítja elő kódból. Támogat számtalan virtuális környezetet, tehát ha valami miatt az OpenStack nem válik be és egy másik technológiát kell követni, a Packer kód változatlan maradhat.

Az elkészült képfájl fordítását ellenőrizni kell, mert több száz program telepítése során igen sok hiba fordulhat elő. Erre a GitLab CI-t (continuous integration)  használják. Ha a CI nem talál hibát, a képfájl elkészülhet.

Ezután a kész képfájlt kell ellenőrizni, hogy a számtalan szoftverkomponens nem ütközik-e. Itt bizony nincs mese, a képfájlt telepíteni kell egy tesztgépre és különböző tesztprogramokat kell futtatni. A Test Kitchen célja pontosan ez. Csupán egyetlen konfigurációs fájlt kell készíteni és a rendszer lefuttatja a benne definiált teszteket.

Magukat a teszteseteket nem a Kitchen definiálja, az csupán egy keretrendszer. A tényleges tesztek Bats-ban futnak. A szoftver komponenseken kívül a szerver állapotát is tesztelni kell (felcsatolta-e a meghajtókat, müködik-e a hálózati csatoló, stb.), amire ServerSpec-t használnak.

Tehát ha új szoftver kell a klaszterre, először frissítik a Packer képet, a régi, stabil verzió felépítése megtalálható a Git-en. Megírják a teszteket, lefuttatják azokat, majd küldik ki a képfájlokat a csomópontokra. Igen, kicsit összetettebb, mint a dd.

Szólj hozzá!

Címkék: rendszergazda cloud computing

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr5612041797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.