HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Cseppet sem objektíven: Revision 2019

2019.05.05. 22:42 Travis.CG

Idén sem unatkozott, aki ellátogatott Németországba és a nyuszi helyett a demókat választotta.

Tracked music

Annak ellenére, hogy nem vagyok egy tracker függő, szívesen hallgattam az indulókat. Ritmusos és energikus volt a legtöbb. Legjobban a vadnyugati stílusú Due Diligence tetszett.

Fast music

Ettől telítődtem. Az újra és újra felhangzó ritmus, amit az indulók igyekeztek átalakítani a végére annyira idegesítő lett, hogy nem bírtam figyelni magukra az alkotásokra.

Fast/modern/oldschool graphics

Bizonyára bennem volt a hiba, de nem ragadott magával egyik compó sem. Voltak jobb alkotások, de nem éreztem a döbbenetet.

Animáció

Ez az a kategória, aminél a legkevésbé kell aggódni a számítógép teljesítménye miatt. Letöltöd, lejátszod. Most mintha a készítők sem erőltették volna meg magukat. Kicsit furcsa, hogy annyi eszköz áll rendelkezésére az embereknek - gondolok itt a különböző gimballokra, 360 fokos kamerákra, drónokra, szerkesztő programokra - mégis a fürdőkádban lefolyó színes habról készítettek filmet. A győztes egy jó minőségű animáció volt, szerintem egy moddolt játék lehetett. Volt még egy film, ami erősen emlékeztetett az Inferno című könyv egyik jelenetére, ahol a gonosz kutató előadja ördögi tervét egy pestis álarcban. A mozi filmes implementáció finoman szólva nevetséges volt, de ebben a releaseben sokkal autentikusabban oldották meg. Mondanom sem kell, hogy minimális pénzösszegből.

Oldschool music

"Nyugodtan átnevezhették volna Commodore music compónak is, mert csak Amiga és C64 zenék voltak. Ez persze nem hátrány, csak olyan egysíkú volt minden." Ezt írtam volna, ha nincs a hard(re)start. Ez a zene ugyanis sztereó C64-re készült és nagyon jól szólt. Igazi kuriózum.

8K intró

Sokáig nem tudtam, hova tegyem a 8K intrókat, de úgy tűnt a készítők sem tudták, mit kezdjenek a plusz hellyel, amit még kóddal tölthetnek meg? Idén úgy tűnik, megtalálták a helyüket. Legalábbis az első négy helyezett valami történetet igyekezett elmondani, ami 4K-ban nehézkesebb lenne. Nekem még az Extralife is tetszett a maga egyszerű módján, de a Haunted tökéletesen kihasználta a kategória kereteit.

64k intro

Ha egy szóval kellene jellemeznem, mit láttam, akkor a vegetáció lenne az. Az idei intrók nem a történet meséléssel hódítottak, hanem a környezet részletes bemutatásával. És micsoda környezetek voltak! A The Jaderoom részecske gyorsítója, a Secret Service Agency erdeje (bár ez utóbbi nem a fotorealisztikus mivolta miatt), mind nagyon szépek voltak. Számomra még az Aten Hotep piramisai is jól néztek ki. Akit viszont a design demók fognak meg, a Brainworm kockáiban gyönyörködhettek.

Oldschool demo

A kompó majdnem átment remix versenybe, ugyanis két csapat is megpróbálta az STNICCC2000 demót más platformokra átültetni. Érdekes módon a Nintendo port, bár Super FX chipet is használt, kevésbé volt gyors, mint a Sega Megadrive verzió. A veterán C64 programozók összefogtak és csináltak egy közös produkciót. Nagyon dinamikus és könnyed volt. Hiába, ennyi profi egy csapatban nem tud hibázni.

PC demó

Kevin visszatért és eltérítette a compót. Nem tudom, ezt a mérhetetlen mennyiségű hülyeséget honnan szedik a készítők, de nagyon jót lehet nevetni rajta. Ja, meg volt egy Notch-al készült Cocoon demó, akit az érdekel, hogy mennyit bír a grafikus kártyája. (És láttunk a jó öreg magyar scenerektől egy jó öreg demót, amiben meghívtak egy jó öreg partira.)

Wild

Ez a kategória lassan átalakul LED compóvá. Meg PICO-8 compóvá. Szerencsére a Transidio szakít ezzel a hagyománnyal. Ők valami elektroncsöves szörnyeteget csináltak és még zenét is játszottak rajta.

Amiga demó

Revision Amigás demókra eddig sem volt panasz, de amit idén láttunk, az egyszerűen döbbenet volt. A compó felét kiváló demók adták, abból a hatból bármelyik megérdemelte volna a dobogót. A De Profundis-al volt csak egy kis bajom, mert magát sztori demónak akarta eladni (amit én nagyon szeretek), csak épp a sztori veszett el. Kiírták, hogy "original story by", de az eltűnt gyerekek és az elátkozott ház, mint eredeti történet... Aztán előkerül valami fickó és bemegy - gondolom a házba, bár ez nem derül ki - és valami időtlen helyre kerül. Tehát a gyerekek egy olyan helyre kerülnek, mint Sohaország? De a grafikák szépek, a demó kiváló.

Mert lehet jó történetet mesélni Amigával. Az első helyezett The Black Lotus meg is mutatta. Minden részlet tökéletes volt, de nekem az tetszett a legjobban, hogy az egészet olyan könnyedén adták elő, mintha egy Amiga 500-asnak ez lenne a természetes élettere. Hogy jobban meg lehessen ezt érteni, csak meg kell nézni egy Elude demót. Szép, jó, de szinte a képernyőn keresztül is érezni lehet az olvadó műanyag szagát, ahogy a bővítőkártyával megrakott 1200-es burkolata megadja magát a processzor hőjének. Charlie egyszer mesélte is, hogy nem minden bővítő kártya tud 66MHz-en ketyegni, és Kiero mennyire boldog volt, hogy a demót pár MHz-el gyorsabb gépen tudták lejátszani. A TBL is biztos szénné optimalizált, de ezt nézőként mégsem érezzük:

Szólj hozzá!

Címkék: demoscene amiga

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr1214781724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása