HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Keresztplatformos fejlesztés Amigához

2013.08.26. 22:08 Travis.CG

Bármennyire is jó egy alternatív platform, a rá való fejlesztés gyakran könnyebb egy PC-n, amit az ember gyakran használ. Ha a PC teljesítménye esetleg sokszorosa a másik gépnek, akkor érdemes elgondolkodni a keresztplatformos fejlesztésen.

Az Efika nem egy teljesítmény bajnok, de nem is ezért szeretjük. A rajta futó MorphOS fejlesztőkörnyezete GCC-t tartalmaz, amit hibái ellenére azért is szeretünk, mert szabadon elérhető a forrása és így ideális eszköz egy keresztplatformos fejlesztéshez.

Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű, ezt mindenki megmondhatja, aki próbált már kézzel fordítani GCC-t, binutils-t és a többi hozzá tartozó eszközt. Szerencsére a MorphOS fejlesztőcsapat adott ki egy szkriptet, amivel ezek a lépések nagyban leegyszerűsíthetőek. Sajnos dokumentáció nincs hozzá, ezért leírom, mit kell tenni, hogy ez a szkript lefusson. A teszteket Debian Wheezy 32 bites verzióján végeztem.

Valószínű 64 bites Linuxon is meg lehet oldani a feladatot, de sokkal bonyolultabban, ezért én 32 bites rendszert javaslok. Lássuk a hozzávalókat:

1db szkript: http://bigfoot.morphos-team.net/files/setup-cross-sdk.sh

4db utility: flex, bison, texinfo, lhasa

1db fordító: gcc 4.6

1db könyvtár a PATHban: /gg/bin (a könyvtárat nem kell létrehozni, csak a bejegyzést)

1db könyvtár: /gg

1 db MorphOS SDK és annak forrása: http://morphos-team.net/files/sdk-20130129.lha és http://morphos-team.net/files/src/sdk/sdk-source-20130129.tar.xz

Hozzunk létre egy tetszőleges könyvtárat, másoljuk bele a setup-cross-sdk.sh szkriptet, az sdk-t és az sdk forrását. Készítsünk egy gg könyvtárat a gyökérben, a chmod-al legyünk mi a tulajdonosai. Ne felejtsünk el írási jogot adni a könyvtárra.

Adjunk futási jogokat a setup-cross-sdk.sh szkriptnek, és indítsuk el. Hagyjuk fordítani negyed órán keresztül és végül elkészül a friss, ropogós keresztplatformos fordító. Tálaljuk a saját kényelmünket megkönnyítő symlinkekkel.

Szólj hozzá!

Címkék: programozás amiga

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr295474423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása