HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

A bioinformatika helyzete 2024-ben

2024.02.04. 23:33 Travis.CG

Az itt leírtak egy erősen szubjektív véleményen alapulnak, sok anekdotával, kevés tényanyaggal. Szívesen látnék ellenvéleményt vagy erősebb bizonyítékokat. Amíg ilyen nincs, kérem a fentiek figyelembevételével értelmezni a következőket.

Az észrevételem, hogy a dedikált bioinformatikusok szerepe csökken. Értem ez alatt, hogy egyre kevesebb szükség van olyan emberre, aki csak és kizárólag bioinformatikát csinál. Mondom ezt úgy, hogy továbbra is úgy látom, a bioinformatikai munkára szükség van. Milyen tapasztalatok vezettek erre a következtetésre?

Kevesebb állás

Úgy vettem észre, egyre kevesebb bioinformatikai állás van. Időről-időre meg szoktam nézni, hogy a Sangerbe keresnek-e bioinformatikusokat. Idén egyetlen meghírdetett állást láttam. Jó lenne tudni, hogy korábban mennyi állást hírdettek meg, de erre vonatkozóan csak a wayback machine-ra támaszkodhattam, amiből annyit tudtam meg, hogy egy évvel ezelőtt öt volt. Idén az EMBL-ben 0 bioinfó állást hirdettek. Ennek a helynek kéne lennie a bioinformatika mekkájának. Persze ezt még nem lehet trendnek nevezni, kevés a mintavétel, stb.

A magyar hirdetések közül egyedül az Omixontól láttam, hogy bioinformatikust kerestek volna. Más egyetemek, kutatócsoportok nem. Az utolsó MABIT-es álláshirdetés szeptemberben volt. Ez persze lehet, hogy annak a következménye, hogy sok helyen létszámstopp van. A magyar viszonyok - hogy is mondjam - különlegesek.

Kevesebb megbízás

Még ennél is szubjektívebb észrevétel, hogy kevesebb közös projektem van más csoportokkal. Ez több dologtól is függhet. Mennyire tartanak minket segítőkésznek, mennyire vagyunk láthatóak, stb. De 2015 táján nem volt olyan hét, hogy le ne jöttek volna tanácsot kérni, vagy csak megkérni, hogy futtassak valamit, mert nem elég nagy a gépük hozzá.

Három egyetemmel vagyok szorosabb kapcsolatban, de ebből az egyiknél szinte már csak rendszergazdai feladatokat kell ellátnom. Megírtam a szkriptet, futtatni már nem kell. Egyiknél teljesen megszűnt a kapcsolatom az egyetem többi csoportjával, a harmadiknál még akad pár közös munka. Ez persze lehet annak is az oka, hogy nem tetszik másoknak a fejszerkezetem, nem biztos, hogy az egész bioinformatikára lehet extrapolálni az esetet. Ha viszont eltekintünk a lehetséges személyes problémáktól, akkor a következő okokat feltételezem.

Lehetséges okok

Jobb oktatás

Az egyetemi oktatás sokat változott az elmúlt években. Amikor én jártam egyetemre, egyetlen kötelező számítógépes kurzus volt, ahol Excel-el bohóckodtunk, és a hallgatók nagy részének kínkeservesen ment. Most Linuxos parancssort és R programozást oktatunk már BSc-ben. Aki végez, nem fog megijedni egy pipeline lefuttatásától.

Jobb eszközök

Egy PhD disszertáció bírálata kapcsán vettem észre, hogy a jelölt gyakorlatilag zéró tudással oldott meg komplex bioinformatikai problémákat. Nulla tudás alatt azt értem, hogy nem tudott programozni, nem használt parancssort, csupán webes eszközökkel klikkelgetett. Differenciál expressziót tudott számolni, promótert elemzett egyetlen böngésző segítségével. Nem állítom, hogy a legjobb disszertáció, amit láttam, de azt igen, hogy 10 évvel ezelőtt ez elképzelhetetlen volt.

Jobb szolgáltatások

A szekvenálási szolgáltatások szinte mindegyike tartalmaz bioinformatikai elemzést. Régen még csóró csoportok spórolhattak, ha kihagyták a megrendelésből, de manapság ez már benne van az árban. A kapott eredmény van olyan jó, hogy nincs szükség az újbóli elemzésre. Nemrég beszélgettem az intézetvezetővel, kérdeztem, milyen projekteken dolgoznak. Az egyiknél humán metagenomikai mintákat dolgoztak fel. Kérdeztem tőle, ki végzi az elemzést? Azt hittem talán van egy új munkatárs, akiről nem tudok. De nincs. A szekvenáló cég megcsinál mindent.

Globális jelenlét

A távmunka erősödésével nincs szükség a fizikailag legközelebbi emberre. Ezt cégek is felismerték, akik bioinformatikai szolgáltatásokra specializálódak. Nincs szükség rá, hogy folyamatosan alkalmazzanak egy embert, ha elvégeztethetik a munkát, amikor épp szükség van rá.

Differenciálódó szerepek

Régebben a bioinformatikus programot írt, adatot elemzett, statisztikát számolt, szervert üzemeltetett. Mára van scientific programmer, biostatisztikus, computational biologist. Nincs szükség egy emberre, aki mindent tud, de felületesen, ha minden feladatra találnak dedikált szakembert.

6 komment

Címkék: bioinformatika

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr4318315589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orsolya Szén 2024.02.05. 09:11:23

Egyet kell értenem megint. A helyzet elég elkeserítő! Pláne, ha PhD nélkül próbál evickélni az ember és már motiváció sincs befejezni azt, amiért anno feladott mindent. A szekvenálók és szolgáltatók köre pedig egyre bővül, és keresni kell a lehetőségeket, hogy mit tudunk még hozzátenni a kifizetett eredményekhez.

sdani 2024.02.06. 11:45:54

Egy-két dolgot én is hozzátennék: az EBI-ban kb egy éve "mérsékelt" létszámstop van. Ez azt jelenti, hogy belső finanszírozású állásra csak akkor lehet új embert fevenni, ha bizonyítható, hogy a pozíció esszenciális a bioinformatikai szolgáltatások fenntartásához (véleményem szerint az EBI épül lefelé).

Azok a csoportok, akik külső finanszírozáshoz is hozzáférnek, akármikor vehetnek fel új munkatársat. Mi egy viszonylag rövid idő alatt 3 új "bioinformatikus" munkatárssal bűvülünk: "Senior Computational Biologist" (Sanger-es pozíció a genetics csoportba, erre már kiment az offer), "Single Cell Data Scientist" (EBI pozíció, pénteken interjú), és lesz egy bioinformatikus pozíció, de ez még nincs kiírva.

Ahogy írtad te is, egy kicsit árnyalódik a "bioinformatikusi" munka, és megjelennek ilyen furcsa munkakörök, de ezekre valamennyire szükség volt, a jelentkezők szűrése miatt.

Ezen túlmenően a bioinformatikába is begyűrűzött a magas kamatok által hajtott ITs leépítési hullám. Két éve, komolyan mondom, hetente több megkeresést is kaptam a linkedin-en, mert az összes környező bio-startup bioinformatikusokat keresett. Ennek vége, hatalmas leépítések voltak a Sanofi, a GSK, a Benevolent, és Illumina cégeknél (ezek csak azok, amikről biztosan tudok).

Volt olyan állás kiírás, hogy nem is interjúztattunk, mert egy jó jelölt sem volt. Most, 4-5 remek jelentkező egészen erős tapasztalattal. Most épp ilyenek a munkerőpiaci viszonyok.

"A szekvenálási szolgáltatások szinte mindegyike tartalmaz bioinformatikai elemzést."
Ez abszolút így van. Ezeknek az elemzéseknek jó része automatizálható, így ez egy viszonylag olcsó módja, hogy értéket adjanak a szolgáltatásukhoz. Aztán az Illumina is elküldi azokat a bioinformatikusokat és fejlesztőket, akik implementálják ezeket a teszteket, ha már kész.

Travis.CG 2024.02.09. 13:34:33

Ezek szerint a jelenség valóságos, nem csak az én fejemben létezik.

sdani 2024.02.28. 14:26:58

@Orsolya Szén: Orsi, ha esetleg szeretnéd kipróbálni magad nemzetközi közegben, a csapatom most éppen keres egy bioinformatikust az EBI-ba: www.embl.org/jobs/position/EBI02226

A munka oroszlán része szoftverfejlesztés, ami szinte kizárólag Python nyelven. Ezek a data team által fejelsztett főbb eszközök:
github.com/opentargets/gentropy
github.com/opentargets/evidence_datasource_parsers

Ha szereted a kódolást és szeretnéd elmélyíteni ezirányú ismereteid, érdekelnek a cloud technológiák, szereted ha munka helyett nem kell olyan apróságokkal vesződni, hogy gép időt szerezz, akkor jelentkezz bátran! Vagy ha ismersz valakit aki tehetéges, lelkes, akkor légszi oszd meg.

Bocs Tibi, hogy itt a blogodon fejvadászok. :D

Travis.CG 2024.03.01. 07:50:04

@sdani: Ebben a helyzetben csak azt tudom mondani, amit Liam Neeson-nak is mondtak: Good luck :-)

sdani 2024.03.01. 13:19:34

@Travis.CG: Egy kis szerencse sosem árt. :D
süti beállítások módosítása