HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Variaciok felderitese pool-ozott mintakban

2014.02.23. 22:32 Travis.CG

Az SNP-k és kis indelek megtalálása újgenerációs szekvenálásokban nem egy egyszerű feladat, de számtalan megoldás létezik rá. Van viszont egy olyan rendszer, ahol a hagymányos variació detektaló algoritmusok csődöt mondanak, nevezetesen poolozott minták esetén.

De miért is jut eszébe valakinek ekvimolárisan összeönteni több DNS mintát, hogy azt szekvenálja meg? A válasz egyszerű: nem kívancsi az egyes mintákban található variációkra, hanem populáció szintű változásokra kíváncsi. Mondhatnánk, hogy már van bárkódolás, ahol az összeöntött minták eredete is azonositható a szekvenálás után, de ennek van egy viszonylag komoly limitációja: maximum 96 mintát lehet bárkódolni.

Poolozott minták kiértékelésére több program is létezik. A teljesség igénye nélkül most három kerül bemutatásra: Crisp, vipR, SNVer.

Crisp

Ez a program viszonylag régi motoros, de egyes cikkek szerint ez a csúcs. Folyamatosan fejlesztik. A legfrissebb verzió már C-ben készült és a forráskódja nem elérhető. Az illesztett BAM fájlokat olvassa elképesztő sebességgel. Az SNP-k mellett megtalálja az indeleket is.

vipR

Annak ellenére, hogy ez a program újabb, mint a Crisp, már hekkelés nélkül nem használható. Először is a program alapját képező skellam R modul nem érhető el a 3-as verziószám felett. Ha használni akarjuk, tegyük a következőt: Töltsük le a skellam csomagot, majd módosítsuk a vipR.R szkriptet:

#require(skellam)
source("pskellam.r")
source("pskellam.sp.r")

Természetesen legyenek egy könyvtárban az R programok. Így már használhatjuk...Illetve mégsem. Sajnos a saját káromon kellett megtanulnom, hogy ez a szkript nem szereti, ha _ karakter van a referencia szekvencia azonosítójában. A BAM fájlokat először mpileup formátumra hozzuk a samtools-al, majd egy másik programmal egyszerűsített mpileup formátumra konvertáljuk, és csak ez után etetjük meg az R szkripttel. Habár a leírás szerint képes indeleket azonosítani, az én mintámon nem találta egyet sem. A sebességével nem volt különösebb problémám.

SNVer

Ez a program Java-van készült. Folyamatosan fejlesztik. A működése viszonylag egyszerű, viszont annyira lassú, hogy a poszt írásának idején még nem futott le. Most már nagyon kíváncsi vagyok, mire is képes ez az algoritmus.

Összegzés

Annak ellenére, hogy még nem láttam az SNVer eredményeit, a CRISP-et tekintem a leghasználhatóbban, még akkor is, ha nem talál meg minden SNP-t. A vipR elavult csomagjaival és az SNVer lassúságával nem nyerte el a tetszésemet.

További olvasnivalók

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20529923

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21685105

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21813454

Szólj hozzá!

Címkék: bioinformatika

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr685819748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása