HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Minek nevezzelek?

2012.05.30. 22:00 Travis.CG

A Magyar Bioinformatikai Társaság éves gyűlésén érdekes beszélgetésnek voltam tanúja. Az utánpótlás nevelésről folytatott eszmecsere során a jelenlévők elmesélték, hogy az országban hol, milyen formában oktatnak bioinformatikát.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen például molekuláris bionika néven találkozhatunk vele. Habár az oldalon olvasható leírás nem kapcsolódik szorosan ahhoz az ismeretanyaghoz, amit itt a blogomban bemutatok, nem árt tudni, hogy az oktatók között ott van Falus András és Pongor Sándor, akik a magyar bioinformatika meghatározó alakjai.

A Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is van ilyen tantárgy. Itt matematikai oldalról ismerhetik meg a hallgatók ezt a tudományt. A tematikát olvasva erősen statisztikai, adatbányászati központú oktatás folyik itt.

Szegeden is tanítanak bioinformatikát, ami a legközelebb van ahhoz, amit én is művelek. Ezen kívül még máshol is tanítanak ilyen-olyan néven bioinformatikát, de ennek a posztnak a célja nem az, hogy ezeket mind felsoroljam.

Tehát látunk három megközelítést, amelyek igen kis mértékben fednek át. A beszélgetés is azt a konklúziót vonta le, hogy magának a bioinformatikának nincs egységes arculata. Ha azt mondom, ornitológus, akkor mindenkinek egy olyan ember fog beugrani, aki füttyről ismeri meg a madarat. Ha botanikusról beszélek, akkor olyan valakit képzelünk el, aki hason csúszik a kvadrátban és gyökérgümő szőr alapján azonosítja a gazokat.

De ki a bioinformatikus? Egy matematikus, aki a szekvenciát L hosszúságú A halmaznak látja, ami {A,T,G,C} elemeket tartalmaz? Vagy egy olyan kutató, aki egész nap egy vegyszerszagú laborban dolgozik, és végül futtat egy Blastot az eredményekből?

Én nem tudom a választ, de a beszélgetés rávilágított arra, hogy mások sem. Szerencsére az akadémikusok mindenre tudnak megoldást, de ha megoldást sem tudnak, akkor szerveznek egy konferenciát. Ezért októberben lesz egy konferencia, ahol a spektrum összes tagja képviseltetni fogja magát és mindenki egy-egy előadással bemutatja, hogy miért is tartja magát bioinformatikusnak.

2 komment

Címkék: bioinformatika

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr444556079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalle 2013.06.21. 08:22:49

Helló, én a ppke molekuláris bionikáját végeztem, de függetlenül Pongitól és Falustól (akik remek emberek és remek tanárok) komoly bioinformatika oktatás nem folyik. Én ettől függetlenül bioinformatikusként dolgozom, de pár elméleti alapon kívül semmit nem tanultunk, magamnak kellett összeszednem mindent, a témavezetőm hathatós közreműködésével. Mostanra, hogy Gáspári Zoli a szakfelelős (bioinformatikus), talán már komolyodnak a dolgok, de ez nem a klasszikus bioinformatika, és messze nem ezen van a hangsúly. Eddig volt 1 tárgy a bsc alatt, megtalán a mesteren 1-2. Minek neveznéd ezt?

Travis.CG 2013.06.23. 18:06:12

Hiányos oktatásnak nevezném. Egyébként az önálló tanulást semmiképp nem úsznád meg, ha a világ legjobb oktatói vennének körül, akkor sem. Egyszerűen azért, mert nagyon gyorsan változik ez a tudomány.
süti beállítások módosítása