HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Indítsd újra, Sam!

2012.11.21. 21:07 Travis.CG

Néhány hete arra lettünk figyelmesek, hogy bizonyos emberek képtelenek csatlakozni a vezeték nélküli hálózathoz. Egészen pontosan, elsőre nem tudnak hozzá csatlakozni. A tünetek a következőek: látnak minden vezeték nélküli hálózatot. A 20km-re lévő sarki kisbolt olcsó routerétől kezdve a szomszéd irodában ideiglenesen megnyitott mobiltelefon internetes megosztásáig bezárólag mindent, de a teljes tartományban működő saját routert, ami fél méterre van a géptől, azt valami csoda folytán nem látja.

Ezt egy router resettel szokták orvosolni, mert csak azt az egy gombot látják a készüléken, tehát megnyomják. A reset meg is oldja a problémát, csupán egyetlen baj van vele: Az összes többi munkatársnak megszűnik a hálózati hozzáférére (igaz, csak rövid időre), akik gond nélkül tudnak csatlakozni. Érdekes módon, a reset nélkül kapcsolódni képtelen gépek mind Mac-ek, míg a kapcsolódni tudóak ócska PC-k Linuxal.

Nem akarom azt sugallni, hogy a Mac-el ne lehetne wi-fi-t használni, és a Linux felsőbbrendű, de azt igenis állítom, hogy a Linux használatával és a vele való folyamatos harccal olyan számítógépes probléma megoldási képeségre tesz szert az ember, ami később más operációs rendszeren is alkalmazható.

Csak a saját ismerősök körében végzett, nem reprezentatív jellegű megfigyelések alapján bátran állíthatom, hogy lényeges különbség van azok között, akik Linuxról váltanak Mac-re és akik Windowsról teszik ugyan ezt. Akik Linuxról térnek át, azok általában belefáradnak a folyamatos szövegfájl buherálásba, és a ronda terminál használatába. Áttérnek egy kényelmes rendszerre, de ha beüt a mennykő, akkor morogva elindítják a terminált és megoldják a problémát.

A korábban Windowst használók ezzel szemben a meg nem értett gépet cserélik le egy olyan rendszerre, ami még jobban eltávolítja őket a számítógép "lelki világától", ezáltal a megértés lehetőségétől. Nem a számítógéppel oldják meg a problémát, hanem a világot akarják a számítógép igényeihez igazítani.

Az eset végül megoldódott. Az egyik alkalmazott javasolta, próbálja meg a gépet újraindítani. Csodák csodájára ez is "megjavította" a Mac-et. Ez a megoldás is elég nevetséges, de legalább nem hátráltatja a többi dolgozót.

Szólj hozzá!

Címkék: életmód rendszergazda

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr364918970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása