HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Cseppet sem objektíven: Revision 2013

2013.04.07. 17:47 Travis.CG

Ha Húsvét, akkor Revision. Ez nem is lehet kérdés. Jelen összeállításomban kiragadok néhány számomra kedves példát a release-k közül és röviden leírom, miért is tetszettek.

Amiga

Mivel is lehetne kezdeni, mint az Amigás releasekkel? Számomra az Elude vitte a pálmát. Ez a csapat ugyanis mindig olyan effektet hoz létre, ami megdöbbentő. Most például depth-of-field-el és karakter animációval örvendeztettek meg minket. Sokat kritizálják őket, hogy demóik nem koherensek, de szerencsére ez nem tántorítja el őket attól, hogy továbbra is fantasztikus demókkal árasszanak el minket. Bevallom, tavaly a Kakao után megijedtem, hogy beszüntetik tevékenységüket, de szerencsére a félelmem alaptalan volt. Akinek nincs szénné tuningolt 1200-ese vagy MorphOS-e, annak álljon itt a videó:

A másik kedvenc Moods Plateau Stealth Ranger-e. Nem sűrűn fordul elő, hogy egy egész demót dedikálnak valakinek, pláne olyan embernek, akit személyesen is ismerek. Charlie a Skoda és az Amigák nagy fanatikusa, (sorrendet nehezen tudnék megállapítani) aki minden évben komoly munkát végez azért, hogy az Amigás releasek zökkenőmentesen lemenjenek. Rójuk le mi is tiszteletünket azzal, hogy megnézzük ezt a demót:

Animációk

Az animációk közül csak egyet emelnék ki, a "Turtles all the way down"-t. Csak annyit mondok, fraktálokból soha nem elég:

64k

Az introk közül szintén a "Turtles all the way down" című tetszett, de ezt a Brain Control követte el. Mint biológiához közeli embernek, csak két kifogásom van: a vörösvértesteknek nincs DNS-ük, a fejlábúaknak pedig vörösvérteste.

Demók

Azt kell, hogy mondjam, Smash idén állva hagyta a mezőnyt, már ami a kódot illeti. Valós idejű raytracing, törésmodell és fénytörés szerepel a Fairlight demójában. Raytracing? Nagy cucc, már több, mint 10 éve láttunk ilyet demókban. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy itt a fény színekre bomlik, mint a prizmáknál. A fénytörést nem gömbökre számolták, hanem egy összetett modellre. Engem nagyon zavart, hogy várost nehezen láttam, mert minden tükröződött. Néha nem értettem, a piramis olvad, vagy üreg képződik benne, de a látvány bőven kárpótol minket minden ilyen furcsa jelenségért.

Cocoon ismét egy futurisztikus gyárba kalauzol minket, de most embereket raknak össze furcsa forgó golyók. Tetszik a demó dinamizmusa. Ez egyébként a csapatra jellemző. Ami hiányzott, Willbe fantasztikus zenéje. Nem mintha H0ffman kompozíciója rossz lenne, de mintha már hallottam volna a SceneSat-on.

Nuance mindig az élmezőnyben végez, de nyerni szinte csak az Ultimate Meetingen tudnak. Figyelni szoktam az alkotásaikat, mert bár az egész demójuk nem szokott teljesen magával ragadni, mindig akad egy momentum, egy jelenet, amit élvezettel nézek. Itt például az tetszett, mikor a rovarfejű ember démonná alakul.

Panda Cube híres a monumentális alkotásokról, ami hasonló a Cocoon demókban látottakhoz, de kevesebb dinamika van bennük. Meg is kapják érte a magukét a fórumokon, ahol azzal vádolják őket, hogy csak flyby demókat készítenek. Én szeretem ezt a stílust is, de idén elég vérszegényre sikeredett mindez. Büntetésül nem kapnak linket :-)

Előadások

A demók csak egy részét képezik a partinak. A másik fontos rész az előadások. Ha az ember figyel, még talán tanul is valamit. Mivel én elég gyatra szépérzékkel vagyok megáldva, érdeklődöm minden olyan iránt, amit segít a vizuális tartalom összeállításában. Ezért is érdekes ez a kameráról és színösszeállításról is szóló előadás:

A másik témakör, amiben fejlesztenem kell magam, a kódolás. Ezért is érdekes ez az OpenGL fényeivel foglalkozó előadás:

Szólj hozzá!

Címkék: demoscene amiga

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr815205317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása