HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Cseppet sem objektíven: QBParty 2016

2016.05.22. 23:34 Travis.CG

Amikor a QBParty eszembe jut, olyan fiziológiai képtelenségek történnek velem, mint a mesebeli királyokkal: egyik szemem sír, a másik nevet. Talán egy féloldali agyvérzés mégis produkálhat ilyen tüneteket... Inkább térjünk vissza a demoscenéhez! Nemrég ismét party volt Magyarországon. Ez örömteli, hiszen még egy hely, ahol bemutathatjuk, min is szöszmötölünk unalmas perceinkben.

Eredetileg úgy gondoltam, adok be valamit, de olyan kevés információ jutott el hozzám, hogy azt hittem, a party el fog maradni. Régen, mikor Murphy vitte egyedül a Scene.hu-t, akkor kapott egy kritikát, hogy miért nem tette ki az akkori Function-t fő hírnek. Most sem tette ki senki fő hírnek a QBPartyt, de az is igaz, senki nem is sírt miatta.

Az indulók számából úgy tűnik, mások sokkal optimistább módon álltak a dologhoz, vagy egyszerűen csak túl elavultnak tartják a fórumon és e-mailen történő kapcsolat tartást. A hozzám eljutott információ morzsák alapján a partyt egy szóval lehet jellemezni: őskáosz. A résztvevők idén is igyekeztek egyszerűen megoldani a releaselést, de mint látni fogjuk, ennek több szintje van.

1. Egyszerűen primitív

Ebbe a kategóriába azok az alkotások kerültek, amelyeket nagyon gyorsan összecsaptak, nem alkalmaztak semmilyen minőségi korlátot. Elég csak a grafikai kompók utolsó pár helyezettjét megnézni, hogy lehessen érteni, miről beszélek.

2. Egyszerű, mert már kész

Itt már van minőségi szint, de a hozzáadott érték minimális. Főleg az animációknál lelhető fel, amikor például játék videót adtak be, vagy a már kész effekteket használják fel ugyan arra a témára (nevezetesen a szervezők hiányos angol tudására). Sok szót ezekre sem érdemes fektetni.

3. Egyszerűen nagyszerű

Itt csillan meg a kreativitás. Például a Rebels Desktop demójában. Az effektek nem valami látványosak vagy érdekesek. A jelenetek a szokásos régi sémát követik, de azzal, hogy mindezt egy számítógép képernyőjére tették, az egész teljesen új színben tündököl. Egy hibát véltem csak felfedezni, a telefon képernyőjén a tükröződés kicsit pixelesre sikerült. De nagyon ötletes.

4. Egyszerűen zseniális

 Ide csak egy demó került, a Median az Ümlaut Designtól. Egyszerű, de mégis folyamatosan változó, dinamikus. Egy percre sem áll le. Iskolapéldája annak, nem kell feltétlenül GPU izzasztó shader alkotásokat írni, hogy érdekes demók készítsünk.

Szólj hozzá!

Címkék: demoscene

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr628723820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása