HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Én megmondtam

2016.09.15. 00:18 Travis.CG

A blog lassan hat éve megy és eddig egyetlen konstans, mit sem változó üzenete van. Mégsem fogadjátok meg. Fogadjunk, hogy most is ott van a gépeteken. Megbújik, mint egy vírus, egy parazita. Talán azt gondoljátok, ezt, vagy azt a fájlt igazán megnyithatom vele, abból nem lesz baj.

Tévedtek! Soha nem szabad elindítani. Gondolni sem szabad rá, hogy elindítjátok. Sőt, arra sem szabad gondolni, hogy arra gondoltok, elindítjátok. Ez csak ahhoz vezet, hogy végül elindítjátok.

Most azt hiszitek viccelek. Szinte hallom, ahogy felsóhajtotok: már megint jön az Excel utálat. Hát már soha nem lesz vége? A válaszom: nem. Nem lesz vége, amíg meg nem szabadul az emberiség ettől a ragálytól.

Talán valami viccesre vártok, de csak szomorú dolgokat tudok írni. Ha arra a sok nyomorúságra gondolok, ami mind ennek a programnak köszönhető, sírni tudnék.

Még mindig nem hisztek nekem, de talán másoknak hinni fogtok. Például nekik. Ők is azt hitték, megnyitni egy táblázatos fájlt Excellel nem okoz galibát. Aztán a sok génnév átalakult dátummá. Sajnos ők még a cikk megírása idején a megvilágosodás korai szakaszában jártak és egy Linux shell szkripttel akarták orvosolni a problémát, ami elég furcsa megoldás. Hiszen ki fog átmenni Linuxra, csak azért, hogy Excel kompatibilissá alakítson egy táblázatot. A megoldás jóval egyszerűbb: Uninstall Excel.

Talán arra gondoltok, számolgatni még lehet vele. Tényleg? Ez a program még arra is alkalmatlan. Ez semmi más, mint a négyzetrácsos papír digitális megfelelője. De egy négyzetrácsos papíron legalább tudni lehet, mi van. Egy Excel táblában soha nem tudhatod, mi van. Semmi nem kényszerít rá, hogy egy munkalapon egy táblázat legyen és az emberek tudják ezt. Táblázat-szörnyetegeket alkotnak, amire a színezés teszi rá a koronát.

A színezés nem csak a színtévesztők és színvakok legnagyobb ellensége, hanem minden olyan embernek, aki adatokkal dolgozik. A színezésnek nincs értéke, nem adattípus, csak egy vizuális nyalóka, amire semmi további analízis nem építhető.

De nem csak a színezés, hanem a használhatatlan diagram típusok tömkelege is ott csücsül, értékes erőforrásokat elvonva a géptől. Évek óta köztudott, hogy a kördiagram rossz. Mégsem tud eltűnni az Excelből. Igaz, az Excel sem tud eltűnni.

De most ennek a cikknek hála talán egyre többen fognak ráeszmélni, hogy azokat a szoftvereket kell használni, amik az adott feladatra készültek, nem a hasznavehetetlen vackokat, amiket a merevlemez bugyraiból előbányászunk.

Szólj hozzá!

Címkék: bioinformatika

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr3511689685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása