HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Cseppet sem objektíven: Function 2016

2016.10.02. 02:15 Travis.CG

Már a második Function-t hagyom ki. Lassan már elvonási tüneteim lesznek. A kommentek nagyon visszafogottak voltak. Korábban bármilyen jó is volt a party, egyre-másra jelentek meg a negatív kritikák olyan egetrengetően fontos dolgokról, mint például a szponzorok megtapsolása. Idén semmi ilyet nem olvastam, aminek két oka lehet: vagy tényleg annyira jó volt a szervezés, hogy még a finnyás látogatók sem találtak semmi kifogásolni valót, vagy egyszerűen felnőtt a közönség. De nézzük meg, a látogatók mivel járultak hozzá a party színvonalához.

Zene

A zenék közül az Acid Blast vitte nálam a prímet. A szerzőről úgy rémlik még soha nem hallottam. Remélem a hetedik hely nem vette el a kedvét a további komponálástól/mixeléstől. Ha már a pörgős számoknál tartunk, Teo szerzeményét is meg kell említeni. A jól ismert stílust és tempót hamar felismertem, ötödik helyezése meglepett.

Grafikák

Ismét egy party alibi produkciók nélkül. Még a rangsor végére jutott képek esetén is az volt az érzésem, hogy az alkotók dolgoztak vele. Elárulok egy titkot. Amikor végignézem egy party anyagát, nem nézem ki készítette a képet, sőt a címét sem. Ha nem értem, mit látok, megnézem a címét és csak legvégül, mikor már az összes képet megnéztem, akkor rendelem hozzá a szerzőt. Persze, csak ha tetszik a kép. Néha már a kidolgozottság vagy a téma alapján felismerem az alkotót, de idén nagyon melléfogtam. Dorcy képéről simán azt gondoltam, hogy Unreal készítette. Unreal alkotása viszont enyhe deja-vu érzést keltett bennem, noha máig nem sikerült megfejtenem ennek okát.

Wild/Animáció

A két animáció szerintem gyenge volt. Az volt a - vélhetően túlságosan is magabiztos - érzésem, hogy ha nagyon felszívom maga, megcsinálom valós időben mindkettőt. A nyertes Raspberry Pi demó viszont fenomenális volt. Klasszikus elemekből építkezett, mégsem volt unalmas. Blueghost úgy tűnik megtalálta a neki leginkább fekvő platformot és minden tudásával azon van, hogy a végletekig kiaknázza annak lehetőségeit.

256b intró

Ezt a kategóriát külön tárgyalom a többi intrótól, mert egyrészt igen népes volt, másreszt elég kevés partyn fordul elő. Panaszra nem lehet ok. Volt szimulátor, attraktor, raytrace is. Rrola nyertes intrója a régi Linuxos képernyő pihentetőket idézi, természetesen jóval kisebb méretben. A második és harmadik, de még a negyedik helyezettnek sem kell szégyenkeznie, azok is legalább annyira jók voltak.

Intrók

Csak egy 64k intró volt, a Conspiracytól. A másik induló a kategóriában annyira gyenge volt, hogy nem is érdemes szót vesztegetni rá. Musk ennél sokkal jobbat tud. De visszatérve a nyertes alkotásra, a 2006-ban debütált és ikonikussá vált Chaos theory egyfajta újragondolása volt. Szándékosan nem használtam a remix szót, mert a jelenetek nem koppintásai voltak az elődnek. Körülbelül olyan kapcsolatban lehetnek, mint amilyen kapcsolatban az Unforgiven és az Unforgiven 2 a Metallicatól. Filmes témában nem tudok jó hasonlatot. Habár elismerem a Chaos theory érdemeit, a stílus nem az én világom. A Function-ös kiadás szép emléket állít a nagy elődnek.

A 4k vonalon viszonlag széles volt a spektrum. Voltak egyszerűbbek és kevésbé egyszerűek. A no xxit a Menger szivacsaival rögtön belopta magát a szívembe. Teljesen korrekt munka, megérdemelten nyert.

Demók

A nyertes demó egy vicces produkció aktuálpolitikai szatíra, de a lamer demóknál komolyabb technikai háttérrel. Személy szerint nekem nem jött be. Véleményem szerint a The experiment volt a legjobban kivitelezett alkotás. Volt egy kis történet is, amit könnyen lehetett értelmezni, az effektek csodaszépek voltak, kerek egészet alkotott minden. Végezetül ott volt a Gargaj Alternatív Demócsapat (The Adjective) alkotása. Kétszer néztem meg egymás után, ami elég ritkán esik meg velem. Azt hiszem, értem, miről szól, vagy legalábbis érteni vélem. A külső és belső világ konfliktusáról szól, ahol az egyén igyekszik megteremteni a belső békét, magában, mélyen, miközben a külvilág fokozatosan igyekszik behatolni és lerombolni mindent. De a végén a kamerák és mikrofonok mintha azt sugallnák, hogy mindezt egy médiaszereplő éli meg. Hmm, nagyon érdekes. Ennek kellett volna nyernie, még akkor is, ha a látványvilág nem olyan kiforrott.

Meg kell még említeni az utolsó helyezettet, ami a cseppet sem vidám Sosincs vége után egy kicsit megnyugtatja az embert. A Superior mind pozitív üzeneteket hordoz, kicsit propaganda-szerű, de nem bántó mértékben. Nálam kifagyott a vége, de talán lesz egy végső változat.

Szólj hozzá!

Címkék: demoscene

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr6411717137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása