HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Demoscene inspiráció (1. rész)

2019.04.07. 23:27 Travis.CG

Egyre többet gondolkodom azon, hogy a jelenlegi felállásban (értsd: egyedül) miként tudnék alkotásokat készíteni. Ebben a részben a zene problémájával foglalkozom. Azt gondolom, mások is küszködnek hasonló problémával, ezért talán nekik is érdekes lesz, mire jutottam, illetve milyen lehetséges utak vannak.

Keresni kell egy zenészt

Ez igazából a legkézenfekvőbb megoldás. Akár a scene.hu-t, akár a Demoscene's most wanted oldalt nézzük, kereshetünk új tagokat. Ha pedig Slyspy, Teo vagy Vincenzo ráér, akkor lesz zenénk :-) Én most nem akarok új tagokat felvenni, mert még nem látom, hogy jómagam bele tudok-e annyi energiát tenni, hogy abból rendes produkció legyen. Előny, hogy a zene saját lesz, maximálisan illeszkedve a demó hangulatához.

Szerezni kell egy zenét

Igazából ez is járható út. Az OpenGameArt-on vannak zenék. A SoundCloud tele van jobbnál-jobb zenékkel, különböző liszenszelési lehetőségekkel. De indie zenészeket is meg lehet keresni és megkérdezni tőlük, hogy használhatjuk-e a zenéjüket. Ezt már mások is csinálták, például a Ceasefire-nál, ahol a Hunz együttes egyik számát használták fel.

De említhetném - ugyan csak a Fairlight részecske érájából - az Agenda Circling Forth-ot is, akik egy Socrates számot dolgoztak fel (illetve a DJ, akinek a zenéjét felhasználták, egy Socrates számot használt fel).

Ez persze nem szokott tetszeni mindenkinek (főleg a régi vágású scenereknek) és a jogok biztos sok utánajárást igényelnek. De akár a party szervezői is megtagadhatják a demó lejátszását, ha valami - általunk nem ismert - törvénybe ütközünk. Például a Revision-ön nagyon ugranak, ha a jogok nincsenek rendesen letisztázva. Előny viszont, hogy a zene minősége jobb lesz, mint a legtöbb scener produkció. Vérfrissítésnek sem utolsó, mert nem kell az X+1. dubstepet végighallgatnia a közönségnek. Ezzel együtt kevesebb ráhatásunk van a zenére. Vangelis biztos nem készít "kicsit ütősebb" verziót még a mi kedvünkért sem.

Zene nélkül is megy

A demók része a zene. De igazából nem kötelező része. Készíthetünk zene nélkül is demókat. Például, ahogy a Dead Roman is csinálta a Spheres on plane című alkotásukkal. Csupán hangeffektek vannak.

De még 4K intróban is lehet élni a lehetőséggel, ahogy az Oscar's chair-ben is láttuk:

Ez persze nagyobb koncentrációt igényel a rendezés terén, mert a nézők a látványra fognak koncentrálni. Nem lehet a figyelmüket elaltatni egy jó zenével.

Szólj hozzá!

Címkék: demoscene

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr2514744909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása