HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Cseppet sem objektíven: Assembly 2019 (II. rész)

2019.08.03. 23:27 Travis.CG

Eljött a második nap. Most lesznek a futtatható cuccok.

Tuplain compo

Ez egy olyan kompó volt, ahol egy YouTube videóra egy másik videó hangját keverték egy online eszközzel. A cuccok nem voltak emlékezetesek, mert a programon nem sok beállítási lehetőség van. Egy volt érdekes. SlySpy zenéjére egy time laps autó vezetést raktak. A kocsira kb. 6 kamera volt szerelve (egyes kamerák a kamerákat vették). Erre nagyon jól illeszkedett a zene. A többinél mindig érezhető volt, hogy a zene nem ide tartozik.

1k intro

Az első mindjárt egy Windows Power shell melódia. A képernyőn nem sok történik, csak egy ellipszis növekszik. A második egy plazma, némi zajjal. Aztá egy JS, amivel kirajzolták a zenét, mármint annak hisztogrammját, de több távolságban, mintha egy erdő lenne. Zeneerdő! Még egy böngésző intró: színes ajtók, de zene nélkül. Utána jöttek a mozgó téglatestek, de már zenével. A következő böngésző demóban valami mozgott a kamera felé. Á, ezek halak akarnak lenni. Ügyes! Újabb JS demó. Egy félbetört valami, ami a zenére mozog. Kezd összeforrni. Mi a csuda? Oh, a zene meggyógyította a szívet. Micsoda művészet! Ezeket szeretem, amiben van egy kis történet. Nagyon jó volt. Még egy böngésző: valami cellulár autómata, de a "zene" bántja a fülem. Metaball hadsereg halad a barna folyosón a fény felé. A címe mindent megmagyaráz: A reggel, amikor a mexikói étel keresi a kijáratot. Még egy raymarching, de pixelek helyett emoji karakterekkel kirajzolva. Nevezzük akkor inkább emoji marchingnak? A HBC 1k-t csinált, ők a következők. Folyadék szimuláció, de közben felolvassa a shader forráskódot egy beszéd szimulátor. Ügyes, nagyon ügyes. Az újabb intróban fekete golyók masíroznak. Lepottyannak, összeállnak. Digimind-al véget ért a böngészők demója, mostantól csak C++ lesz. Ők egy raymarching folyosót készítettek. Érezhető a minőségi ugrás a böngésző demók után, Végül egy felhős raymarching. Tetszett.

4k intro

Egy tron-szerű demó, ahol egy mountain bike mássza a dombokat. Aztán shadert vált, de továbbra is dombon mászik. Oké, megjött az első fraktál demó, a második release formájában. Közben dubstep. Az End of Iceland, a harmadik intró egy tájképpel indít. Majd jön a lárva. Nos, technikailag nem lárva, mert már szárnya van, tehát kifejlett lény. Aztán a tájkép tűzbe borul. A következő is hasonló, csak itt nem rajzfilm-szerű shader van, az élek például feketék, és nem lárva jön, hanem egy repülő kígyó. Terrarium: ez fotorealisztikus üvegek között mászkál a fény. Ezt meg kell néznem valódi vason is. Ez biztos nagyon érdekes. Az utolsó ismét egy felhős raymarching, csak úgy, mint 1k-ban. De a felhők közül egyszer csak kijön egy kétfedelű felhő-repülő. Nem semmi, nem semmi. Mikor azt hinnénk, már mindjárt vége, akkor jön a felhő-vonat!

64k intro

A chaten azt olvasom, nem lesz Conspiracy, de azért én nem félek attól, hogy nem lesznek jó cuccok. Egy Linuxos 64k-val kezdünk, LA1984 néven, ami a Terminator első részét eleveníti fel. Nem, nem az akciót, hanem a szöveges bevezetőt. Majd jön az 1989, zaj, non figuratív elemek, mintha egy Paintttel készült volna. Browser demo egy piramissal, majd jöttek a tükröződő golyók. Oké, oké, mostantól biztosan jön a komoly szakasz. Eddig csak a bemelegítés volt. Ah, vége az egész kompónak. Ennyi volt. Valaki a chaten azt mondta, hogy olyan magas a léc 64k-ban, hogy sokan inkább visszatartják az intrókat, mintsem kiadják. Én is ezt látom. Két szint van: a vállalhatatlanok és az über jók. Nincs középmezőny.

Demo

Már nem merek semmit mondani. Jöjjön, aminek jönnie kell. Az első szó szerint egy ürülék. Még jó, hogy úgy harangozták be ezt a kompót, mint amire a mai számítógépek képesek. A streamen meg a "where the magic happens" van. A második Python demó, de csak egy scroller. A harmadikban már effekt is volt. Olyan, mintha valakinek az első produkciója lenne. Kellemes volt a zene is, kicsit hosszúak voltak az egyes részek. A következőkben egy absztrakt valamit kapunk, amiben a számítógépek elpusztítják az emberiséget? Talan erről szólhat, de ezt is csak a szövegből tudom, mert a képi világ teljesen elvont. Majd jön egy egy emberes produkció Gambler néven. Majd Ozymandias C# demó. Egyszerű, de nagyszerű. A csapat láthatóan grafikus gondokkal küzd. Utána egy böngésző demó a 90-es évekből, amiben egy PC képernyőjén a nagy nevű csapatok láthatóak különböző hibaüzenetek társaságában. Végül a monitor elsűlyed, a Pc demoscene meghalt. Másoknak is ez a véleménye a chaten. Aztán valami party invitáció következik. Demók voltak a demókban, mármint a demóban számítógépek voltak, amelyek demókat játszottak le. Előnye, hogy állítólag Linuxon is fut. Folytatódott a tavalyi kenyér űrhajó utazása. A cél állomásig még nem jutottak el. Ígéretük szerint lesz egy harmadik rész is. Majd az Ate Bit csinált egy elvont demót, nem is tudom mi volt benne. De láttunk várost, embereket egy szobában, tunnelt. Valamiről biztosan szólt, csak nem értettem. Aztán jött a Hypertension zajdemó. Valaki azt írta róla, hogy a migrén vizuális reprezentációja. Tökéletesebben ki sem fejezhettem volna magam. Jugz Unity demója Forgott valami bigyó egy parkolóházban és megjelentek-eltűntek kockák. Aztán Pyrotech demó. Végre! Bár nem volt túl sok kapcsolat a részek között, nagyon szép jelenetek voltak. Az óramű belsejét mutató jelenet nagyon tetszett. Azt élőben is megnézem, ha majd jó lesz a gépem. Aztán Adapt! Kicsit zavart az elfolyó effekt, de azért nem volt rossz. Szóval itt a középmezőny. Kellett nekem elkiabálni. Ennek a kompónak is vége.

Összefoglalás

Az idei Assembly gyengébb volt, mint a korábbiak. Nem mondom, hogy katasztrofális, mert azért minden kategóriában láttunk valami érdekeset (64k intrót kivéve). Ez most megint egy hullámvölgy, mint amilyen három éve is volt. Akkor sem voltak 64k-k, demóban pedig hiányzott az első vonal. Most ugyan ezt történt.

Szólj hozzá!

Címkék: demoscene

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr9714993576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása