HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

  • sdani: Sajnos nekem is hasonló érzéseim vannak az R kiszorulásával kapcsolatban. Remélem jobban fogja tar... (2024.04.29. 10:48) R meetup
  • sdani: Nagyon jók ezek a bejegyzések! Feszültséggel teli, fordulatos, mint egy jobb krimi. :D Abba ne hag... (2024.04.29. 10:35) Wgel CTF
  • sdani: @Travis.CG: Egy kis szerencse sosem árt. :D (2024.03.01. 13:19) A bioinformatika helyzete 2024-ben
  • Travis.CG: Szóval az akadémiai szféra mazochistává tett, amit a Pinephone-al élek ki? Hmm, érdekes összefüggé... (2023.10.05. 18:23) Új barátom az Informatikai titkárságról
  • Travis.CG: Túl nagy a hype körülötte, ezért túlzó elvárások vannak vele szembe. Ha a korábbi chatbotokhoz kép... (2023.02.28. 06:28) chatGPT, a bioinformatikus

QBParty 2021

2021.07.05. 18:14 Travis.CG

Hosszú idő után az első demoparty, amit meglátogattam, a QBParty volt. A party olyan volt, mint egy téli álmából felkelő barna medve. Lassú, nehézkes, dezorientált. Három entryt is elkezdtem csinálni, de egyik sem lett kész, ami a szokásos party hangulatnak is betett.

Azért lementem, már csak titkári teendőim miatt is. Ahogy mondani szokás a "kemény mag jött el". Ezt azért tompítanám, mert voltak első partizók is, valamint a kemény mag szerintem több emberből áll. Azt viszont mondhatjuk, hogy családias volt a hangulat. (Főleg, hogy voltak, akik hozták a gyerekeiket, kutyájukat).

Egyébként érdekes látni, hogy miként igazodik egy party a résztvevők aktuális életkorához. Annak idején, mikor még csak tizenévesként jártak partira az emberek, a barátnők ingyen látogathatták a partit. Most a gyerekek látogathatják ingyen.

A világjárvány hozadékaként nem pólót osztogattak, hanem maszkot. A Covid veszély miatt azt is ellenőrizték, hogy a szervezők betartják-e a védettségi igazolvány elkérését. Ezt úgy csinálták, hogy odajött egy emberke, akit még egyetlen scener sem látott, vagy ismert és túláradó lelkesedéssel jegyet akart venni, mintha az lenne a legtermészetesebb dolog a világon, hogy az ember demópartyra jár. Mikor a szervezők kérték tőle az igazolványt, akkor meg elkezdett magyarázkodni, majd alkudozni, hogy őt akkor is engedjék be, ha nincs nála védettségi. Feryx szerint elég szánalmas produkció volt, hiszen ide olyan emberek járnak, akik már - még ha csak látásból is - 10 évnél is régebb óta ismerik egymást. Elküldték, és ezzel jól vizsgáztak a szervezők.

A compók is lassan indultak be. Az első a fotó volt, viszonylag enyhe felhozatallal. A másodiknak a zenéket hallgathattuk végig, de itt sem érezem, hogy a készítők beleadtak volna apait-anyait. Viszonylag lagymatag volt az összes, bár meg kell jegyezni, hogy a hangosítás szerintem nem adta vissza az eredeti hangzást minden esetben. (Megerősítve, itthon végighallgatva az indulókat sokkal élvezhetőbb volt az egész.)

A játék compó volt az első, ahol láthatóan megindult valami. A QB Speedernél éreztem azt, hogy tényleges munka van benne, még akkor is, ha az assetek (vagy csak a dizájnjuk) egy része visszaköszön más produkciókból. A Drakula pedig egy remek ötlet, még akkor is, ha nem rajongok a szöveges kalandjátékokért. Itt a puszta szöveg mellett apró animációk is voltak, amitől nekem a régi Microsoft Encarta jutott az eszembe. Minden esetre, aki szeretné kipróbálni, itt megteheti.

A grafikák csak számukban voltak kevesek, minőségben egy megszokott party színvonalat láthattunk.

Csak egyetlen C64 demó volt, a Padawan csapattól. A demóról van némi háttér információm is. Visage a pandémia idején webes C64 programozást tanított pár lelkes embernek, majd elhatározták, hogy készítenek egy demót, ahol mindenki egy részt kódol, eljönnek a partyra és bemutatják, mint egyfajta diploma munkát. Nos, ha osztályozni kellene, megérdemelnék az ötöst.

A wild egy kicsit megtörte a hangulatot. Az egyik grafikai alkotás folyamatát felvették videóra, és leadták felgyorsítva. A LAL szokás szerint csinált valamit. Haragjuk központjában most a Windows 11 állt. Kaptunk egy mini horror filmet is a Kockák éjszakája címmel, ahol egy szörnypofa legyilkolta egy demóparty résztvevőit. A gyilkolást egyedül egy kis Wow kedvéért hagyta abba.

Volt egy darab 256 byte intró, egy 64k és kettő 4k. Túl sok mindent nem lehet elmondani róluk, mindegyiket a kategória egy-egy mestere alkotta, gyakorlatilag a kisujjukból rázták ki. Demóból is kettő volt. Az egyik a Dilemma sikereinek felsorolása volt, hogy hány éve ontják magukból a nyertes prodokat, a másik a Rebels sorozatban gyártott demója. Megfigyeltem, ha a Rebelsnek gyorsan kell prodot készítenie, akkor abban biztosan van egy polip-szerű effekt.

A party hangulatra nem lehetett hiba, kint és bent egyaránt ment a szórakoztatás. Bent a Double Score Dungeon koncertje, kint meg egy laptopról ment mindenféle, amire még énekelni is lehetett. Néhányan a partyról összegyűjtöttek némi pénzt, és rögtönzött grillezéssel dobták fel a hangulatot és űzték el az éhséget.

Az eredményhirdetés után már nagyon fáradt voltam, de alvásról szó sem lehetett. Előkerült egy teljes dobfelszerelés és egy elektromos gitár, majd jött a rögtönzött koncert. (Bár, aki ennyi felszerelést hoz magával, arra nem mondhatjuk, hogy rögtönzött.)

Összességében jó volt, de még szokni kell mindenkinek, hogy ki is lehet mozdulni otthonról.

qbparty2021.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: demoscene

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr5416611806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása