HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Revision 2023 3. nap

2023.04.10. 11:15 Travis.CG

Nyolc után keltem. Próbáltam még visszaaludni, hogy legyen elég energiám az éjjel, de nem sikerült. A délelőttöt turistáskodással töltöttem. Találtam egy nagyon szép parkot, abban sétálgattam. Ha esetleg el tudnám csalni a családot is ide, akkor a gyerkőc biztos szívesen rohangálna a sok kacsa között. Kedvcsinálónak lőttem pár képet.

Mikor beértem, a színpadon valami kerekasztal beszélgetés ment, már ott mondták, hogy ne sok alvásra számítsunk, mert rengeteg entry van. Csak el ne aludjak rajtuk. Nincs annál rosszabb, mint amikor rákészülsz a demókra, a tested meg lehúzza a rolót aludni. Talán 2000-2200 között tudok egyet hunyni, ha nem lesz csúszás. Ez van, ha valaki nem él kémiai rásegítéssel.

Futtatható zene

Sine Time: Ahhoz képest, hogy a leírás szerint most tanulja a DSP-t, elég jól megy neki. Az Organ donor igéretesen kezdődött, de aztán hamar vége lett. Oh, mégsem, csak az orgák rontottak el valamit. Másodszorra végigjátszották. Azért így már mindjárt más! Egészen jó, gazdag hangszerelés. A Bright Velvet kicsit nehezen indult, de aztán belelendült.

Streaming music

Állítólag ez a legérdektelenebb kompó a partikon. Hmm, nem tudom. Azért végig szoktam hallgatni, ahogy most is megtettem. A Patschikpambom-ban (szigorúan copy-paste, ezt le nem írom) japán hangú MacOS próbált felolvasni német szöveget. Képzeld el az eredményt. Igen! Pont olyan! Chaos Wrapped: nagyon pontos cím. Run to survive: Ez volt az első, ami tetszett. Micsoda dinamikája volt! Back before dark: Azt gondolod, hogy ez egy nagyon sötét, félelmetes valami, igaz? Ez egy rajzfilmzene. Már csak a gyalog-kakukk hiányzik belőle. Higítatlan jókedv az elejétől a végéig. Jazzcat zenéje is tetszett, sokkal hagyományosabb volt, semmi formabontó, az alkotó jól ismert kézjegyével. Streamers ütött. Aztán jött az It's you. Nos, erre nem voltam felkészülve. Olyan volt, mint amikor beülsz egy hülye romkomra, csak mert a párod meg akarja nézni, majd úgy jössz ki, hogy "hiszen ez az én történetem!" Valami ilyesmi érzésem volt.  Nem várt darabbal gyarapszik a zenegyűjtemény. Utána már a sem a Chroma, sem a Divide by zero nem tudott kizökkenteni, pedig más kompón biztos jobban tetszett volna. Overload a büntető zene. Persze nem hallgatni büntetés, hallgatni nagyon jó.

Megjegyzés a külvilág felé: Már fél óra csúszásnál tartunk, és még nincs vége a compó blokknak.

Modern grafika

A Souvenier-en Pöttyös túrórudi? neu, ki vagy? A Telecoute a leírás szerint túl nagy színteret használ, hogy lokálisan lehessen renderelni. Nekem nem tűnt túl bonyolultnak a színtér. Howl of the forest: Na, ez biztos tetszene a lányomnak. Nahát, Leon is adott be release-t. Gift for the mankind: Az emberiség nevében nem beszélhetek, de nekem ajándék volt látni. Pocahontas ruha nélkül az Ouroboros-ban. Made ismét megmutatta, hogy nagyon tud rajzolni. Unreal is adott be grafikát. Emlékszem, tegnap mindenki azzal idegesítette, hogy 20x megkérdezték tőle: "készen van?" Nos, a képen a Xenomorph valami földi kutyát fogdos. Drag on racers: Szörnyi verseny, ahol sárkányok ülnek az anyósülésen és fújják a vitorlákat, hogy menjenek a kerekes hajók. Newton szerint az ilyesmi nem szokott működni. Bull race: durva 3D jelenet. Kegyetlenül sok modell, textúra. Mennyi idő lehet egy ilyet összerakni?

Fast music

Audiodrámát kellett összerakni, amiben két scener a pandémia után újra találkozik. Mindezt 90 másodpercben, egy nap alatt összehozni. A One day in Scoland volt az első, amelyik le tudta zárni a zenét. Addig az összes egyszer csak véget ért. Tévedtem. Utána is voltak olyan alkotások, amelyek csak véget értek. Echoes of the past: Hoppá, ez a sok felszabaduló energia, biztos a találkozás hatására jött létre. Lovbirbs: Három teljesen össze nem illő részből épült fel. Valahogy hiányzott a kohézió belőle. Love System: Valami generatív L-rendszer csinálta, de csipogás lett, a rosszabb fajtából. 2023akármi kezdetű, Gorbo és kywr története, Meeting in the tunnel, Love bytes, ezek az entryk beszéd alapúak voltak, nem zenék. Arra ment ki az egész, hogy őrülten egymásra vetik magukat a szerelmesek, és 18-as karikát pirongató dolgokat csinálnak. Viccnek jók voltak.

4k futtatható grafika

Space filling ez nagyon ötletes. Néha a realizmust nehéz elérni, de egy jó öltettel egyedi, emlékezetes produkciót lehet alkotni. Pind and needles: jajj de szép. Poshbroli, már mádosdszor olvasom. Voyager: szép szaturnusz. Fraktál virág a Fracaelidben. Demo mode: játékgép. Mentally: gyönyörű táj piramissal. Lost under surface: fantasztikus táj. Retro kamerát rajzoltak a RetroVision-ben. xy egyszerre három grafikát is csinált egy release-en bellül, kiállításba rendezve. Komolyan, most hány csllagot adjak nekik? Mindegyik tök jó. Nem elég ezekre az öt csillag. Van valami, amit nem tudnak elkészíteni? Még a platform is mindegy nekik. Már JS-ben is meg tudják csinálni, ha akarják. Ez a 4k procedurális releasek sokkal jobbak voltak, mint a 3d grafika, ahol gyakorlatilag semmi megkötése nem volt az alkotóknak. Hogyan van ez, kérem szépen?

Oldskool grafika

Nem pihenünk, megyünk a régi gépekre. Volt nyuszi c64-re. Nagyon sok jó kép volt, sajnos nem tudtam mindegyikre jegyzeteket készíteni, mert csak jöttek és jöttek a jobbnál jobb képek. A Gracefulnál talán a női (köhöm) anatómiát kicsit elrontották. De voltak olyan képek, hogy felnéztem: Csak 16 színt használt? Én mintha 100-t láttam volna. Vagy a Broken soulnál a felbontás nem tűnt 320x200-nak. Az a felbontás pixeles szokott lenni, ez nem volt az.

Wild

Vitinek mondtam, ha nem csinál lézer demót, majd más fog. Lett is lézergravírozás. Van valami Android app, amivel hülye zenét lehet csinálni. Volt egy TIC-80 durvulás is. Arduino cucc is volt, ahol a programozó keze plusz effektnek számított, mert táncoltatta a hangszórót. ZX Spectrum capture tool is volt. Hallgathattunk chiptune-t is, mert olyan release-t is adtak be. LFT megint kraftolt valamit, amive két SID szól egyszerre. Hmm, vajon van ennek köze az oldschool-ba beadott entryijéhez? A Masírozás 2880FPS-el valami érdekes dolog, de nem lehetett elolvasni, mert annyi szöveg volt, hogy a betűtípus összement. (Looking Glass Portrait eszközre írták) Singular Crew is csinált egy musicdiscet. Volt még egy TIC-80 egy robot zombiról, de a sok szöveg, amiben ugráltak a betűméretek össze-vissza, rontotta az élvezeti értéket. Túl hosszú is volt, le is keverték a végét, nem tudom, sikerült-e kitörni a zombi létből a robotnak. A TRSI jóvoltából már a világűrből is demó szól. Egy mikroműhold kódjába helyeztek el valamit, amitől 437.075MHz-en egy idegen fej jelenik meg a rádióhullám spektrumban, ha kirajzoljuk azt. A Cruisin 5 egy hosszú videó volt, amiben bemutattak egy platformot, majd a videó második részében jött a háttérinformáció, amibe a fejlesztők extravagáns mindennapjait is belecsempészték.

A blokk többi compóján nem tudtam jegyzetelni és a fáradság is kezdett előjönni. Fogtam magam, és elmentem aludni. Inkább a játékokról, meg GIF-ekről maradjak le, mint a demókról. Mikor visszajöttem, ment a koncert. Nem viccelek, remeg a laptopom. Nem tudok tovább írni. Beszéltem Dexterrel, aki az árkád gépet hekkelte, majd ránéztem a release-emre. Az enyém az 58. Mennyi demó lesz???

8K intró

Compofiller: Kicsit egyszerű raymarching, de nekem bejött. Reach the stars: Invitáció, ahol lesz ai compó is? Mi a fene? Nuance intró: Precalc, ez jól kezdődik. Majd jött a nagy fraktál. Imádom a fraktálokat. Szarvas fraktááál. The sheep and the flower: Bárányka megy kajálni, majd... Nem lövöm le a poént, de ez kegyetlen volt.

Amiga demó

Az első egy PC-be oltott amigás demó volt, mert még Charlie-nak sincs olyan gépe, amin lefutna megfelelő sebességgel. Min fejlesztették akkor? Visor Beams: Klasszikus felépítésű Amiga demó. Minden részlete szépen és igénesen összerakva. Bár a második részt nem értettem, nélküle is teljes értékű lett volna. A Cycle-Op jó ötlet, de a sok töltögetés/effekt megszakítás nem volt túl szeremcsés. Bár nem tudom az 5 effekt ötletet hogyan máshogy lehetett volna összefűzni egy koherens egésszé. Így legalább volt egy kerete. Blood sugar rising: Tök jó sztori demó, rengeteg belső poénnal, kikacsintással. Nekem nagyon bejött. A The Loop kevésbé formabontó volt. A zene erős, fülbemászó. A Neocolora, mint a neve is mutatja széles színpalettával dolgozott. Ez azért nem jellemző az amigás demókra. Általában egy árnyalatra állnak rá. The nature of magic: Ennek is nagyon jó zenéje volt. A varázslat volt a fő témája, párhuzamot vonva a demoscenével. A Sojourn of the soul inkább design demó volt, mint kód. Digitalizált videókból és állóképekből állt. Kevés volt az effekt, de ennek nem ez volt a lényege.

PC demó

 Rengeteg demó volt, mindről nem tudnék írni, szerintem így sem fogja elolvasni senki ezt a rengeteg szöveget. Kezdődött a szokásos compofillerekkel, amit a finneknek sikerült egy új dimenzióba emelni. Ezt a hajós, egyszerű zenés témák beadták háromszor. Blala már mikor a címet meglátta, kiabált, hogy kapcsolják ki. A Still az Intrinsic Gravity ötletét vezette tovább, csak most optikai illúzókat mutattak be. Majd ezek az illúziók megvalósultak. Ők másik demót is adtak be, amiben nagyon szép fenyőfák voltak. Az Aberration Creation ismét belevágott a demókészítésbe Ziggel és Vulcannal. Nagyon meggyőző volt az eredmény. Slyspy a jól ismert technikával, képi világgal készített egy Function invitációt. A Reality Check az Exist első demója, de nagyon meggyőző. Rengeteg 3D modellel dolgoztak. Cocoon most ismert elemekből rakott össze egy demót, még saját bevallásuk szerint is gyorsan. Ennek ellenére nagyon szép és igényes alkotás lett. Az MFX beizzította a cables.gl-t és igen impozáns demót rakott össze. Az a helyzet, hogy nem tudom, hogy van-e bármilyen hátrány, ha az ember csak JS-ben készíti a demókat. Régen mintha látszott volna a különbség. Legalábbis én így emlékszem. Most már nem látszik. Illetve nem látszott, amíg meg nem jelent Smash demója az új csilli-villi engine-ével. Minden volt benne, amit el tudtok képzelni. Robotok, űrhajók, füst, víz, atmoszférikus effektek, emberek hátán gyorsan kinövő vegetáció, valami pucér fenekű ember frakták, pucér fenekű ember fraktál vegetációval. Az üzenet egyértelmű volt: Nesze neked JS, nesze neked AI.

Szólj hozzá!

Címkék: demoscene

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr9918098456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása