HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Torzító oktatás

2023.08.16. 10:58 Travis.CG

Milyen furcsa, hogy már évtizedek óta tanulok biológiát, mégis vannak furcsa fehér foltok a tudásomban. Nem is olyan apróságokra gondolok, mint egyetlen anyagcsere út köztes terméke, hanem olyan alapvető dologkra, mint a nemek közötti különbség genetikája.

Az egészre úgy derült fény, hogy kaptunk egy megbízást, hogy keressük meg egy növényfajnál a nemi különbségeket meghatározó genomi régiókat. Egyszerű, nem? Emlősöknél már csináltam párszor. De ezek növények! A ploiditás kicsit másképp működik, meg önmagukat is megtermékenyíthetik. Kicsit elbizonytalanodtam.

Nem vártam nagy eredményt, de megkérdeztem a hazugGPT-t, mi a véleménye, és már ott is megfigyelhető volt a torzulás. Váltig állította nekem, hogy a növényeknél is van X kromoszóma, ami a nemi bélyegeket kódol. A dolgot az sem könnyítette meg, hogy a Cannabisnál tényleg így is van. Legalábbis a kétlaki formában. Az egylaki formánál már nincs így.

Teljesen elbizonytalanodtam. Ha növényfajon belül is eltérhet a nemek genetikája, akkor hogy fogok bármit is megtalálni? A főnököm is erősködött, hogy kromoszómális különbséget kell találnunk. Én viszont még mindig nem voltam meggyőződve, hogy eleget tudok, hogy nekilássak a melónak. Újabb cikkeket kerestem. Végül rá is akadtam a válaszra. No, nem arra, mit kell keresnem a növény genomjába, hanem arra, miért vagyok összezavarodva.

A cikk ugyanis arról beszél, hogy rosszul oktatják ezt. A biológia oktatásban emberközpontúság van, mindent azon keresztül tanítanak, a nemi különbség genetikáját is. Aztán később jön a Drosophila, ahol, hogy-hogynem szintén XY kromoszóma párok vannak. A tanulóban meg kialakul egy kép, hogy akkor a többi állatnál is biztos így van. Esetleg a tanár megjegyzi, hogy "vannak kivételek". Tovább erősítve azt, hogy a csigák, férgek, lepkék, halak, kétéltűek között megjelenő hermafroditizmus, környezeti hatásokra történő nemváltás mind valami kivétel, ami csak azért létezik, hogy tankönyvek apróbetűs részeit is meg lehessen tölteni.

A valóság ezzel szemben az, hogy az evolúció során többször alakult ki nemi dimorfizmus. Tehát a Drosophila és az ember XY kromoszómája csak a véletlen műve.

Ilyenkor mindig elgondolkodom, vajon mennyi mindenről lehet még hibás ismeretem?

Szólj hozzá!

Címkék: filozofálás

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr8218190245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása