HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Szuperhős router

2024.01.31. 10:50 Travis.CG

A Linksys WR54GL router élte minennapi életét. Nem tűnt ki a többi router közül. Csak osztotta a netet a rá csatlakozó hűséges eszközöknek, akik még a típusszámát sem ismerték. Nem volt olyan dáma, mint más készülékek, akik időről-időre túlmelegedtek és látványos ájulás közepette újraindultak. Ez a router tette a dolgát szép csendben, ami miatt sokan úgy gondolták, a wifi a levegő egyik alkotórésze, az egyszerűen van.

Mikor a szolgáltató bevezette a kábeles internetet, a kis routerre többet nem volt szükség. Egy szekrény mélyére száműzték, helyét pedig egy fehér Cisco vette át. Az ő jelenléte persze nem maradt rejtve. Néha csak úgy bejelentette, hogy újraindul, mert szoftver frissítést kapott. Ilyenkor az összes eszköz összeszorított foggal várta, mikor kaphatja meg a TCP csomagokat. Olyan is volt, hogy egyszerűen megtagadta a net továbbítását. Ilyenkor csak az áramtalanítás segített.

A Linksys router élete alaposan megváltozott, amikor meglátta, hogy egy radioaktív firmware-t akarnak feltölteni rá frissítésként. El akart menekülni, de a firmware nagyon kicsi és gyors volt. Elkapta és beleinjektálta az OpenWRT-t. A router fájdalmasan felordított és elvesztette az eszméletét.

Lassan tért magához. Először azt gondolta, csak egy rossz álom volt a firmware-el való találkozó. A boot nem a szokásos módon ment. Valami megváltozott benne, de nem tudta, hogy mi. Csak furcsa érzések kavarogtak benne.

A szokásos webes felület helyett LuCI volt, sokkal több beállítási opcióval, mint amiről korábban álmodott. Első lépésként be kellett állítani az új root jelszót, majd ismét egy fájdalmas újraindulás következett. De ahogy az NVRAM-ban a változók kezdték felvenni a megfelelő értékeket, a boot is úgy gyorsult.

És akkor megérezte: a 22-es portja nyitva volt! Mostantól SSH-val is beléphetnek és egy egyszerű terminál várja a felhasználót! A kapcsolat létrehozása elsőre nem ment könnyen. Még a kis routernek is meg kellett ismernie ezt az új képességét. Csak a következő parancs segített:

ssh -oKexAlgorithms=+diffie-hellman-group1-sha1 -oHostKeyAlgorithms=+ssh-rsa root@192.168.1.1

Felfedezte, hogy csomagkezelője is van. A netről új képességeket szerezhet az opkg paranccsal. Talán még kung-fuzni is megtanulhat, mint Neo! De szomorúan tapasztalta, hogy nincs kung-fu csomag. Megtanulhat viszont stream-elni, hálózati funkciókat vehet át a számítógépektől és programozhatóvá vált szkriptnyelvek által. A lehetőségeknek csak a rendelkezésre álló memória szabhat határt, ami nem sok ennél a típusnál. Eljött az idő, hogy kilépjen az árnyékból.

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr2218305597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása