HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Nagy Nethunter összehasonlító teszt

2024.03.26. 23:22 Travis.CG

Két telefont frissítettem a legújabb Nethunterre. Az egyik egy Nokia 6.1 Plus, a másik a Pinephone Pro. Előbbi egy LineageOS alapú rendszer, Androidos gyökerekkel. A második egy igazi Linuxos telefon kötöttségek nélkül, viszont kiforratlan rendszerrel. Nagyon különböznek, de mennyire? Teszteljük le!

Telepítés

Nokiára felvarázsolni a Nethuntert nem könnyű, rootolni nem könnyű. Én mikor először telepítettem, azt tapasztaltam, hogy a Netunter egy olyan LineageOS-t kívánt, ami már nem volt elérhető. Csomó idő volt, mire megjött a megfelelő frissítés. A Pinephone esetén a ROM-ot az SD kártyára felmásolom és bekapcsolom a telefont.

Alap rendszer

Első körben csak az alap rendszert tettem fel, tehát egyiken sem telepítettem plusz csomagokat. Mindkét készüléken van terminál. Itt a Nokia billentyűzet kiosztását jobbank találom, mert a fontosabb gombok azonnal elérhetőek. A Pinephone esetén például a TAB billentyű eléréséhez váltani kell egy másik kiosztásra. A pipe elérése mindkét rendszeren nehézkes. A gépelés talán a Pinephone-nál jobb.

console.jpg

Az üzemidőben és a kamerában a Nokia előnye vitathatatlan. A LineageOS kamera beállításai nem vetekednek egy igazi Androidos rendszerrel, de mindkét hátlapi és előlapi kamera elérhető. Egy zöldes képet elő lehet csalni a Pinephone-ból is, de nem Nethunter alatt.

A beállítások a Nokiánál, hála az Androidos örökségnek, szintén könnyebbek. A Pinephone esetén turkálni kell a konfigurációs állományokban.

VPN kapcsolódás

A mai világban alapvető igény, hogy VPN-t tudjunk használni. A Nokia alapból tartalmazza az OpenVPN-t, de a Pinephone semmit sem.

Hálózati szkennelés

Az első nagy csalódás, hogy a Pinephone verzióból hiányzik az NMap. Ez elég rossz, majdnem olyan, mintha nem lenne szövegszerkesztő egy irodai gépen. A Nokia ezzel fel van szerelve, tehát egy hálózati keresést rögtön végre lehet hajtani.

Weboldal felderítés

A CTF-ek nagy részében szükséges egy weboldal rejtett könyvtárainak keresésére. Kedvencem a gobuster, de a dirb, dirbuster is remekül használható. Egyik telefonon sincs fent egyik eszköz sem.

Nyers erő

Nyers erővel támadni nem kifizetődő (pláne a telefonok szűkös erőforrásaival), de néhány CTF esetén szükség van rá. A Nokián van egy John the Ripper, de Hydra, hashcat, egyiken sincs.

Wifi

A YouTube videók nagy többsége wifit akar törni. Alapból a Pinephone wifi adaptere nem ismeri a monitor módot. Úgy emlékszem  a régebbi Nethunter kezelte a külső wifi adaptereket, de ez a legújabb verzió nem ismeri fel. (Manjaro alatt továbbra is működik.) A Nokia viszont igazi meglepetés volt. Megy a monitor mód a beépített wifivel, nem kell külső eszköz és a wifite is a rendszer része. A YouTube-kölykök talán tovább sem olvassák a bejegyzést :-)

Szkriptelés

Bash, Python3, Perl mindkét rendszeren van. A Nokián még Ruby és Python2 is elérhető. Lua egyiken sincs.

Fordítóprogramok

GCC mindkét rendszeren van, de Make és Git csak a Nokián. CMake egyiken sem.

Feltúrbózva

Mint látható, az alap rendszer segítségével nem aknázzuk ki a telefonok teljes potenciálját. Bár mindkettő készülékben van csomagkezelő, ezek lehetőségeikben eltérnek.

Először is, a Pinephone alatt egy komplett, asztali Linuxal összemérhető rendszert érünk el, tehát a csomagkezelőből bármilyen Linuxos programot feltelepíthetünk. A grafikus alkalmazások is futnak, de a telefon sajátságai miatt az egyes képernyő elemeket néha nehezen látjuk, vagy nehéz rábökni.

A Nokia esetén a Nethunter egy virtuális gépben fut, a rendszertől szeparálva. Ezért gyakorlatilag három helyről jöhetnek programok. Az első hely az Androidos világ, ez lehet az FDroid, de akár a Google saját áruháza is. Minden forrást ide értek, amelyek egy hagyományos Androidos telefonra is elérhetőek. A második csoport a Nethunter saját alkalmazásboltja. Ez elég vérszegény, sok alkalmazás nem is működik rendesen. A harmadik forrás pedig a Linuxos világ, a GitHub-al, apt-al, pip-el.

Természetesen itt is van lehetőség grafikus programok telepítésére, de az előbb említett sajátosságok miatt közvetlenül ezek nem futtathatóak. Szükség van egy VNC kliensre, amit Nethunter alatt KeX-nek neveznek. Ezt be kell konfigurálni, és akkor már a teljes grafikus felület megjelenik. Ha a Pinephone-nál a grafikus programok használata nehézkes, itt egyenesen kínszenvedés. Egy full HD desktop egy telefon képernyőjén minden, csak nem felhasználó barát.

Fejlesztés

Egy rendszer használata során előbb-utóbb előjön a testre szabás igénye. Szükségessé válik, hogy saját fejlesztésű programok fussanak. Nokia esetén itt szintén el kell választani a telefonos és Linuxos fejlesztéseket. Ha a telefonra akarunk fejleszteni, akkor nem ússzuk meg az Android Studiot. Linux alatt pedig azzal szembesülhetünk, hogy egy virtuális környezetbe vagyunk zárva. Ez nehézkesebbé teszi a fejlesztést.

A Pinephone itt tud remekelni igazán. Egy egyszerű Python szkriptet is ki tudunk tenni ikonba a fő képernyőre. A programjaink a teljes rendszert elérhetik, minden erőforrás a rendelkezésünkre áll. A Nethunter itt maga a rendszer, és nem a rendszeren futó applikáció, mint a Nokia esetén. Viszont a kisebb felhasználó bázis miatt kevesebb, bugosabb programokat kaphatunk.

gui.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság pinephone

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr1018362213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása