HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

  • sdani: Sajnos nekem is hasonló érzéseim vannak az R kiszorulásával kapcsolatban. Remélem jobban fogja tar... (2024.04.29. 10:48) R meetup
  • sdani: Nagyon jók ezek a bejegyzések! Feszültséggel teli, fordulatos, mint egy jobb krimi. :D Abba ne hag... (2024.04.29. 10:35) Wgel CTF
  • sdani: @Travis.CG: Egy kis szerencse sosem árt. :D (2024.03.01. 13:19) A bioinformatika helyzete 2024-ben
  • Travis.CG: Szóval az akadémiai szféra mazochistává tett, amit a Pinephone-al élek ki? Hmm, érdekes összefüggé... (2023.10.05. 18:23) Új barátom az Informatikai titkárságról
  • Travis.CG: Túl nagy a hype körülötte, ezért túlzó elvárások vannak vele szembe. Ha a korábbi chatbotokhoz kép... (2023.02.28. 06:28) chatGPT, a bioinformatikus

Cseppet sem objektíven: Revision 2024

2024.04.24. 16:51 Travis.CG

Bár nem voltam az idej Revision-ön, azért végignéztem a prodokat. Több, mint 200 alkotás volt, nekem is időbe került, mire átrágtam magam rajtuk.

Modern grafika

Az idei Revision grafikái közül a 3D renderek tetszettek a legjobban. Személyes kedvencem a Historian és a Cult of the cyosleepers volt. A többit olyan gyors munkának éreztem. Még Made képe is olyan átlagosra sikeredett.

Animált GIF

A legtöbb GIF olyan volt, mintha valami internetes mém akarna lenni. Hiányoltam az igazán kreatív megoldásokat. Unreal és Siz release biztos érdekes lett volna, ha sikerül befejezniük. A hirtelen eltűnő figura sokat rontott rajta.

Paintover

Ha már gyors munka. A Paintover képeknél mindenkinek ugyan annyi ideje van. Itt jobban megerőltették magukat a grafikusok. Unreal bikás képe hozta a szokásos magas minőséget. Már másodszor látok macskákra támadó kacsát. Ja, csak cpdt indult ebben a kompóban is.

Fotó

A fotók hozták a nagy partik átlagos színvonalát. Nekem legjobban a Röiven tetszett. Nem tudom, hogy sikerült ilyen élesre a madár.

Animációk

Buborékember. Ez jutott eszembe a frozenwilds vidóról. LFT mostanában zenész lett, és egyre hülyébb hangszereket szerkeszt C64-ek felhasználásával. Továbbra sem fogyott ki az ötletekből, most éppen önmagával játszott négykezes zongoraművet. Nem sokat értettem a Mitraaga című szerzeményből, de még így is egy csomót röhögtem rajta. Ennyi hülyeséget ilyen primitív módon ritkán láttam. Erre nem nagyon van szó. Az Orion egész jó volt, kicsit a szünetek hosszúak voltak az egyes jelenetek között. A fraktál-éhségemet a Mainframe csillapította.

Wild

A Bad Apple-t nézni négy régi telefon számolós kijelzőjén teljesen szürreális élmény. Egy demoscenernek a Bad Apple olyan, mint az ABC egy betűje, bárhol felismeri. Megpróbáltam elképzelni, mit láthat ebből egy kívülálló, és azt gondolom, semmit. Ehhez olyan mértékű módosult tudat kell, hogy azt nem tudom szavakba önteni. Azt gondolom, erre nem mondhatjuk, hogy beteg. A beteg produkciók még érthetőek. Ez egy új kategória. Komolyan, ha már úgyis videón vágták össze a telefonok kijelzőjét, miért nem lehetett növelni a felbontást? Mintha a felismerés minimális szintjére akartak volna szorítkozni. Ha már elvont dolgoknál tartunk. Valahogy készítettek egy fájlt, ami egyszerre DOS, C64, GameBoy futtatható állomány, PDF és zip is egyben. A README elolvasása után azért kiderült, hogy csak emulátorban fut, de azért így is igazi kódpornó. A scroll már az a nyúl üregén innen van. Scrollbarokból készítettek demót.

PC Demo

Van egy sablon válasz a demósok között. Ha valaki elkezd panaszkodni, rendszeresen azt választják neki, hogy "menj, és készíts egy demót róla". Nos, az Apotheke készítője pontosan ezt tette. Megcsípte egy lódarázs, majd nem talált gyógyszertárat. A darázs modell nagyon szép lett.

Az ASD demókat nehéz megértenem. Ezt a mostanit még nehezebb megérteni. Mintha egy Bosch festmény elevenedett volna meg előttem. Lábon járó halak, fülbe mászó halak, csontvázak, valamint korábbi ASD demók elemei. Mintha összefoglalta volna eddigi munkásságát.

A Tannhauser Gate egy megosztó demó. Egyrészt egy része AI generált, másrészt nagyon jó a zenéje (amit Chaser komponált). Részletes modellek vannak benne, de Unity. Van benne egy nagyon jó ember modell, ami úgy viselkedik, mint egy autista. A hangulata kiváló, de feltűnőek a hibái.

PC 64k

A Conspiracy, ahogy várható volt, letarolta a kompót. Nagyon szép folyadék szimulációt láthattunk.

PC 4k

Az intrókkal nagyon meggyűlt a bajom. A Windows Defender kérdés nélkül törölte a kicsomagolt intrókat, a Firefox meg alig akarta letölteni őket. A fene egye meg, már választási lehetőséget sem adnak a felhasználónak. Kikapcsoltam a Defendert, erre azt írta, hogy ne sokáig örüljek, mert ő bizony vissza fog kapcsolódni. Már azt sem engedik, hogy láncfűrésszel zsonglőrködjek.

Legjobban a Return to the nature tetszett Silviatól. Talán kódban nem volt olyan erős, de a történet kerek volt, a rendelkezésekre álló eszközökkel maximálisan támogatott. Reménykedtem benne, hogy LJ/Vigrill páros megint bedobja magát, mint tavaly, de idén visszafogták magukat. Azért a második helyet így is könnyedén hozták.

Oldskool demó

Most annyira nem tetszettek a régi hardveres demók. A Ghost NOP tényleg kiemelkedett a mezőnyből, de korábbi évekhez képest szerintem nem volt annyira jó. A Push nem értem, miért a demók között indult, hiszen csak 64k. Egyébként ötletes hamis folyadék szimuláción alapult. A Lethargy lendülete, mintha megtört volna. Az utóbbi időben olyan okés produkciókat mutattak. A mostani ráadásul nem is C64-en, hanem NES-en villantottak.

Amiga demó

Most az Amiga demók sem voltak olyan jók. A győztes Deep Meet-et inkább a zene és a grafika vitte el a hátán, mint az effektek.

Amiga intró

Ezek már jobban bejöttek. A Twitch Elite például tele volt élettel, pörgött, és az effektek is egészet alkottak az intróval. A Spaceball intró is bejött, de még 7. helyezett rasterbar őrület is.

256byte intró

Csak egyet mondok: Remnants. Eget rengető kód. HellMood Amigás intrója is óriási volt. Mikor az ember azt hitte, már mindent látott, a labda elkezdett pattogni. Azért Rrola-nak sem kell szégyenkeznie, három csatornás zenét nyomatott intrója alatt. Nem hiszem, hogy hallottam volna ehhez foghatót. De még a hatodik helyezettnek sincs oka szégyenkezni, mert 1024x768-ban a barokk spirál is szép volt, hogy közben Bach szólt, az igazi ráadás.

Játékok

Bár a játékok nagy része nem volt túl érdekes, azért akadt néhány érdekesség. Először is a TimTris, ami egy Tetris klón. Itt inkább a platform, ami a különlegességet adja. Egy volt Jugó gép, amire elveszett az összes progi. Még sohasem hallottam róla. Ugyan ez elmondható az Agony-ról, aminél még azt sem tudtam kitalálni, miféle játékról van szó. Ez egy KC-85-ös játék. Ott volt még a You Gnatt Be Serious, amit csak azért emelek ki, mert ez egy olyan játék, ami nem játék. Úgy értem, a játék lényege, hogy táblázatot töltsünk ki. A végén még valaki kitalál egy olyan játékot, ahol SAP-t, vagy Neptun-t kell kitölteni. De ha valami komolyat kell említeni (már amennyire egy játék komoly), akkor a Glubble-t kell említeni. Egy logikai játék, ami nagyon hasonlít a KAtomic-ra. Szép a grafikája, jó az irányítás és Amigás.

Szólj hozzá!

Címkék: demoscene

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr8618374611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása