HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

  • sdani: Sajnos nekem is hasonló érzéseim vannak az R kiszorulásával kapcsolatban. Remélem jobban fogja tar... (2024.04.29. 10:48) R meetup
  • sdani: Nagyon jók ezek a bejegyzések! Feszültséggel teli, fordulatos, mint egy jobb krimi. :D Abba ne hag... (2024.04.29. 10:35) Wgel CTF
  • sdani: @Travis.CG: Egy kis szerencse sosem árt. :D (2024.03.01. 13:19) A bioinformatika helyzete 2024-ben
  • Travis.CG: Szóval az akadémiai szféra mazochistává tett, amit a Pinephone-al élek ki? Hmm, érdekes összefüggé... (2023.10.05. 18:23) Új barátom az Informatikai titkárságról
  • Travis.CG: Túl nagy a hype körülötte, ezért túlzó elvárások vannak vele szembe. Ha a korábbi chatbotokhoz kép... (2023.02.28. 06:28) chatGPT, a bioinformatikus

Balatonnál sej-haj

2024.08.13. 09:55 Travis.CG

Tóbiás nem gondolta, hogy egy bármi probléma lehet. Nyilván egy nyaralás kezdete stresszforrás. Az indulás soha nem úgy alakul, ahogy az ember eltervezte, de aztán eljön a váltás, amikor már nem aggódunk az otthonhagyott papucs miatt, amikor leszállunk az izzadságszagú vonatról, és megkezdődik a nyaralás. Innentől nem szokott gond lenni. Legalábbis semmi olyan gond, amivel tavaly ne találkozott volna az ember, példának okáért a "sokkal drágább fagyi"-tól a szúnyogcsípésig. Amíg csak ezekkel kell foglalkozni, az beleillik a megszokott ritmusba.

Minden ettől való eltérés a probléma kategóriába tartozik. A probléma pedig a bepakolással kezdődött. Tóbiás gyerekkorába a vonathoz kellett igazodni, ezért az indulás idejét nem lehetett módosítani. Most, hogy anyósával és apósával, feleségével, gyerekével, kereszfiával, keresztlányával megy, akik autóval akarnak leutazni, az indulás időpontja megjósolhatatlan. Senki nem tudja, mikor fognak elindulni, mert még az indulás napján is pakolnak.

Tóbiás erősen próbált visszaemlékezni, mennyi csomagja volt annak idején a négy tagú családnak, de csak egy sporttáskára emlékezett. Talán mintha lett volna egy szatyor, ha a sporttáska kicsinek bizonyul. Most hitetlenkedve állt a tömött Mercedes kombi mögött, miközben apósa, Géza próbálja megszervezni, hogy mi kerüljön a második autóba.

- A gyerekülés alá elférnek a sörök - kezdi Péter, Tóbiás sógora. - Úgysem ér le a lábuk.

- Jó, de Tóbiásék táskája is nálatok lesz, mert az ágynemű a fél csomagtartót elfoglalja.

Péter, akár csak egy töprengő mérnök, a járművek csomagtartóját nézegeti.

- Az még talán elfér.

Délután kettőre végeztek a csomagolással. Az ebédmaradék is dobozokba került, sőt Péterék a tegnapi kerti partijukról maradt grillhúsokat is áthozták.

- Mindig idehozzák ezeket a nagy dobozokat, hogy én mosogassam el őket. Mindegyik dobozban van két hús! Miért nem lehetett ezt egy dobozba rakni? - mérgelődik Mari, Géza felesége, de csak ha Péter nincs a közelben.

Mikor a hűtőtáskák is megteltek az ételekkel, azok is a csomagtartóba kerültek. Tóbiás nem értette, mi szükség van erre. Mintha nem is nyaralni mennének, hanem az országot kellene elhagyni meghatározhatatlan időre. Mellette Géza sztorizni kezdett.

- Soha nem felejtem el, mikor Laciék Horváthországba mentek - Tóbiás nem tudta kik lehetnek Laciék, de úgy gondolta, ez jelenleg nem is fontos. -  Egy 12 literes fazék is volt náluk, tele töltött káposztával. Annyi kaját vittek, hogy a kocsi hátsó ülésére sem lehetett beülni. Komolyan nem értem az ilyen embereket.

Géza hangosan hahotázott. Tóbiás megértette, hogy az emberek nem látják saját gyarlóságaikat, amíg van náluk is szánalmasabb. Közben a pakolás is véget ért. Nem azért, mert megvolt minden, amit vinni akartak, hanem mert a kocsik megteltek.

Elindul a konvoly. Géza, Mari és Tóbiás családja az első kocsiban utazott. Olga, Tóbiás és a kis Heni hátul ültek. Tóbiás ölében makarónis tál, mert a keresztfia csak azt eszik ebédre. A másik autóban Péter és két gyereke ült. Péter nem marad a Balatonon, mert sürgős üzleti tárgyalásra kell mennie, tehát a kocsi kipakolása után már jön is el.

Talán két percet utazhattak, amikor Géza a homlokára csap!

- A WC papír!

- Jajj, a WC papír - kontrázott Mari is, mintha neki jutott volna eszébe. Mindenki visszafordul, mert nyaraláskor valami ismerősnek kell, hogy simogasson, ha jön a szükség. Géza berakja a 12-es Covid túlélő készletet és másodszor is elindul a kis csapat. Most egy kicsit messzebb jutottak, de a város határát még nem érték el.

- A pénz! - kiált fel Géza.

- Jajj, nem raktál el pénzt? - sipítozik Mari.

Géza nem hisz a bankkártyában, mobiltelefonos fizetésben és egyéb hókusz-pókuszban. Géza csakis a készpénzben hisz. A teljes nyaralás tervezett kiadása gurtnikban van, akár csak a régi vágású gengsztereknél. Újabb forduló következett vissza a házhoz.

- Bármit felejtünk itt, már nem jövünk vissza - jelenti ki Géza határozottan. Ezt tartja is, hiába jut eszébe Marinak az ásványvíz, vagy a kakaópor az unokáknak.

Miután megérkeznek, megkezdődik a kipakolás. Péter a leggyorsabb, mert még fel szeretne készülni a holnapi tárgyalásra, de Tóbiás úgy érzi, a gyerekeitől is szabadulna akar. Péter még szinte el sem hagyta a nyaralót, amikor Mari már telefonált neki, hogy holnap a tárgyalás után ne felejtsen hozni tejet, a gyerekek biciklijét, és még öt tételt, ami nélkül csak egy napot lehet kibírni.

A gyerekek meglátják a medencét.

- Mama, mama, belemehetünk?

- Várjatok még! - kiált Mari kezében a telefonnal, de a legkisebb nem vár. A fűre dobja az összes ruháját és pucéran a vízbe veti magát. A többiek ezen felbátorodnak, és követik a példáját.

- Nem ilyen medencétek van nektek is? - kérdezi Tóbiás Gézát, miközben pakolják a holmikat a házba.

- De, ugyan az az összeszerelhető modell, csak ez kicsit kisebb.

Késő délután az egész család lement a Balatonhoz. Tóbiás még emlékezett rá, milyen volt gyerekként egész nap a tóban lubickolni, miközben édesanyja a partról kiabált, hogy jöjjön már ki, mert kékül a szája. Valahogy a kékülő száj és a Balaton örökre összefonódott Tóbiás emlékezetében.

Mari és Olga a parton maradtak, nem akartak bemenni a vízbe. Géza és Tóbiás kísérte a gyerekeket. A kicsik berongyoltak a tóban, de megálltak a térdig érő résznél. A lendületük látványosan megtört.

- Fúj, mi ez? - kérdezte az egyik gyerek undorodva, miközben valami zöld úszott felé.

- Hínár, ne félj tőle, nem bánt - bár Tóbiás eszébe rémlett, hogy annak idején ők sem szerették a hínárt. Azért dobálták egymás hajába.

- Ez hideg - jelentette ki egy másik lurkó. Tóbiás 27 fokra saccolta a hőmérsékletet.

- Ússzál, akkor nem fogsz fázni. Menjünk beljebb!

A déli part csak lassan mélyült. Még derékig sem ért a víz, amikor a legkisebb elkezdett nyafogni.

- Mennyünk ki!

A többiek is hamar csatlakoztak a legkisebbhez.

- De még nem is úsztunk, itt vagyunk a part közelében.

- Mennyünk ki! - panaszkodtak kórusban.

Tóbiás vágyakozva nézett a bólya irányába. Mennyit csimpaszkodtak bele! Aztán megfordult és kiment a gyerekekkel. A parton a száradással több időt töltöttek, mint a vízben.

- Nem akartok egy kis kukoricát? - kérdezte a gyerekeket Mari.

- Deee!

- Én inkább jégkását kérek - jegyezte meg halkan Heni.

- Én is, én is! - kontrázott rá a másik két gyerek.

A vége az lett, hogy kaptak mindkettőt. A kukoricából mindegyik evett két falatot, a jégkásából pedig ittak egy kortyot.

- Menjünk vissza medencézni! - jegyezte meg az egyik kölyök, mire a másik kettő azonnal átment papagáj üzemmódba.

Még szerencse, hogy négy felnőtt kísért három gyereket, mindenkinek a kezébe jutott vagy egy megcsócsált kukorica, vagy egy cukros löttyé olvadó jégkása. A csomagok alapfelszerelésnek számítottak, az nem számított.

A medencében végül elvolt a három gyerek. Este nyolcig ki sem jöttek. A vízben nem volt hínár, a keringtető rendszer kellemes melegen tartotta a hőmérsékletet. Tóbiás azon gondolkodott, ha ezek a gyerekek felnőnek, ők mit fognak gondolni a saját gyerekeik nyaralásáról?

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr5318455589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása