HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

AmiCon találkozó

2011.05.31. 19:54 Travis.CG

A hazai Amigás közösség legnagyobb összejövetele az AmiCon. Lázi ilyenkor vendégül látja ennek a különleges gépnek a rajongóit, a résztvevők pedig bemutatják, megbeszélik az amigás világ legfrissebb történéseit.

Én friss tagja vagyok a közösségnek, ez volt az első alkalom, hogy részt vettem  az AmiCon-on. Többen is megjegyezték, hogy idén kimagaslóan sokan jöttek el. Ülni csak a korán érkezőknek sikerült.

Az első érdekesség a Hollywood Designer bemutatása volt. Ezt a programot egyetlen Amigás fanatikus fejleszti. Ha a program képességeit le akarnám degradálni, azt mondhatnám, hogy egy Amigás Flash alkalmazásról van szó. Bemutatókat, prezentációkat készíthetünk vele. Interaktív tartalmakat hozhatunk létre segítségével.

Az Amigás közönség alaposan szétforgácsolódott, ahogy egyre újabb és egymással alig-alig kompatibilis rendszer jelent meg. A Hollywood Designer igyekszik minden platformon ugyan azt a felhasználói élményt nyújtani. A Windows és Mac felhasználók sem panaszkodhatnak. A program képes futtatható állományt készíteni a bemutatókról ezekre a platformokra is.

Akik előnybe részesítik a programozást a vizuális szerkesztők helyett, azok a Hollywood beépített szkriptnyelvét használhatják. A bemutatón az is elhangzott, hogy a jövőben C nyelven írt bővítményeket is lehet majd használni.

A másik nagy bejelentés egy új Amigás újság megjelenése volt. A szerzők célja, hogy elsősorban a klasszikus rendszerről jelenítsen meg minél több hasznos információt. A PDF-ben terjesztett verzió ingyenes, a nyomtatott változatért értelemszerűen fizetni kell.

A megjelenésnek természetesen mindenki nagyon örült. Reméljük a szerkesztőknek lesz elég idejük és lelkesedésük is, hogy folytathassák a munkát.

Hallottam egy jópofa történetet is, igaz C64-ről, nem Amigáról. A történet főhőse Ratman, akit egy nap felhívtak, hogy nem megy a program.

- Milyen program? - kérdezte.
- A nyilvántartó program - ekkor kezdett el derengeni neki, miről is lehet szó.

Kiment a helyszínre, ahol talált egy C64-t, egy nyomtatót és egy floppy egységet. Ratman megkérdezte, hogy kivették-e bármikor is a lemezt. Azt mondták nem. Óvatosan kivette a lemezt, amit az idő és a fejmozgás papír vékonyságúra koptatott. Már olvashatatlan volt. Reménykedve megfordította és fellélegzett. Ott volt a forráskód!

Otthon rövid debuggolás után kiderült, hogy mi volt a hiba. A program, ami a kilencvenes évek közepén készült, simán túlélte a PC-s világot fenyegető Y2K-t, de  2008-t már nem. Kijavította a hibát és visszaküldte a programot.

Én még arra voltam kíváncsi, hogy annak idején hogyan tanultak meg kódolni az emberek. Manapság elég megnyitni kedvenc keresőprogramunkat és máris tanulhatjuk a kódolás minden csínját-binját. De ez annak idején lehetetlen volt.

Mint megtudtam, az első lépés, hogy warez forrásból kellett szerezni egy fordító programot. A második lépés, hogy a szükséges dokumentációt (ami legtöbb esetben hibás volt) fénymásolt lapokon be kellett szerezni. Ezt legtöbbször egy lelkes illető lefordította angolról, további hibákat és elírásokat vétve. Végül a programozó palánta beírta és lefagyasztotta vele a gépét.

A tanulás második lépése pedig az volt, hogy ki kellett kísérletezni, mi az, ami működik és mi az, ami nem. Tehát a tudás megszerzése inkább egyfajta felfedezés volt.

Szólj hozzá!

Címkék: amiga parti riport

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr72946934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása