HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

NewTech meetup

2011.10.07. 23:33 Travis.CG

Megnéztem egy NewTech meetupot. Mint bioinformatikust elsősorban a biohacking érdekelt. Az előadó arról beszélt, hogy az olcsó vegyszereknek és az OpenPCR-nek, ingyenes bioinformatikai programoknak hála bárki megvizsgálhatja környezetét. Úgy is mondhatnám egy biológus szemével nézheti a világot. Példaként említette, hogy egyes emberek az étteremben felszolgált hal genetikai markereit keresték, hogy megtudják, tényleg azt adtak-e nekik, amit ők megrendeltek.

Mint olyan ember, aki már dolgozott laborban, azt tudom mondani, hogy sajnos ez nem ilyen egyszerű. Ha már van tiszta DNS, akkor tényleg lehet vele "játszani", de a DNS tisztítása, kinyerése egyáltalán nem olcsó. Ember esetében lehet venni DNS izoláló kiteket, amelyek bárkit bűnügyi helyszínelővé változtatnak, de ezek egyáltalán nem az olcsó kategóriába esnek. Ha pedig olyan fajokat akarunk megszekvenálni, ahol bejáratott protokol sincs, akkor több, erősen mérgező vagy rákkeltő anyaggal kell dolgozni. (Egy ismerősöm például egy gyógynövényből igyekszik DNS-t izolálni. Mesélte, hogy nem könnyű a dolga, pedig ő egy jól felszerelt laborban próbálja mindezt)

Egy másik előadás már valódi hackerekről szólt, akik tudásukat biztonságos környezetben gyakorolhatják. Olyan weboldalak ezek, amik rejtvény formájában egyre nehezebb feladat elé állítják a potenciális hackert. A több, különböző oldalon elért pontszámok összegyűjtésére szintén született egy weboldal, ahol mindenki megtudhatja, mennyit is ér.

Ami még tetszett nekem, az egy olyan videó volt, ahol történészek egy játék motort felhasználva a Mohácsi csatáról készítettek filmet. Azon gondolkodtam, mennyire lenne nehéz olyat csinálni, hogy "élőben" kövesség az eseményeket? Úgy képzelném el a dolgot, mintha szellemek lennénk, akik repülve oda mennénk a csata közben, ahova akarunk. A játékmotor elvileg lehetővé tenné ezt is.

A többi előadás nem volt érdekes.

Szólj hozzá!

Címkék: életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr153286615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása