HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Nagy fájlok mozgatása

2011.10.19. 14:18 Travis.CG

Amikor készülünk egy release-t kiadni, gyakran kell nagy fájlokat cserélgetni a csapat tagjai között. A félig kész produkciót videóba szoktam elmenteni és úgy küldöm el a grafikusnak, hogy ő is megnézze, hol tartok. A modellek, textúrák is ritkán férnek el egy levél csatolmányként.

Szerencsére van óriáslevél küldés egyes levelező szolgáltatóknál, van webes nagy fájl küldési lehetőség és ingyenes tárhelyek. Mindegyiknél van bizonyos korlátozás, amit természetesen pénzért fel lehet oldani.

Eddig jól megvoltunk egy 500MB-os korláttal ellátott webes fájlküldő szolgáltatással. Egészen addig, míg az ingyenes, regisztrációtól mentes szolgáltatás korlátozását le nem csökkentették 250MB-ra. Szóba jöhetett volna, hogy másik szolgáltatót keresünk, de bennem van egy félsz, hogy az ingyenességnek ára van, amit spamban mérnek. (Meg felugró reklám ablakokban, amit szintén utálok)

Tehát továbbra is ott a kérdés, hogyan küldjünk egymásnak nagy fájlokat ingyen, miközben e-mail címünket sem terjesztjük net-szerte.

A megoldás az, ha közvetlenül össze tudnánk kötni a gépeinket. Ez sok szolgáltatónál gond lehet, ahol a szerződés kimondja, hogy nem lehet szervert üzemeltetni. Én nem is bátorítok senkit erre. De kb. 10 percre meg lehet nyitni egy SSH portot, hogy kicseréljük egymás között az adatokat.

Először is kell egy számítógép, amin elindítjuk az SSH démont. Létre kell hozni egy új felhasználót, annak jelszót vagy kulcsot adni, amivel eléri a gépünket. A tűzfalon nyitni kell egy portot, amin fogadjuk a kapcsolatot. Ha bátrak vagyunk, ez lehet a 22-es port, ami az alapértelmezett SSH port, de választhatunk magasabbat is.

Az ismerősünknek elküldjük az ip címünket, a felhasználói nevet és jelszót. Ő belép, feltölt, letölt, majd kilép. A módszer hátránya, hogy ugyan abban a pillanatban mindkettőnknek ott kell ülni a gép előtt, vagy legalábbis bekapcsolva kell lennie a gépnek.

Mivel nekem több gépem is a netre van kötve, van egy routerem, ami kicsit több munkát ígér, de cserébe nagyobb kényelmet is biztosít.

Először is van benne egy olyan lehetőség, hogy a mindenkori dinamikus ip címet fel tudja tölteni a dyndns-re. Ezzel elérhetjük, hogy a mindenkori ip cím helyett egy könnyen megjegyezhető url-t adhatunk meg, ami nem fog változni. Ingyenes regisztrációval egy ip címhez rendelhetünk nevet, ami magánfelhasználónak bőségesen elegendő. A router adminisztrációs felületén meg kell adni a regisztrált nevet, a felhasználói nevet, valamint a jelszót.

A routernek ezután be kell állítani, hogy a bejövő kapcsolatot melyik géphez, annak melyik portjára irányítsa (port forwarding). Ezért a gépeim mind statikus IP-vel vannak ellátva.

Így ha fájlokat kell cserélni, csak megbeszélünk egy időpontot. A gép bekapcsolása után a router fellövi az ip-t a dyndns-re. Az ismerősünk becsatlakozik és míg a fájlok róják hosszú útjukat, addig egy csevegőprogrammal megbeszélhetjük a részleteket. Nincs spam, nincs felugró reklám. A sebesség a szolgáltatóktól függ.

A másolás végén én lezárom a portot, ezzel is csökkentve a támadható felületet és kikapcsolom a gépet.

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság rendszergazda

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr893314824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása