HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Mese a Linux hekkerekről és a vicces laptopról

2012.04.17. 22:20 Travis.CG

A Kerekerdő közepén a törpék Linuxot használnak a számítógépeiken. Sokáig használják azokat, így gyakran lemaradnak a legújabb trendekről és újdonságokról. Jól elvannak a kis parancssorukkal, lassan forgó merevlemezükkel és a szaporodó pixelhibákkal együtt.

Történt azután, hogy hogy-nem, egy program tesztelése közepette rájöttek, hogy bizony 1-2 GB gyakran nem elég az összes adat feldolgozására. Tanakodtak is sokat a kerek erdő közepén, a munka meg csak állt, mert bizony a régi laptopok nem átallottak Out of memory kivételeket dobni.

A nagy varázsló ekkor úgy döntött, hogy a bevételekből ideje áldozni szorgos kis törpéire, hogy még vidámabban húzzák az igát. Kaptak is szép új laptopokat. Csodájára járt Kerekerdő apraja és nagyja. Csak nézték a villogó ledeket, símogatták a tapipadot, ami szinte teljesen beleolvadt a burkolatba. Keresték a pöcökegeret, de ezeken az új masinákon már nem volt ilyesmi.

Nosza, a törpék rögtön elkezdték telepíteni az Ubuntut, annak is 11.10-es változatát. Közben tovább nyomkodták az érdekes és rejtélyes gombokat. A telepítés végeztével viszont furcsa jelenség zavarta meg kis törpéink életét. A tapipad nem ment! Az egérmutató ott virított a 16:9-es képernyő közepén és nem mozdult.

Ejj lett ám szitkozódás, hogy csak úgy zengett Kerekerdő! Bizony, nem voltak restek összehozni az Ubuntu fejleszőinek édes szülőit minden féle egzotikus állattal, majd ékes szóval le is festették a légyottokat.

A legbölcsbb törpe, aki máskor a káromkodásban is élen jár, most csak csendben mosolygott. Várta mikor száll el a harag köde a fiatalabb törpék szeméről, majd megsúgta nekik a megoldást. Rendszergazdakén el kell távolítani a psmouse kernel modult, majd újra be kell tölteni. Néztek nagyot a törpék, majd szó nélkül másztak be a parancsértelmezőbe és kapcsolgatták a psmouse kernelmodult, mintha mi sem lenne természetesebb. Láss csodát, a tapipad megjavult. Ismét működtek a laptopok.

Csak később vették észre, hogy ezeken a fránya új laptopokon ki lehet kapcsolni a tapipadot egy jelölés nélküli gombbal. A nagy játékban bizonyára lenyomták anélkül, hogy tudatosodott volna bennük, mit is csinálnak. De végül sikerült egy igazán bonyolult megoldással rendbehozni.

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr294457853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása