HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

  • sdani: Sajnos nekem is hasonló érzéseim vannak az R kiszorulásával kapcsolatban. Remélem jobban fogja tar... (2024.04.29. 10:48) R meetup
  • sdani: Nagyon jók ezek a bejegyzések! Feszültséggel teli, fordulatos, mint egy jobb krimi. :D Abba ne hag... (2024.04.29. 10:35) Wgel CTF
  • sdani: @Travis.CG: Egy kis szerencse sosem árt. :D (2024.03.01. 13:19) A bioinformatika helyzete 2024-ben
  • Travis.CG: Szóval az akadémiai szféra mazochistává tett, amit a Pinephone-al élek ki? Hmm, érdekes összefüggé... (2023.10.05. 18:23) Új barátom az Informatikai titkárságról
  • Travis.CG: Túl nagy a hype körülötte, ezért túlzó elvárások vannak vele szembe. Ha a korábbi chatbotokhoz kép... (2023.02.28. 06:28) chatGPT, a bioinformatikus

Sokarcú bioinformatika

2013.12.04. 17:10 Travis.CG

A Magyar Bioinformatikai Társaság újabb ülésének célja a proteomika bioinformatika sokszínűségének bemutatása. Az előadások családias hangulatban zajlottak. Számomra meglepő volt, mennyi új arcot láttam.

Pongor Sándor: Amiről a baktériumok beszélnek: Kommunikáció és kooperáció mikrobiális közösségekben

Bakteriális szinten is megfigyelhető bizonyos kooperáció. Hátterében az áll, hogy egy egysejtű a szerves anyag lebontásához az enzim helyett szignál fehérjét bocsát ki, majd ezzel készteti a többi egysejtűt az enzim kibocsátására. Együttesen könnyebben lebontják a szerves anyagot. Az egyik legegyszerűbb ilyen kommunikáció az AHL szignal, két gént tartalmaz. A különböző törzsekben nem taxonómia alapján, hanem életstílus alapján konzerválódnak a gének. Ezután mutánsokat izoláltak, amelyeket két csoportra bontottak: nem kooperáló, illetve nem kommunikáló. A nem kooperálók gyakorlatilag halálra vannak ítélve, de a nem kommunikálók közé, ha kis számú vad típusú baktériumot helyeztek, azok egyfajta vezetőként viselkedtek. Hatásukra a mutánsok is kooperálni kezdtek. A laboratóriumi vizsgálatok után számítógépes modelleket készítettek, amelyek segítségével az interakciókat próbálták megérteni.

Cserző Miklós: Pontmutációk következményei az emberi genom spanion régióiban

A spanionok lehetséges szerepét igyekeztek meghatározni több módszerrel. Először az UTR és ncRNS régiókban nézték, hogy mennyire dúsul fel a spanoin klaszterek száma. ncRNS esetén szépen együtt mozogtak az eloszlások. Végül megnézték, hogy mennyi SNP esik spanionokra, de viszonylag kevés (2700), és ezek közül 1600-hoz rendelt valamilyen betegséget a dbSNP. A nukleotid eloszlások azt mutatták, hogy sok CG dinukleotid fordul elő. Az előadás végén a következő kérdés hangzott el: - Nem lehet, hogy a spanoin csak egy új név a nem kódoló RNS-eknek? Válasz: Ha így is van, nem volt szándékos.

Kalmár Lajos: A rendezetlen fehérjék funkcionális evolúciója

A rendezetlen fehérjék vizsgálata nehézkes: Rendellenes a PAGE futásuk, nem kristályosíthatóak, többféle harmadlagos szerkezetet vehetnek fel, és a bioinformatikai eszközök száma is kevés. Többnyire szabályozó folyamatokban vesznek részt. Elmondható, hogy itt sem az aminosav sorrend, ami konzerválódott, hanem a funkcionális szereppel bíró aminosav kompozíciók. Erre egyik példa a processzív enzimekben található linker régió.

Barta Endre: Regulációs SNP-k genomszintű elemzése ChIP-seq adatok alapján

Az SRA-ból leszedtek nagy mennyiségű, transzkripciós faktor kötőhely kísérletekhez tartozó ember és egér Chip-seq adatokat. A szekvenciákból de-novo motívum kereséssel meghatározták a lehetséges TFBS-ek pozíció specifikus súlymátrixait. A mátrixokat visszatérképezték a Chip-seq régiókra és összevetették a dbSNP adatbázissal. Létrehoztak egy hátteret is. Ebben olyan szekvenciák kerültek, amelyekre nem estek chip-seq csúcsok. Az adatokat különböző csoportokra osztották, aszerint, hogy az snp-k csak emberekben mutatnak eltérést, vagy más emlős fajokban is.

Melegh Béla: Array adatok populációgenetikai hasznosíthatósága

SNP chippel különböző etnikumokat vizsgáltak, az eredményeket főkomponens analízisnek vetették alá, majd a látottakat értelmezni próbálták. Az első vizsgálatok során az európai országok adták össze adataikat, amiből megállapították, hogy mi, Magyarok igen kis mértékben különbözünk az Osztrákoktól. A romákat is vizsgálták, és azt az eredményt kapták, hogy inkább a Közel-Keleten kell keresni az eredetüket India helyett. Ezután három elég ellentmondásos eredményt mutattak be, ahol magyar, roma és török mintákat vetettek össze. Az első esetben még a magyar minták teljesen elkülönültek a törököktől, de ahogy újabb és újabb népcsoportokat adtak az analízishez, úgy változott a három eredeti népcsoport viszonya. Ennek ellenére mindegyikre kaptunk magyarázatot. Végül egy olyan vizsgálatot is láthattunk, ahol a magyarok és az Orkney-szigeteken élő skótok álltak a legközelebbi kapcsolatban.

Gáspári Zoltán: Dinamikus szerkezeti bioinformatika a fehérjeműködés vizsgálatában

A fehérje szerkezeti modellek a fehérjék nem minden állapotát írják le precízen. Az NMR szerkezet meghatározás segítségével leírt jellemzőket a fehérjék csak bizonyos kényszerfeltételek között veszik fel. A klasszikus molekula dinamika képes leírni a konformációs átmeneteket, de nehezen feleltethető meg a mért szerkezeti jellemzőkkel. Az előadásban a két módszer egyesítésére tett erőfeszítéseket mutatták be. Ez egy sokaság alapú reprezentáció, aminek az az alapja, hogy egy oldatban a többféle konformer fordul elő, ezért a mérések csak ezek átlagát mutathatják. Az új modell megfelelően írja le a kísérletek során kapott 

Farkas Illés: Átfedő fehérje csoportok és biológiai funkciók az egysejtű-többsejtű átalakulás során

Az egysejtű-többsejtű átalakulás többször lezajlott az evolúció során. A folyamat jobb megértése érdekében olyan modell organizmusokat vizsgáltak, amelyek az egyedfejlődésük során lépik át ezt a határvonalat. Ezen élőlények fehérje doménjeit mátrixokba rendezték és statisztikailag elemezték őket, hogy melyek lehetnek fontosak az átalakulás során.

Szilágyi András: Fehérjék funkcionális energiafelszíne: szimulációk és elemzések

Megjelent egy cikk, ami a fehérjékben a torziós szögeket főkomponens analízissel elemezte. Az előadásban bemutatott kutatás célja az volt, hogy megtudják, a cikkben leírtak más, hatékonyabb módszerekkel reprodukálhatóak-e. Az egyik ilyen módszer a durva szemcsés módszer, ami virtuális atomokat vezet be, hogy egyszerűsítse a térbeli szerkezeteket. A másik hatékonyabb módszer a MARTINI modell, ami egy erőteret is tartalmazó modell, eredetileg membrán szimulációra kifejlesztve. Az eredményeket csak részben sikerült visszakapni. Azt vették észre, hogy a modell érzékeny a szimulációs időre. Rosszul megválasztva ezt a paramétert, közönséges Gauss eloszlásokat kaptak. Ami még érdekesebb volt, hogy véletlen bolyongással is megkapták a cikkben leközölt eredményeket. Konklúzió: a cikk eredményei hibásak és könnyen más is ebbe a hibába eshet, ha egy sokdimenziós elemzésnél a mintavételezést elszúrja. Ahogy az előadásban is elhangzott: "Sokdimenziós térben olyan sok lehetőség van"

2 komment

Címkék: bioinformatika

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr595661575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalle 2013.12.05. 12:59:39

Hát valóban elég családias volt, ismerős hallgatóság, még ismerősebb előadók. Ha mondjuk lett volna valami hidegkaja helyben, lett volna alkalom egy kis tapasztalatcserére is, mert akkor nem húz el mindenki ebédelni.

Travis.CG 2013.12.08. 08:39:50

@Kalle: Én inkább úgy tapasztaltam, sok új arc volt.
süti beállítások módosítása