HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Szakmák, amikhez mindenki ért: Informatikus

2014.11.17. 00:25 Travis.CG

Számtalan neve van: egyensugarú user, Vér Pistike, A szomszéd gyerek. Mind ugyan azt takarja. Van számítógépe, rettenetes mennyiségű önbizalma és egy picivel többet ért a számítástechnikához, mint a körülötte élők. Láthatatlan, de mindenütt ott van. Még soha nem hallottam róla, hogy bárki személyesen találkozott volna egyel is, de internet szerte óva intenek tőle.

Eljött a nagy leleplezés ideje. Most csak Önök, csak itt megismerhetik a mumus igazi arcát. Találkozhatnak a félelmetes buherátorral, a bukott rendszergazdával, a klikkelők szégyenével: Én vagyok Vér Pistike.

Meglepődtek? Miért? Van számítógépem, de csak Chip-magazin szintű tudásom. Segítek a szomszédnak/ismerősnek beállítani a gépét. Nincs sem OKJ-s papírom, se felsőfokú szakirányú végzettségem. Hatalmas önbizalommal vetem bele magam minden olyan feladatba, amit még hivatásos rendszergazdák is visszautasítanak. Az összes bélyeg illik rám. A következtetés tehát egyértelmű: én vagyok, akitől a profi informatikusok óva intenek.

Miért nem tűntem el? Miként vagyok képes a billentyűzet közelében maradni? A válasz egyszerű: szükség van rám. Szükség van a korlátozott tudásomra, amit ingyen bocsátok a rászorulók rendelkezésére. És sajnos a hivatásosok között is van olyan, akinek inkább követ kéne törnie, mint programokat telepítenie.

Nem akarom azt sugallni, hogy minden informatikus ostoba. Rengeteg jó szakember van, de következő történetem szereplőinek egy Vér Pistike volt az utolsó mentsvár...

Az egyik rokonom falun él. Volt egy kis béna számítógépe, amivel valamilyen szinten elboldogult. Skype-on tartottuk a kapcsolatot, de sem a sávszélesség, sem a hardver nem tette egyszerűvé a kommunikációt. Még a YouTube is akadozott.

Ez az ember gondolt egyet és megkérte a munkahelyi rendszergazdáját, hogy állítson össze egy konfigurációt, ami "jó". Mikor kérdeztem, milyen gépet fog venni, csak annyit tudott mondani, hogy "az van ráírva: XXL Gamer Pro". Vagy valami hasonló. Több információt nem sikerült megtudnom.

A régi gépről szeretett volna átmásolni adatokat az újra, de a panelgyári biztonsági őr (akitől kérdezte) megnyugtatták, hogy ez rendkívül bonyolult művelet, ne is próbálkozzon vele. Az operációs rendszer telepítése szintén nagyon bonyolult, mert "fel kell törni a kódot" hozzá. Mintha csak a Hacktion valamelyik epizódját hallanám.

A Skype beszélgetések ezután elmaradtak. (Bizonyára nem sikerült feltörni a kódot.) Telefonon viszont megtudtam, hogy jött a következő probléma: össze kell dugni a csatlakozókat. Mivel ismerősöm mérnök, mondtam neki, hogy próbálja meg ő összedugni. Úgysem tudja rosszul csinálni. Minden csatlakozó csak egy helyre mehet. Ennek ellenére nem merte megpróbálni, hanem rábízta az ex alkoholista nevelt fiára. A fiú, az elbeszélések alapján nem boldogult a feladattal. Felbosszantotta magát és otthagyta a gépet.

Megkértek, hogy telefonon vezényeljem le az összeszerelést. Ezt nem akartam elvállalni, mert én nem látom, hogy ő mit csinál és ő nem érti, hogy én mit akarok.  Azt kértem, hogy először fényképezzék le a gép csatlakozóit és küldjék el nekem. Beszámozom őket, visszaküldöm és az alapján már beszélhetünk.

Vártam, hogy jöjjenek a fotók, de nem jöttek. Végül telefonon felhívtam őket:

- Azért nem küldtem a képeket, mert jött egy hivatásos informatikus. Azt mondja, rossz ez a gép. Nem ad képet.
- Nem biztos, lehet, hogy csak kilazult a videokártya...
- Hú, odaadom az informatikust, beszélj vele...Halló, XY vagyok, informatikus és HelpDeskes. Megnéztem, ez a számítógép hibás.
- Lehet, hogy csak kilazult a videokártya a szállítás során. Meg kellene igazítani...
- Nem lehet, a burkolat eltávolítása garanciavesztéssel jár. Higgye el kérem, hogy ez a számítógép rossz. Kipróbáltam három különböző kábellel, nem ad képet.

Mivel én csak egy Vér Pistike vagyok, meghajoltam a szaktekintély előtt, aki természetesen elkérte a kiszállási díjat, és a fizetséget. Ismerősöm közben átkozódott, hogy csak egy számítógépet szeretett volna, mégis ennyire nehéz szerezni egyet és milyen bonyolult a beüzemelés. Visszaviszi a gépet és talán minden megoldódik.

Mint később kiderült, a gépen van egy alaplapi videokártya is. Két darab monitor kimenet volt, de csak egyet tesztelt le és mivel az nem adott jelet, megállapította, hogy a gép nem működik. Gratulálok neki, innen is.

A következő lépcsőfok a Skype telepítése volt. Annak ellenére, hogy ezt az ismerősöm a korábbi gépen sikeresen megoldotta, most valami miatt nem sikerült neki. Elmondása szerint a Skype letöltéséhez meg kellene adnia az ismerőseinek az e-mail címét, de ő ezt nem akarja. Mi van?

Ez már kezdett bűzleni nekem. Közben jött egy másik informatikus is, aki sikeresen abszolválta a Skype telepítését. De jött a következő probléma: reklámok jelentek meg. Nem lehetett megnézni egyetlen weboldalt sem, mert folyton reklámok jelentek meg.

- Küldtem e-mailt. Olvastad? - kérdeztem tőle.
- Nem, nem tudok belépni a levelezésembe.
- Miért nem tudsz?
- Korábban a Gmail-t mindig a Startlapon találtam, ott írtam be a jelszavamat...
- Mit csináltál? Miért nem a Gmail oldalán?
- Mert nem találom.
- A böngésző címsorába írd be: gmail.com
- Nem tudom, nekem olyan nincs websearch van helyette.
- Mi a fene az a websearch?

Természetesen tőle hiába kérdeztem. A gugli viszont megmondta. A gépre valaki telepített néhány malware-t. Nem állítom, hogy a második informatikus telepítette őket, de az tény, hogy utána akár hányszor hívták, nem vette fel a telefont. Természetesen ő sem ingyen dolgozott.

Ez volt az a pont, hogy már nem bírtam tovább. Elutaztam hozzájuk, úgyis érett már egy találkozó, mert fél éve nem láttuk egymást.

A gépen 13 olyan programot számoltam össze, aminek a nevében shop, clean vagy  password volt. Még csak meg sem próbálták elrejteni valódi szándékukat.

Mivel nem volt kényes adat a gépen, megpróbálkoztam egy rendszer visszaállítással. A művelethez kell a telepítő DVD. Mint kiderült, ez hiányzik. A boltban ugyanis az operációs rendszer nélkül árult géphez az eladó adott tört programot!

Először a naiv megoldással próbálkoztam: A Windows Programok Eltávolítása opciójával. Természetesen nem működött minden progi esetén. Gondoltam, majd akkor a nyers erő módszerével a program könyvtárát fogom törölni. Mivel futó folyamatok voltak, ezért a rendszer nem engedte, hogy letöröljem őket.

Elindítottam az msconfigot, de a rendszerindításnál nem láttam egyetlen gyanús program nevét sem. A CCleaner segítségével kiderült, hogy az ütemezett feladatok között bújnak meg. Ugyan ezzel a programmal szépen eltávolítottam őket onnan, de előtte az elérési út ismeretében felkerestem a könyvtárat és szépen kézzel letöröltem mindent. A CClean eltávolította a hátramaradt Registry bejegyzéseket.

Újraindítás után megnézem, mennyi szemét maradt, majd a lépéseket megismételtem, amíg egyetlen egy sem maradt. A böngészők reklám mentesítéséhez az itt leírtakat használtam.

Csak egy kis kellemetlenség maradt, amit nem sikerült megoldanom: Az aukciós portálokon, online piactereken továbbra is megmaradtak a reklámok. Ez legközelebbre maradt. Linux kellett volna neki, de az igazi gyógyírt elutasította. Fizetségnek akart adni egy bontott csirkét, de nem fogadtam el.

4 komment

Címkék: rendszergazda

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr496888393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalle 2015.01.15. 17:11:45

Erről van egy jó sztorim, de majd holnap, munka közben..

Travis.CG 2015.01.17. 15:29:21

Szeretem a jó sztorikat.

Kalle 2015.01.28. 14:30:56

Na jól el is felejtettem. A lényeg, hogy egy ideje döglődött az egyik vadiúj családi laptop, egyszerűen vállalhatatlanul szar volt. Lefutottam a szokásos köröket, vírusírtás, újratelepítés, aztán rendőrállami házirend, távelérés nekem, ahogy kell, de semmi. Gyanús volt, hogy hardverhiba, de ritkán járok már haza, így elküldettem szervizbe.

Szervizes srác egy hét múlva hív, hogy kéne neki az admin jelszó, mert a merevlemezd kiszedte, "tele volt vírussal", azokat leszedte, de a windowsból is meg akarná nézni. Mondtam neki, hogy az kizárt, még program sincs rajta, nem hogy vírus, nem beszélve a legális bitdefender ts licenszről. Úgyhogy megadtam a jelszót, de kértem logokat az eltávolított vírusokról, hogy ha tényleg volt, legalább tanuljunk belőle, illetve mondtam neki, hogy biztosra veheti, hogy hardverhiba, így hiába bütyköli a windowst, azzal nem lesz jobb. Gondoltam, ezzel rendben leszünk.

Erre otthon meg akar lincselni a nép, hogy hogy lehetek ilyen szemét a gyerekkel, ő csak segíteni akart, de inkább nem nyúlt a géphez, mert én megkérdőjeleztem a szaktudását. A család meg ott maradt laptop nélkül, és én voltam a bunkó, hogy hogy viselkedhetek így az emberekkel... Pedig teljesen korrekt voltam.

A sztori vége az lett, hogy csak megkaptam a gépet én, gyanűs volt, hogy a lemezműveletek lassúak. HDsentinel fel, vinyó 10%-a bad sector már, bármikor meghalhat. Vettem bele egy újat, persze a félhalott lemezről egy hétig klónoztam az adatokat. Máig gondolkodom rajta, hogy vissza kéne hívni, legalább ő tanuljon az esetből. Pénzt legalább nem fogadott el, pedig az kijárt volna neki, mert a hűtést kipucolta, ha igaz. Ebben a vírusos sztoriban nem hiszek valahogy, és sántít a sértődés is.

Travis.CG 2015.01.30. 12:46:54

Ha visszahivod, akkor meg azt fogja gondolni, hogy kioktatod.
süti beállítások módosítása