HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Ami az excel táblázatnál is rosszabb

2019.03.09. 22:59 Travis.CG

Mi lehet rosszabb egy excel táblázatnál? A válasz nem az, hogy két inkonzisztens excel táblázat, bár az is elég közel van hozzá. A válasz a Word táblázat.

Mikor már azt hiszem, nem tudnak meglepni, kiderül, hogy még van mit tanulnom. Rájöttem, hogy az adat bányászat tényleg bányászás. Nem gyémánt, vagy arany, hanem szénbányászat a 60-as évekből. Tényleg le kell menni az ismeretlenbe, bemocskolni magad az ott található, egészségre káros anyagokkal és reménykedni, hogy élve feljössz. Mindezt miért? Hogy a felszínre hozz egy csomó környezetszennyező anyagot.

Most kaptam egy ilyen szép táblázatot:

screenshot_20190301_140949.png

Jajj, de aranyos! Megsimogathatom? Eszedbe ne jusson, torokra támad! Mi a fene az a szám a fejléc alatt? Mi az, hogy sok éves átlag? Eltérés? Minek az oda? Miért nem kell minden oszlop alá átlag? És összeg? A "vegetációban összesen" honnan a fenéből jön? Mindez egy olyan programba ágyazva, aminek a legemlékezetesebb funkciója egy flipper.

Persze itt nem áll meg a menet, kaptam még egy táblázatot, ami az oldal szélesség miatt nem fért el, ezért a kilógó oszlopokat új sorba helyezték! A második oszlop ezért mást jelentett a 6. sor után. De kedvesek voltak, mert a fejlécet is bennehagyták. A cellák értékei pedig igen hasznosak voltak: "sok", "kevés", "jó", "igen jó". Ezzel a kódolással csak egyetlen probléma volt: a jó lehetett 1,43. Az igen jó 2,1, de akár 1,07 is. (Ezt onnan tudom, hogy végül megkaptam a numerikus értékeket is.) Legszívesebben lecseréltem volna az összes értéket "igen rosszra". Információ tartalmán mit sem változtatna.

A slussz poén, hogy otthon elpanaszoltam a "sokéves átlaggal" kapcsolatos problémáimat, mire a feleségem megjegyezte, hogy a sokéves átlagtól való eltérés teljesen elfogadott a botanikai lapokban. "Mindenki így csinálja." Egy teljes tudomány terület tartja életben ezeket a táblázatokat! Ha ilyen sokan vannak, csak egyet tehetünk.

Szólj hozzá!

Címkék: életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr8214661809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása