HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

KolibriOS, durva, mint az orosz tél

2019.10.13. 22:50 Travis.CG

A második operációs rendszer, amit a húsz éves laptopra szabadítottam, a KolibriOS volt. Ez az operációs rendszer teljes egészében assemblyben készült. Mérete 27 MB tömörítve. Ebben egy teljes grafikus felület, fejlesztő rendszer, rengeteg játék, emulátor, multimédiás és rendszer eszköz található.

A hardver támogatása szegényes. USB támogatás van, csak Fat32 fájlrendszert ismer fel. A laptopon nagyon lassú volt, sok programot ki sem tudtam próbálni, mert a processzor nem támogatta az újabb utasítás készletet.

Doom ment, de eszméletlenül lassan. Élvezhetetlen volt, akár csak az árkád játékok többsége. Szerencsére akadtak logikai játékok, amivel el lehetett ütni az időt. Tartalmaz egy DOSBox-ot, amivel elméletileg valamennyi DOS alkalmazás futtatható. A régi klikkelős kalandjátékokat egy ScrummVM emulátorral lehet életre hívni.

Volt Total Commander koppintás, amivel át lehetett nézni a könyvtár szerkezetet. Még egy kis zongora alkalmazást is felfedeztem, amivel a speakeren keresztül tudtam primitív dallamokat játszani. Parancsértelmezője minimalista, csak a legszükségesebb fájlműveleteket támogatja. Multitask van.

A grafikus felülete szép, pixel grafikára épül. Meglepő, de ezt is assemblyn keresztül lehet programozni. Mellékeltek pár minta kódot, hogyan lehet ablakot nyitni és esemény kezelőt írni. A kód még számomra is érthető volt, annyira tiszta és átlátható. A rendszer képességeiről kisebb demók adnak felvilágosítást. Ezek között volt olyan, ami azt sugallta, hogy egyszerű OpenGL implementációt is tartalmaz

Fejleszteni a FASM-al lehet rá. A kód alapján az általam is bemutatott NASM szintaxisra épül. Természetesen kód visszafejtő és hex editor is van. A szövegszerkesztőt nem tudtam kipróbálni, mert SSE2 kellett neki. Ennek ellenére diszkrét hibaüzenetet adott, nem fagyott.

A rendszert elsősorban oroszok fejlesztik, a fórum bejegyzések nagy része cirill betűs. De enélkül is elég árulkodó nyom van a gépen. A MidAMP (egy WinAMP klón, ami midi fájlokat játszik le speakeren) példafájlja az orosz himnusz. Az egyik ikon sarlót és kalapácsot formáz, a grafikai teljesítményt pedig a KGB nevű program méri.

Telepíteni sem egyszerű. A lemezt nem lehet leformázni, nincs hozzá parancs. Boot loadert nem tartalmaz, a GRUB-ot ajánlják. Mivel a programok nagy része nem működött, ezért én csak CD-ről indítottam és ott nézegettem.

Nagyon ügyes rendszer, de nem olyan régi vasakra tervezték, mint amivel én használtam. Mindennapi használatra teljesen alkalmatlan, mivel szinte semmilyen program nincs rá, amit a hétköznapokban használunk, és ami van, az is elmarad funkcióiban az elvárt szinttől. Ez tényleg csak azoknak való, akik programoznak és imádják az assemblyt.

Szólj hozzá!

Címkék: rendszergazda

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr6715202164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása