HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

A nagyiék wifi-je

2022.07.27. 18:27 Travis.CG

Már elmúlt az az idő, amikor a nagyszülőknél csak megérinthetetlen porcelán nippek, ősrégi, meghatározhatatlan feladatú berendezések, ósdi divat szerint szabott ruhák és múzeum szag van. Mamiék a fiúk és menyük levedlett iPhone-ját használják, két okostévével szórakoztatják az unokákat, akik egy lépést sem tudnak tenni tablet nélkül, amik viszont rácuppannak a wifire.

Ha meglátogatjuk őket, viszem a laptopot, telefont. A lányom a tabletet. Ilyenkor átjönnek sógoromék, mindenki egy telefonnal, a lányuk plusz egy tablettel. Ehhez jön a nagyszülők saját kütyüparkja. A router ilyenkor nem szokott unatkozni.

Sajnos az eszközökkel nem jár autómatikusan azok használata is. Ezt jól példázza a két TV esete is. Az egyik futball világbajnokság idején nagypapa vett magának egy hatalmas TV-t, milliónyi okos funkcióval. A régit pedig egy használaton kívüli szobába száműzte. Sajnos a meccseket mégsem élvezhette, mert az unokáknak is tetszett, hogy óriási felbontásban nézhetik Peppa malacot. Ezért a következő idényben a szezon előtt elkezdte nézni a használt TV-ket. Már akkor javasoltam, hogy jobban jár egy Chromecast-al, amit a használaton kívüli TV-be dugva felokosíthat, de valami bizarr bizonyítási vágytól fűtve nem foglalkozott a javaslattal.

Végül sikerült venni egy olyan TV-t, ami bár okos volt, a YouTube még nem ment rajta. A vége az lett, hogy mégis kellett az általam javasolt kis cucc is.

Egy ideig minden ment is rendesen. Foci az egyik TV-n, pixel disznók a másikon. Hanem egy idő után a routertől messzebb lévő TV egyre többet mutatta a töltés animációt és egyre kevesebbet Peppa dagonyászását. Ezért nagypapa megállapította, hogy gyenge a wifi jel. Habár volt náluk egy használaton kívüli router is, amit bridge módba lehetett volna kapcsolni, mégis inkább vett egy wifi erősítőt, de beüzemelni már nem tudta.

Ekkor lépett színre "Dani", aki nem tudom, milyen kapcsolatban állt nagypapával, de valahol a "volt munkatársam fia" és a "két házzal arrébb lakó szomszéd unokája" vonal mentén mozoghatott. Ez a szakember nekiállt konfigurálni. És konfigurált és állítgatott. Gondolom közben redőzte a homlokát, hogy valami izommunkát vigyen a tevékenységébe és a mirigyeit is verejték üzemmódba állította, de Peppa csak nem akarta szekálni az öccsét azon a nyűves készüléken. Dani végül megállapította, hogy a router elromlott.

A router annyira rossz volt, hogy utána még Viberen is beszélhettünk, ahol a nagyszülők végül megkértek, hogy állítsam be a wifi erősítőt. Ekkor két dologban voltam biztos: a routernek semmi baja és a jelerősség sem csökkenhetett le drasztikusan.

Mikor eljutottunk hozzájuk, először egy wifi elemzőt indítottam a telefonon. Pár óránként ránéztem, és a gyanúm beigazolódott. A router csatornáját mások is használták. Nem csoda, hogy nem volt jel. A program futásával megállapítottam, hogy melyik csatorna szabad és a routert átállítottam. Hirtelen minden működött. Nem kellett semmilyen más eszköz.

Szólj hozzá!

Címkék: rendszergazda

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr8717891049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása