HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Statisztika, az ördög műve

2012.10.06. 21:38 Travis.CG

Röviden prezentálom a HIV fertőzés emberekre gyakorolt hatását: Íme egy ember, aki HIV pozitív volt:

Íme egy ember, aki nem volt HIV pozitív:

Vannak, akik megfertőződnek, de nem alakul ki náluk a tünetegyüttes, és vannak olyanok, akiknél igen.

Ennyi a beszámoló. Az olvasó, biztos vagyok benne, hogy nem tudott meg többet a HIV fertőzésről, és bizonyára úgy érzi, hogy kihagyok valamit. Pedig egy ehhez hasonló bioinformatikai elemzést olvastam. A szerző összehasonlított két illesztőprogramot. Talált több, mint 11 ezer variációt, majd készített 4 képet az illesztésekről, ahol prezentálta, hogy egyik program illesztésében megtalálható egy bizonyos variáció, a másik illesztésben pedig nem.

Udvariasan arra kértem, hogy legyen szíves valami statisztikát mellékelni. Semmi bonyolultat nem akartam, csak pár százalékot, hogy egyik program mennyit talál meg, és a másik mennyit talál meg. Esetleg egy PPV-t számolhatna, hogy a megtalált variációk hány százaléka valódi, és mennyi fals pozitív.

Természetesen ilyet nem kaptam, mert a riportot készítő főnöke elmagyarázta nekem, hogy ezek a statisztikák csak arra jók, hogy elfedjék a lényeget, ezért nem szereti őket. Tehát a fenti példa "beszámolóm" teljes, mert nem fedi el a lényeget. De az olvasó mégsem tudja, hogy mennyire veszélyes ez a vírus. Tehát ez a főnök ezzel a kijelentéssel a hozzá nem értését bizonyította.

A kegyelemdöfést az adta meg, hogy a riport készítője is írt. Mint leírta, ő sem szereti a statisztikát, mert neki kell kiszámolnia. Tehát van egy dilettáns főnök és annak egy lusta beosztottja. Készítenek valamit, ami teljesen használhatatlan, és megmagyarázzák, hogy az minden igényt kielégít.

A statisztika rossz alkalmazása valóban elfedhet egyes jellemzőket. Ilyen például, mikor csak az átlagot prezentálják, a szórás nélkül. De a statisztika nem gonosz. Nem azért van, hogy megkeserítse az emberek életét, hanem azért, hogy felfedje az összefüggéseket. Egyedi esetek felsorolása nem megoldás. A másik, hogy a statisztikát nem szeretni vagy utálni kell. Szeretni lehet süteményt, filmet vagy háziállatokat. Metódusokat viszont használni kell, nem szeretni.

Szólj hozzá!

Címkék: filozofálás

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr164815273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása