HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Legyen mindenki programozó

2018.06.24. 22:12 Travis.CG

A legkülönbözőbb fórumokon találkozni azzal, hogy növeljük a női programozók számát vagy hogy a programozást kötelezővé kellene tenni az iskolákban. Legutóbb épp QBPartyn jött föl a téma. Amint ezek a kezdeményezések szóba kerülnek, rögtön jön a Nagy Programozó Macsó klán és hangosan bizonygatja, hogy ez milyen rossz, haszontalan, káros. Érveik szerint felhígulnak a programozók és egyre hülyébbek lesznek, olcsón csinálják meg azt, amit a Nagy Programozók verejtékes munkával (és drágán) előállítanak.

Szerintem ez nem arról szól, hogy mostantól maszkban, lesben állva ártatlan nőket rabolnak az utcán és KGB-s módszereket megszégyenítő agymosási eljárással programozó-ügynököket telepítenek szoftver fejlesztő cégekhez, ahol aztán romboljuk a jó hangulatot, aláássák a morált. Ez az egész arról szól, hogy akit érdekel a programozás, azt hagyjuk kibontakozni.

Ez látszólag triviálisnak tűnik, de igazából nem az. Például ismertem olyan PhD hallgatót, akit érdekelt a programozás, jól is ment neki, de a tanulási szakaszában voltak kérdései. (Kinek nincsenek? Erre épül az egész StackOverflow.) Férje szintén az IT valamelyik bugyrában tevékenykedett, nyilván ő volt az első, akit megkérdezett. Ahelyett, hogy segítette volna, ingerülten azt válaszolta, hogy használjon guglit.

Mellékesen megjegyezve mások intellektuális elnyomása nem korlátozódik a férfi programozókra. Annak idején az egyetemen sok kurzust orvosisok tanítottak nekünk. Emlékszem, volt egy prof, aki minden egyes előadáson elmondta, hogy mi, biológia tanárok semmik vagyunk a medikus hallgatókhoz képest. Nem érti, miért akarunk mi genetikával foglalkozni, hiszen erről az egyetemről csak muzeológusként tudunk elhelyezkedni, hiszen ennyi tanárra sem lesz szükség. Így is hívott minket: muzeológusok. Becsületére legyen mondva, mindkét nemet egyformán lenézte, ha nem orvosok voltak.

De akár az általános iskolai pályaválasztással kapcsolatos esetemet is említhetném, ahol minden gyerekre, aki olyan szakmát említett, amihez egyetemi végzettség kellett, az osztályfőnök valami gúnyos megjegyzést tett, miközben az arcán leplezetlen undor tükröződött. Példaképként kiállította az osztály egyik legbutább gyerekét, mert ő asztalos akart lenni. Ó, igen, bár számítástechnika osztály voltunk, a legtöbb tanár azt hangoztatta, hogy "ennyi informatikusra nem lesz szükség".

Szóval én át tudom érezni azt a hátrányos megkülönböztetést, amivel a női programozók szembenéznek. Ráadásul mindezt egy ostoba ideológia mögé bújtatják, mint amilyen a férfi és női agy különbsége. Biológusként tudom, hogy van különbség az átlagos férfi és átlagos női agy között. De ezt egyénekre vetíteni súlyos hiba. Hiszen az átlagos férfi izomzat és női izomzat között is van különbség, de kíváncsi vagyok ki akar verekedni az olimpiai judo verseny utolsó helyezettjével (a bajnokról nem is beszélve). Arról nem is beszélve, hogy az első programozó nő volt.

Egyébként meg nem csak a szoftver fejlesztőknek van szüksége programozásra. Ez a másik, amit a Nagy Programozó Macsók nem képesek megérteni. Azt hiszik, mert az ő munkájukhoz valami bonyolult kliens-szerver architektúra kell, a programozás csak arra való. Ez szűklátókörűség. A programozás annyira szerte ágazó lett, hogy szerintem nem lehet egy szakmának tekinteni. Bár nem láttam egyetlen statisztikát sem a témában, biztos vagyok benne, hogy minimális az átjárás például egy beágyazott rendszer vagy web fejlesztő között.

Én sem vagyok szoftver fejlesztő, de napi szinten kell kódolnom. Sőt, ez a hobbim is. Egy PhD hallgató ismerősöm például magán szorgalomból elkezdett Pythont tanulni. Később elhagyta a pályát és növény nemesítéssel kezdett foglalkozni. De mikor kiderült, hogy egy saját maga által írt kóddal egyszerűbben meg tudja csinálni azt, amit Excellel csak nagy nehezen, más feladatot is rábíztak, fontosabbá vált. Tud adatbázis szerverrel kommunikálni? Nem. Képes operációs rendszert írni? Nem. Multiplatform játékmotort programozni? Nem. Szüksége van minderre? Nincs. Egy analógiával élve: jobban vezet egy rally versenyző, mint egy családapa? Igen. Kell egy autóversenyző tudása, hogy a gyereket elvigye az iskolába? Nem.

Sokan tudunk írni, mégsem tud mindenki újságot írni. Nem hígultak fel a taxisofőrök sem, most, hogy szinte mindenkinek van kocsija.

Nem kell félni, hogy mások is jobban megismerik a számítógépet és a programozás segítségével hatékonyabban tudják azt használni. Ez a számítógép lényege: hatékonyabban megcsinálni azt, amit mi, emberek nem tudunk. A hatékonyabb felhasználás pedig nem azt jelenti, hogy fogyasztóként csak klikkelünk mások termékein.

Például volt egy gyakornok, aki amellett, hogy 10000x10000-es képeket akart készíteni, a nálunk megszerzett programozó gyakorlatával készített egy alkalmazást, ami kikapcsolta a gépet, mikor elaludt film nézés közben. Nem volt egy szofisztikált megoldás, de működött. Én személy szerint nagyon örültem, mikor elmesélte, mert kitágult a látótere, felismert egy problémát és megoldotta. Mások is felismerik a problémát, de csak siránkoznak, hogy a gép nem csinálja azt, amit akarnak. Igen, mert senki nem mondta meg a gépnek, hogy azt csinálja. Senki nem programozta be rá.

Tehát szerintem nem kell félni, hogy felhígul a programozók tábora azzal, hogy mások is megismerik a programozást, de ha a Nagy Programozó Macsó klán felhígulna, az üdvözítő lenne.

1 komment

Címkék: filozofálás

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr8914063633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szedlák Ádám · http://worldshots.hu 2018.06.25. 03:37:28

Hogy én mennyire köszönöm ezt a posztot, arra nincs szó. A kódoljon mindenki / legyen mindenki olcsó frontendes erőforrás / járjon mindenki a BME-re / ne nőzzék össze a számítógépem vitában ritkán látni olyan véleményt, ami érvel. Meg ami középutat keres, magyarázza a problémát.
Az érdekes bioinformatikáért jöttem - amihez szintén nem értek - de maradok a társadalmi vitára is.
süti beállítások módosítása