HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Ez most nem vicc: teljes humán genom

2022.04.01. 07:55 Travis.CG

Ami évekkel ezelőtt még április 1 ugratásnak indult, ma már valóság. Megvan a teljes humán genom minden egyes nukleotidja. Úgy is mondhatnánk, hogy idén az a poén, hogy volt régen egy poén, ami többé nem poén.

A Science egy teljes számot szentelt a témának, de akit érdekel a dolgok háttere, annak a Nature Methods bemutat egy variáció szűrő eljárást, és egy genom polírozást is.

Amit külön is ki szeretnék emelni a konzorcium munkájából, hogy rengeteg fájlt adtak közzé, amivel segítik az egyszerű halandók átállását az új genomra. Liftoff fájlok, hogy a régi adatokat át lehessen konvertálni az új genomra, ClinVar annotáció, dbSNP, stb. Az összes információ egy helyen megtalálható.

Szóval bárki bármit csinált eddig a humán genom felhasználásával, most törölje le, és kezdje újra! Az élet szép!

2 komment

Címkék: bioinformatika

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr5817794745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sdani 2022.04.01. 10:44:51

Fantasztikus... most, hogy 10 évvel a release után, már az emberek 80%a elkezdte használni a GRCh38-at, jöhet a 39. :D

Csak viccelek, ez tényleg fantasztikus. BTW, egyszer lehetőségem volt lecsapni arra a 2001-es Nature kiadásra, amiben az első draft szekvenciát publikálták. https://1drv.ms/u/s!AiJyL1yHtAQwqXqLww7UFJXvGOuQ

Egy szelet történelem.

sdani 2022.04.01. 10:47:18

(Oh, pont most dolgozok azon, hogy a Genetics Portal a variant indexet végre a gnomAD 2.1 helyett a gnomAD 3.1 alapján készítse.)
süti beállítások módosítása