HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Új élet a régi tápegységnek

2022.05.06. 22:15 Travis.CG

Habár a gépem régi tápegysége már nem tud ellátni egy számítógépet árammal, azért még nem teljesen használhatatlan. Arra gondoltam, jó lenne egyfajta labortápnak. Moduláris volta miatt könnyen lehetne használni több feladatra is, csak építeni kellene neki átalakítókat.

Azt tudtam, hogy az alaplapra csatlakozó 24 pin-es konnektor zöld vezetékét kell összekötni a fekete vezetékkel, és akkor bekapcsol. Egy dróttal ki is próbáltam, és örömmel láttam, hogy a hűtő ventillátor felpörög. Első nekifutásra le is vágtam a csatlakozót, kidobtam a kukába, majd összeforrasztottam a két vezetéket és vártam a csodát.

A csoda viszont elmaradt. A tápegység meg sem nyikkant. Én meg nem értettem, mi változott meg? Az előbb még működött! Kénytelen voltam kukázni egyet, és megnézni a csatlakozót még egyszer. Észrevettem, hogy néhány esetben két vezeték megy egy végpontba. Egy vastagabb és egy vékonyabb, mindkettő ugyan olyan színű.

tapveg.jpg

Bizonyára ez lehet a ludas! Kikerestem a vékonyabb vezetékeket, majd azokat is összeforrasztottam a vastagabb párjukkal. Most már ment! Először utána kellett volna olvasnom a modernebb tápegységeknek. Utólag meg is tettem, amiből megtudtam, hogy még egy dolog visszavan. Kell némi terhelést is adni neki, hogy leadja a megfelelő feszültséget.

Az első funkciója a telefon töltés lett. Az 5V-os ágra ráforrasztottam egy hibás telefon töltő microUSB csatlakozóját. A családban sajnos szaporodnak a hibás telefon töltők, de így azokat sem kell kidobni.

telotoltes.jpg

Elméletileg laptopot is lehetne tölteni, mert a legtöbb 12V-ot igényel. Mivel nincs hibás laptop töltőm, jót meg nem akartam szétbarmolni, ezért ezzel nem foglalkoztam, de a lehetőség megvan rá. Helyette két krokodil csipeszt illesztettem a VGA kártya 12 voltos ágára, mert ez egy olyan feszültség, amire gyakran van szükségem.

Egy diavetítő volt a második áldozat, amit sikeresen működtettem vele. A diavetítő egyszer csak megadta magát, és mivel nem találtam benne érintkezési hibát, a trafójára gyanakodtam. Mivel az égőnek csak 12V kellett, a krokodil csipeszes megoldásnak köszönhetően működtetni tudtam. (Az csak egy plusz poén, hogy a trafó hibátlan volt, a gondot egy oxidálódott vezető lemez okozta, ami úgy megnővelte az ellenállást, hogy a vetítő lámpája nem világított, de a multiméter nem jelzett érintkezési hibát.)

A jövőbeni terveim egyike, hogy két tűcsatlakozót is kap majd az egyik ág, hogy a próbapanelem is el tudjam látni árammal. Lehetne még USB A aljzatot is szerelni rá, hogy még több eszközt kapcsolhassak rá.

Az Amiga 1200-es meghajtására már eddig is voltak PC tápegység módosítások, ha tudnék szerezni egy Amiga csatlakozót, akkor azt is rá lehetne szerelni.

Az igazi viszont az lehetne, ha a moduláris kábeleket készíthetnék. Úgy értem, ahogy a moduláris tápegységhez is van merevlemez tápkábelek vagy VGA adapter kábelek, úgy én is készíthetnék USB-s kábeleket, krokodilcsipeszes kábeleket és mindig azt csatlakoztatnám rá, amire épp szükségem van.

Szólj hozzá!

Címkék: barkácsolás

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr9716681292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása