HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

Slackware: öregfiúknak

2022.08.07. 19:58 Travis.CG

Régen minden jobb volt! Régen a számítógép azt csinálta, amit mi akartunk. Ha hülyeséget csináltunk, nem működött a rendszerünk. Ma meg csak azt csinálhatjuk, amit a cégek megengednek. Lejár a terméktámogatás a jó kis Windows 8.1-hez, erre mit csinálnak? Figyelmeztető üzeneteket küldenek. Kérte valaki? Telepítettem én Microsoft üzengető modult a gépemre? Hát erről beszélek, kérem alásan!

Még a Linuxok is jobbak voltak. A mai Linuxosok? Pfff. Egy lépést sem tudnak tenni a grafikus képernyő nélkül. Ha valami nincs a csomagkezelőben, akkor már nem is tudják telepíteni. Régen mi még forráskódból fordítottunk!

Bezzeg a Slackware követi a régi értékeket. Minden egy telepítő DVD-n van, nem ám felhőben, meg ilyen repóban, meg olyan repóban! Még mit nem! És olyan huncuttságok sincsenek, mint csomagfüggőség! Minek? Aki telepít, az úgyis mindent felrak. Ha meg nem akar mindent felrakni, akkor nem rak fel. Nem a gép mondja meg, mit lehet csinálni.

Grafikus felület? Csak ha én el akarom indítani. Senki nem kényszerít, hogy ostoba homokórákat bámuljak. Userek? Ott a root. Ezek a mostani rendszerek úgy félnek a rendszergazdai jogosultságoktól, mintha valami betegség lenne. Pedig a beállításoknak ez a módja. Nem ilyen sudo puhaság. Hogy meri megtiltani a rendszer, hogy én kiadjam a rm -fr a gyökérben? Persze, én nem akarom kiadni. De ha ki akarnám adni? Mi van, ha olyan napom van? Nekem ne adjon hibaüzenetet egy gép! És ha vészhelyzet van?

Már egy jó ide megvoltam a CentOS-el, de egyre több olyan apróság jött elő, amivel nem tudtam mit kezdeni. Egyik ilyen probléma a középső egérgomb volt. Elkövettem azt a hibát, hogy Logitech egeret választottam, aminél a középső egérgomb nem szabványos üzenetet generál. (Bezzeg egy régi jó kis görgős egérrel ilyen nem fordulhatna elő!) Windowshoz persze van driver, mert a Windows az csókos, de Linux alatt valami miatt a Gnome alapú rendszereknél nem működik.

A fiatalok biztos a gatyájukba csinálnának, vagy ami még rosszabb, kérdéseket tesznek fel a StackOverflow-n, de nálam ez nem volt gond, mert összesen két helyen használok csak középső egérgombot: a konzolban, szöveg bemásolásához, és Blenderben. Mindkét esetben van alternatív megoldás, ezért ez nem fájt olyan nagyon.

A másik apróság a Bluetooth volt. Ez már nagyobb probléma volt. Elkezdtem ugyanis egy rajztáblával szerencsétlenkedni, ami így kommunikál a géppel, de valami miatt nem jött létre a kapcsolat a két eszköz között. A logok alapján a bluez démon nem tudott rendesen elindulni. Ez egy ismert hiba, amire a program frissítést javasolták.

Viszont megjelent az új Slackware is, ami a legrégebb Linux disztribúció, tele olyan hasznos funkciókkal, amire egy magam fajta régivágású embernek szüksége lehet. A mostani kiadásra hat évet kellett várni, de hát az öregeknek van rá idejük. Aki Ubuntun nevelkedett, az ezt biztos nem érti. Azért mégsem írom, hogy megáll az idő a Slackware használata közben, mert a rendszer használata közben azért érezni, amikor a böngésző egyre kevesebb oldalt hajlandó betölteni az újabb és újabb webes szabványoknak hála.

Az öregedéssel persze óvatosság is társul, ezért először egy tesztgépre telepítettem, és kipróbáltam az egeret, valamint a rajztáblát. Nehogy belefogjak egy mindent átfogó telepítésbe, és még a problémáim se csökkenjenek. Patricknak hála működött mindkettő.

Telepítés előtt egy biztonsági mentést is akartam csinálni, mert a CentOS LVM partíciót hozott létre a home könyvtárra, amit nem tudtam volna kevés munkával Slackware alá csatolni. (És mint írtam, fő az óvatosság!) A biztonsági mentés három órát vett igénybe, pedig csak 560GB-t kellett átmásolni.

A Secure Boot megtréfált elsőre. Elindítottam a Slackware telepítőt, majd a cfdisk-el letöröltem az összes partíciót, újakat készítettem, telepítettem. Érdekes módon az initram készítésénél csak malmozott a gép, látszólag nem csinált semmit. Itt össze-vissza nyomkodtam a gombokat, majd egyszer csak a telepítő végére értem.

Újraindítottam, és legnagyobb meglepetésemre a CentOS visszajött! A kutya meg a macska! Miféle ezredfordulós humbug ez meg? Még kétszer megismételtem a mutatványt, mire rájöttem, hogy UEFI alatt GPT partíciókat kell csinálni. Az a 2048-as szektornál kezdődik, tehát hiába hoztam létre régi típusú partíciókat, azok nem jelentettek semmit. Az initram készítés is azért "fagyott" mert a nem tudta kiírni a fájlokat.

Szóval a partíciókat a jó öreg cfdisk helyett cgdisk-el kell elkészíteni, és akkor már minden rendben volt. Legalábbis a telepítéssel. A telepítő a rendszer indítót a Windows EFI partíciójára írta a telepítő, amitől először megijedtem. Régi reakció ez, amikor még az operációs rendszerek előszeretettel írták felül egymás MBR rekordjait. Manapság már kisebb a stressz emiatt.

A biztonsági mentésből csak két óra volt a visszamásolás, úgyhogy az értékes, a web számára rég elfelejtett programverziók biztonságban voltak (meg az olyan nagyon fontos videók, amiket a YouTube is rég letörölt, mert csak 640x480-as felbontásban vannak meg.)

Mivel már rutinosabb voltam, a Tensorflow telepítése gyerekjáték volt. Az NVCC fordítóról most inkább ne beszéljünk.

Azért ez az öreg is tud új trükköket. Már van hármas Python is, 11-es GCC, de aki úgy szereti, annak az LLVM is ott figyel, és a cmake is elérte a 3-as verziót. Amint látható, már az EFI alaplapokkal is megbírkózik. Úgy érzem, nem lesz gond. Egy ideig legalábbis.

Szólj hozzá!

Címkék: rendszergazda

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr3717902041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása