HTML

Az élet kódjai

Csináld maga. Senki nem csinálja meg helyetted.

Friss topikok

  • sdani: Sajnos nekem is hasonló érzéseim vannak az R kiszorulásával kapcsolatban. Remélem jobban fogja tar... (2024.04.29. 10:48) R meetup
  • sdani: Nagyon jók ezek a bejegyzések! Feszültséggel teli, fordulatos, mint egy jobb krimi. :D Abba ne hag... (2024.04.29. 10:35) Wgel CTF
  • sdani: @Travis.CG: Egy kis szerencse sosem árt. :D (2024.03.01. 13:19) A bioinformatika helyzete 2024-ben
  • Travis.CG: Szóval az akadémiai szféra mazochistává tett, amit a Pinephone-al élek ki? Hmm, érdekes összefüggé... (2023.10.05. 18:23) Új barátom az Informatikai titkárságról
  • Travis.CG: Túl nagy a hype körülötte, ezért túlzó elvárások vannak vele szembe. Ha a korábbi chatbotokhoz kép... (2023.02.28. 06:28) chatGPT, a bioinformatikus

PinePhone a vonaton

2023.10.28. 23:46 Travis.CG

Oké, itt az ideje, hogy a jó kis telót rászabadítsuk a nagyvilágra, és különböző helyzetekben vizsgáljam, mennyire állja meg a helyét. Az egyik ilyen helyzet az utazás. Papír alapú jegyet régóta nem veszek, de nyilvánvalóan nincs MÁV applikáció, ezért a jegyet letöltöttem PDF-ben és a telefonra másoltam.

Az első probléma az volt, hogy alapból a PDF megnyitására az ImageMagick-et használja, ami finoman szólva nem optimális. (Konkrétan nem volt képes megnyitni a jegyet.) Ezért telepítettem az Evince-t. Kicsit aggódtam, hogy miként tudom beállítani az alapértelmezett alkalmazást, de szerencsére ezzel nem volt gond, telepítés után a program elfoglalta méltó helyét a szoftverek hierarchiájában. A kalaúz sikeresen le is tudta olvasni, úgyhogy az első pont jár.

A második kihívás a vonat wifijéhez való csatlakozás. Ez az Advanced Network Settings nevű ikon mögött bújik meg. Nevével ellentétben annyira nem advanced, ugyanis kézzel kell beleírni az SSID-t. Az elérhető hálózatok listáját egy konzol paranccsal hívhatjuk elő:

sudo iwlist wlan0 scanning essid list | grep ESSID

Ezzel kapunk egy jó kis kusza listát, ahol még "Évike telója" is szerepel, ha az utasok között valaki netet oszt meg. De utána már be tudjuk írni a szükséges adatokat. Még egy érdekes adalék, hogy a Chromium böngésző képtelen volt megnyitni a bejelentkezési képernyőt, ahol el kell fogadni a nethasználat feltételeit. Szerencsére a Firefox a megfelelő helyre navigált. Miután elfogadtam a felhasználási feltételeket, utána már a Chromium is tette a dolgát.

Végül a GPS-t teszteltem. Van egy ModemManager nevű alkalmazás, amin keresztül lehetséges a modem kezelése. Érdekes módon a GPS csak SIM kártyával működik. Nem tudom, hogy ez miért van, de egy PinePhone fórumon is megemlítették. A modemet az mmcli parancssoros programon keresztül használtam. Van GUI verziója is, de ha már kínozzuk magunkat, tegyük stílusosan.

Több modemet is képes a program kezelni, ezért minden esetben meg kell adni, melyik modemet akarjuk használni. Azt gondolnánk, hogy mivel egy modem van a telefonban, ezért mindig a 0 lesz a megfelelő modem. Nos, ha véletlenül elbambultam a tájban gyönyörködve, és a telefon elaludt, felébresztve a modem száma megváltozott! Máig nem értem, miért.

A telefon helyzetéhez a következő parancsok szükségesek.

mmcli -m 0 --location-enable-gps-raw
mmcli -m 0 --location-get

Ezzel sokáig eljátszottam, bár a konzolban olvasható nyers GPS koordináták nem szolgáltak túl sok információval. Nem tudom, miért, de a SIM kártya behelyezésével a telefon még gyorsabban merült. Valamit ki kell találnom, mert a teljes vonatút alatt töltőn kellett tartanom, hogy le ne merüljön.

Szólj hozzá!

Címkék: pinephone

A bejegyzés trackback címe:

https://cybernetic.blog.hu/api/trackback/id/tr4318244079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása